Tiikerikakun raidat on tehty valmiskinuskikastikkella! Kuva: Pia Inberg
Tiikerikakun raidat on tehty valmiskinuskikastikkella! Kuva: Pia Inberg

Eräs nainen paistoi viime viikolla 15 kinuskitiikerikakkua.

Yhtäkkiä ihmiset alkoivat kiitellä reseptiä. Ruokatoimittaja Katja Nordlund ei edes muistanut julkaisseensa kinuski-tiikerikakun ohjetta, jota nyt yksi sun toinen kehui leiponeensa jo vuosia. Eräässä perheessä kakun sanottiin olevan the kakku.

Kakun nerokkuus kumpuaa siitä, että raidat tehdään kaupan valmiilla kinuskikastikkeella.

Katja innostui muutama vuosi sitten kehittämään "tiikerille" uuden raidan, kun ystävä oli vaihtanut kaakaoraidan tilalle lakukastiketta. Laku ei maistu Katjan perheessä mummoille eikä lapsille, mutta kinuskista kaikki pitävät senkin edestä. Kaupan kinuskikastikkeella raita syntyi helposti ja nopeasti!

Näin kotileipurit kakkua kehuvat:

  • "Ei ole kuiva vaan mehukas kuivakakku" (kunhan ei paista liian pitkään)
  • Koostumus on mureneva, kuten kuivakakun koostumuksen pitää ollakin
  • Helppo taittaa pieniä paloja
  • Hauskaa yrittää saada jokaiseen palaan myös vähän kinuskiraitaa "tasapainoisen makukokonaisuuden takaamiseksi".

Yksi kotileipuri kertoi tehtailleensa helppoa ja nuorisolle maistuvaa kakkua juhliin ja myyjäisiin jo vuosien ajan. Viime viikolla hän paistoi 15 kinuskitiikerikakkua lahjaksi työkavereille, viemisiksi kylään ja juhlistamaan lapsen säbäjoukkueen voittoa. Juuri heidän suvussaan kinuskitiikerikakku on the kakku.

Kakun valtti on sen helppo (makean neutraali) maku ja yksinkertainen resepti.

Joten tässä se nyt on: iloisen oikaisijan kinuskinen tiikerikakku!

 

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin