Mitä pidempään etäkouluaikaa kuluu, sitä kaihoisammin koululaiset muistelevat kouluruokaa. Näiden vinkkien avulla valmistat kouluruokasuosikit helposti kotioloissa.

  1. Kalapuikot Tutut ja tykätyt valmiskalapuikot sopivat mainiosti myös etäkoulukäyttöön. Valinnanvaraa riittää kaupan pakastealtaalla aina fileekalapuikoista järvikalaversioihin. Kalapuikot on kätevää kypsentää uunissa, joten samalla pellillä kypsyvät myös lohkoperunat. Tee näin: pese ja lohko muutama peruna, pyöräytä suolalla maustetussa öljyssä ja paahda pellillä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Siirrä sitten perunat lastalla pellin toiseen laitaan ja nostele viereen kalapuikot. Jatka kypsennystä, kunnes kalapuikot ovat valmiita (tarkan ajan ja lämpötilan voit tarkistaa pakkauksesta). Lisukkeeksi sopii vaikka sitruunalla ja pippurilla maustettu kermaviilikastike. Jos aikaa ja intoa riittää, kalapuikot voi myös tehdä itse vaikka pakastekalasta.
     
  2. Broilericurry Tarkkaa tietoa ei ole, minkälainen koulun pidetty broilericurry on, mutta tällä curryreseptillä saattaa päästä jo melko lähelle. Alle puolessa tunnissa valmistuvassa broilericurryssa on mukana kukkakaalia ja paprikaa. Jos haluat oikaista, voit käyttää niiden tilalla pakasteena myytäviä kukkavihanneksia ja vaihtaa paloiteltavat broilerinfileet valmiisiin suikaleisiin. Lisukkeeksi sopivat nuudelit, jotka kypsyvät muutamassa minuutissa.
     
  3. Pinaattiohukaiset Kestosuosikki on parasta itse tehtynä! Eikä valmistus ole sen vaikeampaa kuin lettujen muutenkaan. Tästä löydät mainion pinaattilettuohjeen. Jos paistat letut isolla pannulla, ei hommaan kulu koko ruokataukoa. Jos taas päädyt valmispinaattilettuihin, saat niistäkin tuplasti parempia lämmittämällä ne mikron sijaan pannulla tilkassa öljyä.
     
  4. Tortillat kasvistäytteellä Millainen on koulun kasvistäyte tortillalle? Tarina ei kerro, mutta kotikoulussa tortillojen vegetäytteeksi sopii rapeaksi paistettu ja hyvin maustettu härkis tai nyhtökaura, silputtu jääsalaatti, kurkku, tomaatti ja hyvä valmissalsa. Ilman guacamolea pärjää koululounaalla mainiosti, jos täytteen pehmentää vaikka nokareella turkkilaista jogurttia.  
     
  5. Kebabia ja riisiä Mikä helppo eväs! Riisi kiehumaan ja pakasteena myytävät kebablastut tai vegaaniset vönersuikaleet pannulle kärisemään. Jokainen voi kasata näistä aineksista oman lounaansa ja höystää sen chilisoosilla ja jogurttinokareella. Riisin kiehuessa ehtii kurkata jääkaappiin, mitä vihreitä aineksia sieltä löytyisi nopeasti kyhättävään lisukesalaattiin.  
     
  6. Soijabolognese-tomaattipizza Pizzat on nopeinta rakennella vaikka valmisrieskojen varaan. Rieskat pellille, päälle bolognesea, tomaattiviipaleita ja juustoraastetta. Vartti 225-asteisessa uunissa paahtaa pikapizzat kuumiksi. Kyseinen ruoka on parasta tehdä silloin, kun jääkaapista löytyy edellispäiväistä vegebolognesea tai vaikka chili sin carnea valmiina käyttöön.
     
  7. Hernekeitto Perus-hernari on mainettaan helpompi valmistaa – ainoa mitä tarvitaan on aikaa. Jos hernaria löytyy valmiina jääkaapista lämmitettäväksi, lounastauko on pelastettu. Hernekeitto valmistuu näin: kuivat herneet liotetaan yön yli kattilassa kylmässä vedessä. Vesi kaadetaan pois ja tilalle laitetaan uutta vettä niin, että herneet peittyvät. Sitten mukaan laakerinlehtiä, pari sipulia, suolaa ja pippuria, ja soppa kiehumaan. Kun keitto on kiehunut miedolla lämmöllä reilun tunnin, mukaan voi paloitella palan palvikinkkua tai kylmäsavutofua. Yhtä hyvin voit turvautua valmishernariin, jota löytyy kaupasta myös vegaanisena.
     
  8. Ohrapuuro Tee suosikki mummolatyyliin ja laita ohrapuuro uuniin kypsymään. Pari tuntia uunissa tekee esikypsytetyistä ohrasuurimoista puuron, eikä sitä tarvitse edes sekoitella valmistuksen aikana. Lisukkeeksi sopii mehukeitto, mieluiten se sama mitä koulussakin.
     
  9. Kalakeitto Perunoita, porkkanoita, kalaa ja kermaa. Kotikoulun kalasopan voi valmistaa vaikka Soppa365:n suosituimmalla lohikeitto-ohjeella. Vaikka fenkoli ja purjo ihania ovatkin, oikaise halutessasi aineslistassa niiden yli ja käytä tilalla hieman reilummin muita kasviksia. 
     
  10. Nakkikastike Koti- ja kouluruokaklassikko valmistuu sekoittamalla ruskean kastikkeen joukkoon paistettuja nakkeja ja hyvin kuullotettua sipulia. Kun lisukkeena on keitettyjä kuoriperunoita ja babyporkkanoita, lounas maistuu siltä miltä kuuluukin.

Kymmenen suosikkiruoan lista on julkaistu alun perin Ilta-Sanomien jutussa ja se perustuu helsinkiläiskoululaisten vastauksiin. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla