Soppa365:n toimituksessa pidetään avokadoista ja kananmunista. Kuva: Sami Repo.
Soppa365:n toimituksessa pidetään avokadoista ja kananmunista. Kuva: Sami Repo.

Soppa365:n toimitus kertoo luottopikaruokansa hetkiin, kun ruokaa on saatava ja äkkiä.

Outi Väisänen, ruokatoimittaja

”Tänä kesänä löysin taas jäävuorisalaatin. Teen siitä wedge of iceberg -salaattia. Leikkaan kerästä ison lohkon ja pirskotan päälle majoneesista, sitruunasta ja kapriksista sekoitettua kastiketta. Kaveriksi vaikka savulohta tai ihan vain parmesaania ja hyvää leipää. Vie 7 minuuttia.”

Wedge of iceberg -salaatti syntyy ripeästi!

 

Hanna Jensen, ruokasisältöjen vetäjä

”Pikakevätrullat syntyvät 10 minuutissa. Tarvitset suikaloitua porkkanaa ja kurkkua, salaatinlehtiä ja avokadoa. Ehkä myös lohta tai katkarapuja ja ehdottomasti korianteria. Aseta keskelle pöytää vadillinen kylmää vettä, jossa jokainen liottaa oman riisipaperinsa. Täytä, rullaa ja dippaa limetillä maustettuun soijaan. Järjettömän hyvää.”

Näin pyöräytät pikakevätrullat!

 

Katja Nordlund, ruokatoimittaja

”Luottoruokani kiireessä syntyy avokadosta ja lohesta. Ensin panen riisin kiehumaan, sitten leikkaan lohen ja avokadon pieniksi kuutioiksi. Kun riisi on kypsää, lusikoin lohi-avokadoseoksen sen päälle ja lorautan kastikkeeksi vähäsuolaista soijaa. Jos hifistelen, lisään joukkoon sushi-inkivääriä ja seesaminsiemeniä."

Lohta ja avokadoa japanilaisittain valmistuu näin!

 

Kiia Renko, ruokatoimittaja

”Nakkimunakkaassa paistetaan ensin nakit pannussa ja munakasmassa kaadetaan nakkipalojen päälle: kolme munaa, ripaus suolaa ja loraus vettä tai maitoa. Kun munakas on hyytynyt, käännän sen kahtia, ja herkku on valmis. Kasvisversioon laitan tomaattia, brietä, basilikaa tai mitä milloinkin.”

Munakkaan perusohjeen löydät tästä!

 

Teemu Leminen, tuottaja

”Paras pikaruokani on uunimunakas, koska sitä tehdessä ei tarvitse seistä hellan ääressä. Uuni vain kuumenemaan, munat ja maito sekaisin ja laakeaan vuokaan. Päälle saksin yleensä punasipulia ja kylmäsavulohta, mutta joskus sujautan munamassaan pakastepinaattia ja murennettua fetaa. Munakas on valmis 20 minuutissa. Suolakurkkua kylkiäiseksi!”

Uunimunakkaan perusohje löytyy täältä!

 

Titti Uotila, AD

”Äidinsörsseliksi lasten ristimä, supernopea sekoitus syntyy raejuustosta, avokadosta, limetin mehusta ja isosta nipusta yrttejä (ehdottomasti paras on korianteri!). Loppusilaus syntyy suolalla ja mustapippurilla. Tämä 'jokapaikanhöylä' löytyy omalta lautaseltani yllättävänkin usein. Ei mitään gurmeeta, mutta vähän koukussa kuitenkin!”

Äidinsörsselin valmistusohje on täällä!

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.