Papupihveillä, kirsikkatomaattihillokkeella ja cheddarjuustolla täytetyissä burgereissa rouskuvat nachot.
Papupihveillä, kirsikkatomaattihillokkeella ja cheddarjuustolla täytetyissä burgereissa rouskuvat nachot.

Korealaisittain maustettu kuhapurilainen, nachoista rouskuva papuburgeri ja mehevä kesäkurpitsa-halloumihampurilainen vetävät paatuneenkin lihaburgerin ystävän sanattomaksi.

Viiden tähden hampurilaiselämys syntyy hyvänmakuisesta sämpylästä, puhuttavan hyvistä lisukkeista ja kastikkeista sekä maukkaaksi paistetusta pihvistä. Lihaa ei kuitenkaan tarvita välttämättä lainkaan. Lihattomien burgereiden ”pihvit” paistetaan nyt purkkipavuista, kesäkurpitsaraasteesta tai kuhafileestä.

Burgereiden valmistuksessa ajoitus on tärkeää, sillä hampurilainen maistuu parhaimmalta lämpimänä. Lisäksi sämpylä vettyy melko nopeasti sisälle lastatuista täytteistä.

Lisukkeet on hyvä valmistella aina ennen ryhtymistä pihvinpaistopuuhiin. Muurikkapannu sopii loistavasti hampurilaisten valmistukseen. Suurelle paistoalalle mahtuvat niin pihvit kuin lopuksi lämmitystä vaativat sämpylätkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Korealaiset kuhaburgerit

Tulisen maukas kaalisalaatti mehevöittää ja maustaa kuhaburgerin. Korealainen gochujang-chilitahna, limetti, valkosipuli ja inkivääri antavat majoneesista mehukkaalle kaalisalaatille kimchistä tutun säväyksen. Jos kaupasta ei löydy gochujangia, voit korvata sen vaikka srirachalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kauppojen valikoimissa on runsaasti erilaisia hampurilaissämpylöitä. Tähän kalaburgeriin sopii parhaiten ruista sisältävä sämpylä.

Korealaisten kuhaburgereiden ohjeen löydät täältä.

2. Meksikolaiset papu-nachoburgerit

Pehmeän perunaburgersämpylän välissä maistuu lihaisan maukas papupihvi ja itse tehty, tabascolla terävöitetty kirsikkatomaattihilloke.

Tämän burgerin valmistus kannattaa aloittaa ketsupin korvaavan hillokkeen keittämisestä. Hillokkeen on hyvä tekeytyä vähintään tunnin ajan jääkaapissa, jolloin se ehtii sopivasti jämäköityä. Hilloketta tulee kerralla reilu satsi, ja se säilyy jääkaapissa syötävänä vähintään kuukauden.

Meksikolaisten papu-nachoburgereiden ohjeen löydät täältä.

3. Kesäkurpitsa-halloumihampurilaiset

Raastetusta kesäkurpitsasta ja halloumista paistetut hittipihvit sopivat erittäin hyvin hampurilaisten väliin. Sitruunankuoriraaste virittää pihvit ihanan raikkaiksi.

Levitä sämpylälle valmista hummusta, kasviksia maun mukaan ja kuuma, halloumista venyvä kesäkurpitsapihvi.

Kesäkurpitsa-halloumihampurilaisten ohjeen löydät täältä.

Reseptit: Suvi Rüster

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Vierailija

Yev Kassem kirjoitti:
Hamburger, lyhyesti burger, on amerikanenglantia ja tarkoittaa jauhelihaa. Sämpylän väliin voi lyödä vaikka vanhan sukan, mutta ei se eineksestä hampurilaista tee.

Englanninkielisen Wikipedia-artikkelin mukaan kylläkin sanan ”burger” merkitys on laajempi eli kattaa muutakin kuin vain jauhelihan:
” the term "burger" eventually became a self-standing word that is associated with many different types of sandwiches, similar to a (ground meat) hamburger, but made of different meats such as buffalo in the buffalo burger, venison, kangaroo, chicken, turkey, elk, lamb or fish like salmon in the salmon burger, but even with meatless sandwiches as is the case of the veggie burger.”

Yev Kassem

Hamburger, lyhyesti burger, on amerikanenglantia ja tarkoittaa jauhelihaa. Sämpylän väliin voi lyödä vaikka vanhan sukan, mutta ei se eineksestä hampurilaista tee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla