Miksi ruoassa tarvitsisi aina olla pakkoväriä? Ruskea ja beige ruoka saattaa olla jopa parempaa kuin marjajauheella värjätty smoothiebowl.

Rainbow -toastit, smoothiekulhot ja marjalattet ovat juuri nyt trendiruokia. Maku ja värikkyys eivät kuitenkaan aina kulje käsi kädessä. Nigella Lawson totesi Australian Master Chefissä: "Moni pelkää ruskeaa ruokaa. Lisätään tomaatteja, vaikkei ruoka kaipaa niitä. Teen usein ruskeaa ja beigeä ruokaa, koska siinä on paljon makua ."

Päätimme koota parhaat ruskeat ja beiget reseptimme. Tehtävä ei ollut helppo, sillä kriteerit olivat tiukat. Ensinnäkin ruoan oli oltava herkullinen ja omassa kategoriassaan paras. Toiseksi halusimme välttää kuvia, joihin olimme turhan takia tunkeneet persiljatupsuja tai rucolakasoja.

Parhaat ruskeat ja beiget ruokamme ovat:

1. Laadukkaampi lasse

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lasagnen päälle voi siivuttaa tomaatteja tai herkkusieniä, mutta toisaalta uunissa ruskistunut juustoilla kuorrutettu valkokastike maistuu jumalaisen hyvältä. Laatuluokan lasagne on kokki Jouni Toivasen taidonnäyte siitä, miten tehdään tehdään pitkän kaavan kautta kaiken sen vaivan arvoinen ruoka. Ohje vilisee pieniä vinkkejä, joista yksi on levittää valkokastiketta ensimmäisenä vuoan pohjalle, jolloin se karamellisoituu uunissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katso koko ohje täältä!

2. Perinneherkku ystävän ohjeella

Ruokaharrastaja ja Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna on saanut tämän ohjeen ystävältään Lauralta. Onneksi Taina paljasti reseptin myös meille. Lauran läskisoosin ainesluettelo on lyhyen ytimekäs: possun kylkeä, sipulia, voita, lihaliemikuutio ja vettä. Soosia ei suurusteta ollenkaan vaan liemi on kirkas. Salaisuus piilee hyvässä ruskistamisessa ja sopivan hartaassa hauduttamisessa.

Katso ohje täältä!

3. Lempiruoka vegaanisesti

Lihapullat ovat klassinen lempiruoka. Niiden vegaaninen versio syntyy härkiksestä. Sienillä maustettu härkismassa on helppo pyörittää kauniiksi pulliksi. Lihapullien kaveriksi sopii ruskean kastikkeen lisäksi paistettu sipuli tai keitetyt perunat.

Katso resepti täältä!

4.  Simppelin perikuva

Beigeä osastoa edustaa kaikkien aikojen paras pasta. Sen raaka-aineluettelossa komeilee suolan ja pippurin lisäksi vain pasta, juusto ja voi. Kuitenkin cacio e pepe on yksinkertaisuudessaan aivan nerokas pasta. Se vaatii kokilta vikkeliä liikkeitä ja syöjiä odottamaan pöydän ääreen, sillä parhaimmillaan tämä juustopasta on suoraan pannulta.

Katso ohje täältä!

5. Klasikkokastike

Tätä kastiketta ei voinut ohittaa, vaikka sen pinnalla onkin vähän ruohosipulia. Pahoittelut vihreistä! Kokki Serko Rantasen jauhelihakastike on kuitenkin yksi Sopan kaikkien aikojen pidetyimmistä resepteistä. Huippukokin jauhelihakastikkeen maun takana on kolme salaisuutta: mummon ruskea kastike, 10 minuuttia hautunut sipuli ja rapeaksi ruskistettu jauheliha. Kastikkeeseen tulee sekä voita että vehnäjauhoja että kermaa. Ymmärrät varmaan, mistä ohjeen suosio johtuu.

Katso resepti täältä!

Kuvat: Sami Repo, Lasse Lecklin, Panu Pälviä ja Tuomas Kolehmainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla