Kesällä lettukakkua koristavat satokauden marjat.
Kesällä lettukakkua koristavat satokauden marjat.

Lettukakku on loistava keksintö: lettuja, mutta täytekakun muodossa. Jos hellan ääressä hikoilu ei houkuttele, tee "kakkupohja" pannarista.

Letut ja kesä, ne vain kuuluvat yhteen.

Lomapäivä lähtee leppoisasti käyntiin, kun aamupalaksi on keko lettuja, ja pitsireunaiset muurikkaletut maistuvat ulkoilmassa erityisen makoisilta. Mikäli lisukkeena on mehukkaita mansikoita kermavaahdon kera tai pallo jotain oikein hyvää jäätelöä, on herkkuhetki täydellinen.

Jos innostut järjestämään lettukestit, hauska ja näyttävä tapa tarjoilla letut on koota niistä kakku. Paista kasa lettuja ja kerrosta niiden väliin kermavaahtoa, satokauden marjoja, hilloa tai vaikka suolaripauksella maustettua kinuskikastiketta. Muista antaa lettujen jäähtyä ennen kuin kokoat kakun. Voit tehdä kakun myös vohveleista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alla olevassa ohjeessa lettukakun täyte tehdään vaniljakreemistä ja kermavaahdosta. Kreemikermavaahdon lisäksi lettujen väliin tulee vadelmahilloa, ja kakun päälle kasataan tuoreita vadelmia ja punaherukoita. Simppeli lettukakku onnistuu mökkiolosuhteissakin, sillä sen tekemiseen ei tarvita kulhoa ja vispilää kummempia leivontatarvikkeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos lettujen paistaminen ei huvita, voit tehdä "kakkupohjan" myös pannarista. Tässä reseptissä pannukakkutaikina maustetaan sitruunankuorella. Pannari paistuu uunissa puolisen tuntia. Sen jälkeen pannukakku saa jäähtyä, ja sitten se leikataan neljään osaan. Pannukakkupalojen väliin sujautetaan ricottatäytettä, mansikoista ja sokerista surautettua kastiketta, tuoreita mansikoita sekä sitruunaoreganoa. Voit tehdä mansikkakastikkeen joko tuoreista tai pakastemansikoista.

Lettukakku maistuu herkulliselta myös hieman terveellisempänä versiona. Tähän lettutaikinaan ei tule ollenkaan sokeria, vaan makeus on peräisin banaanista. Valitse lettutaikinaan oikein kypsä banaani, silloin banaanit ovat makeimmillaan. Maidon ja vehnäjauhon sijaan lettuihin tulee kaurajuomaa ja kaurajauhoja. Herkku taipuu tarvittaessa myös gluteenittomaksi, kun käytät gluteenitonta kaurajuomaa sekä -jauhoa.

Kakku täytetään sokerilla, vaniljasokerilla ja kardemummalla maustetulla turkkilaisella jogurtilla ja tuoreilla marjoilla. Päälle ripotellaan rouhittuja manteleita ja valutetaan hiukan hunajaa.

Reseptit: Kaisa Johansson, Christina Aaltio ja Raisa Laine

Sisältö jatkuu mainoksen alla