Grillaus

Kun grilli on kuumana, ritilöillä kannattaa käyttää myös salaatin ainekset. Kuumuus nostaa vihannesten ja hedelmien makeuden pintaan. Grillattu salaatti on hyvä lisuke mille tahansa grilliruoalle. Ruokaisimmat versiot salaateista sopivat tarjolle ihan sellaisenaan.

1. Retiisejä ja nektariineja

Grillatun salaatin voi koota melkein mistä tahansa sesongin vihanneksista ja hedelmistä. Alkukesän salaattiin yhdistetään grillattuja parsoja, nektariineja ja retiisejä. Lopputuloksena on hauskasti villi vadillinen, jossa on erilaisia makuja, värejä ja rakenteita.

Herkät kasvikset kuten parsat kannattaa yleensä grillata epäsuoralla lämmöllä, eli grillin laidalla, jolloin ne paahtuvat mutta eivät kärähdä. Näin niiden kypsymisen seuraaminen on helpompaa. Pienikokoisimmat kasvikset kuten retiisit sopivat paremmin grillattaviksi parilalla, jolloin ei ole vaaraa niiden putoamisesta ritilöiden väliin.

Tässä salaatissa varsinaisen salaatin osaa hoitaa salaattipinaatti. Lehdet voi lisätä lopuksi salaatin päälle sellaisenaan tai parilalla pyöräytettynä.

Grillatun salaatin ohjeen löydät täältä.

2. Paahtuneita tomaatteja ja basilikaa

Caprin salaatti eli caprese yhdistää mehevät tomaatit, mozzarellat ja basilikan limittäin samalle lautaselle. Mutta entä jos tomaatit eivät olekaan aivan mehevimmillään? Ratkaisu löytyy grillaamalla.

Klassikon grillatussa versiossa tomaatit käväisevät ritilöillä paahtumassa. Koska tarkoituksena on grillata tomaatit nopeasti, ne voi nostaa suoralle lämmölle grillin kuumimpaan kohtaan. Hauskin salaatti syntyy yhdistelemällä erilaisia ja erikokoisia tomaatteja. Isoimmat voi grillata viipaleina ja pienimmät kokonaisina tarvittaessa parilan päällä.

Kun tomaatit ovat aavistuksen paahtuneet ja pehmentyneet, ne voi nostaa vadille ja viimeistellä kastikkeella, basilikan lehdillä ja revityllä mozzarellalla.

Caprin salaatin ohjeen löydät täältä.

3. Pitaleipää, sumakkia ja munakoisoja

Lähi-Idän keittiöistä lähtöisin oleva fattoush-salaatti tunnetaan pieniksi paloiksi leikatuista, rapeiksi paistetuista pita- tai lättäleivistä ja mausteena käytetystä sumakista. Kasviksina voi olla yhtä hyvin niin tomaatteja, retiisejä kuin tuoreita yrttejäkin. 

Fattoush-salaatin grillattuun versioon sopivat pitaleipien lisäksi munakoisot, paprikat ja tomaatit. Sumakilla maustettu kastike viimeistelee paahtuneiden kasvisten maun. 

Lopuksi päälle murennetaan fetaa. Tämä salaatti toimii kuitenkin ilmankin, jolloin se on vegaaninen.

Fattoush-salaatin ohjeen löydät täältä.

4. Melonia ja grillitomaatteja

Tomaatteja, melonia ja pitaleipää. Tämä ruokaisa salaatti sopii lisukkeeksi mille tahansa grilliherkuille. Grillatut pitaleivät se lainaa fattoush-salaatilta, mutta esikuvastaan poiketen leivät grillataan isoina kolmioina, valkosipuliöljyllä meheviksi siveltyinä.

Grillattaviksi sopivat hieman kovahkotkin vesimelonit, sillä grillin kuumuus nostaa hedelmien makeuden pintaan. Meloneista voi halutessaan poistaa kuoret ennen grillaamista.

Capresen tapaan tähän salaattiin sopivat erilaiset tomaatit aina pihvitomaateista terttuina myytäviin grillitomaatteihin. 

Grillatun vesimeloni-tomaattisalaatin ohjeen löydät täältä.

5. Salaattilohkoja sellaisenaan

Mutta entä salaatti? Mehevissä grillisalaateissa näyttää olevan kaikkea muuta, paitsi varsinaista salaattia.

Rapeat salaatit kuten cosmopolitan, sydänsalaatti ja jäävuorisalaatti sopivat grillattaviksi ihan sellaisenaan. Helpointa on leikata pienet salaattikerät puoliksi ja isommat lohkoiksi, sivellä leikkuupinnat öljyllä ja nostaa paahtumaan grillin laidalle epäsuoralle lämmölle. Kovin kauan ei salaatteja kannata kuumentaa, ettei rapeus suotta kärsi: riittää, kun leikkuupinnat paahtuvat ja saavat kauniit grilliraidat. Lämpö tekee salaateille saman kuin muillekin vihanneksille, eli nostaa makeuden pintaan.

Kastikkeeksi riittää helppo vinegretti tai vaikka hauska piimäkastike.

Grillattujen salaattilohkojen ohjeen löydät täältä.

Reseptit: Katja Bäcksbacka, Emilia Kolari, Raisa Laine ja Riikka Väliahde

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Teksti
Kuvat
Piia Arnould, Mikko Hannula, Pia Inberg, Tuomas Kolehmainen ja Elvi Rista