Listasimme viisi kevyttä ja terveellistä iltaherkuttelijan ruokaa, joita voit tankata hyvällä omallatunnolla kello 22 jälkeenkin.

Kliseinen kohtaus amerikkalaisessa televisiosarjassa: päähenkilö hiipii yöllä aamutakissa keittiöön ja avaa jääkaapin oven, käsi syötävää hamuten. Turha hiipiä, sillä iltasyöminen ei lihota, jos innostut terveellisistä iltapaloistamme.

1. Salsa isoilla tomaattilohkoilla

Meksikolainen salsa on kevyt herkku, jota kuitenkin nautitaan useimmiten lisukkeena. Tee toisin: rakenna salsa isommista, mehukkaista tomaattilohkoista, jolloin saat kunnolla purtavaa. Valkosipulin ja limetin liitto salsassa kertoo makunystyröillesi, että vatsasi saa nyt hyvää ruokaa eikä pelkästään lisuketta.

Jyrki Sukulan salsa picanten löydät täältä.

2. Iltasyöjän coleslaw

Raastettu kaali ei herätä kaikkien intohimoja, mutta jos maustat kaalin suolalla, limetillä, kuivatulla chilirouheella ja aavistuksella majoneesia tai maustamatonta jogurttia, vatsasi kiittää kulinaristisesta nautinnosta. Kaalissa on paljon vitamiineja ja kuitua mutta vain vähän kaloreita.

Coleslaw'n öljykastikkeella löydät täältä ja pikacoleslaw'n ohjeen löydät täältä (vähennä majoneesin määrää).

3. Marja-talkkunapiimä

Jos taloudessa on blenderi tai sauvasekoitin, iltajuopottelusi on turvattu! Paksusta juomasta nimittäin syntyy kylläisyyden tunne. Kylläisyyden taas tuo marjapiimään talkkuna, joka maistuu aavistuksen pähkinäiseltä. Jätä mustikoita, puolukoita tai muita marjoja myös sattumiksi. Voit käyttää myös esimerkiksi tyrnejä, jos niitä pakastimestasi löytyy.

Marja-talkkunapiimän ohjeen löydät täältä.

4. Dippivihannekset

Uudista jääkaappisi niin, että asetat sen keskelle aina kulhollisen houkuttelevia dippivihanneksia odottamaan iltasyöpöttelyhetkeäsi. Pilko porkkanaa, varsiselleriä, kukkakaalia, parsakaalia, retiisiä, paprikaa ja kurkkua. Ei tarvitse taiteilla aasialaisia kuvioluomuksia, vaan viiden sentin tikut riittävät. Sekoita vihanneksille kermaviilistä, sinapista ja mausteista makoisa dippi. Usko tai älä, näihin cruditéihin tulee himo.

5. Paistetut kesäkurpitsaviipaleet

Jos sielusi huutaa kunnon yöateriaa, paista satsi kesäkurpitsasiivuja. Kesäkurpitsa on lähes pelkästään vettä. Kuori kesäkurpitsa, siivuta se ja paista tai paahda pienessä määrässä oliiviöljyä ja valkosipulia. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria, tarvittaessa myös parmesaanirouhetta, ja leveä hymy leviää kasvoillesi.

Paahdettujen kesäkurpitsojen ohjeen löydät täältä.

Jos näistä terveellisistä herkkupaloista huolimatta haluat kokonaan eroon iltasyömisestä, lue täältä asiantuntijan ajatukset siitä, mikä myöhäisillan "syöpöttelyn" mahdollisesti aiheuttaa.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.