Uunipelti on paras ruuanvalmistusväline, kun ruokittavaa väkeä on paljon. Pellillinen ruokaa valmistuu näppärästi uunissa ja kaikille yhtä aikaa. Pellillä valmistuvat piirakoiden lisäksi yllättävätkin ruokalajit, kuten makaronilaatikko, blinit ja rösti.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja ryhdy ruuanlaittopuuhiin. Ainakin nämä ruuat onnistuvat mainiosti suurena satsina pellin päällä.

Nachopelti

Nachopelti, nacholevy, nachos supremos... Uunipellillä valmistuvalla texmex-mätöllä on monta nimeä. Yhtä kaikki, tämä tuhti herkutteluruoka kootaan pellille nachoista, jauhelihapaistoksesta, kasviksista, tacokastikkeesta ja juustosta. Nachopelti on täydellistä tarjottavaa esimerkiksi bileisiin ja leffailtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nachopellin ohjeen löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jättirösti

Juures- ja perunaraasteesta tehdyt röstit ovat yksi herkullisimmista kasvisruuista, mutta niiden paistamisessa on oma vaivansa. Rösti valmistuu kuitenkin yllättävän hyvin myös uunipellillä jättikoossa. Valmista röstiseos normaaliin tapaan raastamalla ainekset ja lisäämällä mausteita ja kanamunaa. Kaada ja tasoita raastemassa uunipellille tasaiseksi levyksi ja paista melko kuumassa uunissa, jolloin pinta saa myös rapeutta.

Jättiröstin pinnalle sopii monenlaiset täytteet. Raasta röstin päälle juustoa, lohko keitettyjä munia tai tee esimerkiksi muutama uppomuna. Sivele pintaan jogurttikastiketta, hienonna yrttejä ja paloittele kirsikkatomaatteja.Myös kinkku, savukala, tonnikala ja katkaravut sopivat röstin päälle ruokaisuutta antamaan.

Ohjeen jättiröstiin löydät täältä.

Parsakaali-mantelipaistos

Uunijuurekset ovat varmasti monille tuttu pellillä valmistettava ruokalaji. Samaan tapaan valmistettava parsakaali-mantelipaistos tuo vaihtelua arjen kasvisruokiin. Parsakaali ja appelsiini on löymätön makupari ja mozzarella tekee ruuasta tuhdin ja täyttävän. Kasvisruuan lisäkkeenä voi halutessaan tarjota keitettyä ohraa, riisiä tai couscousia.

Ohjeen parsakaali-mantelipaistokseen löydät täältä.

Blinipannari

Talven herkkuruoka blini on haastavaa tarjota isolle porukalla yhtä lämpiminä, sillä paistaminen vie aikaa ja sitoo paistajan lieden ääreen. Uunipannulla valmistuva blinipannari ratkaisee ongelma, sillä pellillisestä pannaria riittää syötävää useammalle ruokailijalle.  Lisäksi pannarimuotoinen blini on kevyempää tarjottavaa, kun voita ei paistossa tarvitse käyttää niin paljoa. Myös paistokäryn voi skipata pannarin avulla.

Blinipannarin täytteeksi sopivat samat ainekset kuin normaalienkin blinien. Voit tarjota täytteet erikseen tai lusikoida ne pannarin päälle.

Ohjeen blinipannariin saat täältä.

Peltimakaronilaatikko

Talven hittiohje Samuli Karjulan peltimakaronilaatikko tuplaa tai jopa triplaa rapean kuoren määrän makaronilaatikossa. Makaronit, jauhelihat ja munamaito levitetään uunivuuan sijaan uunipellille ja paistetaan melko kuumassa uunissa, toisin kuin miedolla lämmöllä kypsennettävä normaali makaronilaatikko. Peltimakaronilaatikon kypsymisaika on normaalia lyhyempi, koska aineksia on pellillä ohut kerros. Peltimakaronilaatikko on yksinkertaisuudessaan nerkokas idea!

Ohjeen uunipellillä valmistuvaan makaronilaatikkoon saat täältä.

Peltileipä

Peltileivonnaisten klassikko on helppo peltileipä. Peltileivän taikina vaivausta kaipaa, eikä sitä ei tarvitse muotoilla, vaan löysähkö taikina kaadetaan suoraan uunipellille. Koska peltileivän taikina voidaan jättää löysemmäksi, on valmiin leivän rakenne ihanan pehmeä.

Ohjeen peltileipään saat täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla