Tämä pikaleipä kohoaa soodan avulla eikä taikinaa tarvitse vaivata lainkaan. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Tämä pikaleipä kohoaa soodan avulla eikä taikinaa tarvitse vaivata lainkaan. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Uskoisitko, että herkullinen leipä voi valmistua jopa alle puolessa tunnissa? Kyllä! Pikaleivät leivotaan alustamatta, vaivaamatta ja ilman pitkiä kohotusaikoja. Näihin leipäohjeisiin ihastuvat nekin, jotka eivät yleensä niin leipomispuuhista välitä.

Parhaissa ja nopeissa leipäohjeissa raaka-aineet ovat myös useasti edulliset.

Irlantilainen soodaleipä

Ei uskoisi, että nämä leivät ei ole hiivaleipiä. Soodalla kohotettava irlantilainen soodaleipä kohoaa uunissa limppumaisen muhkeaksi. Kun taikinan valmistamiseen ei käytetä hiivaa, ei sitä tarvitse vaivata tai kohotella pitkiä aikoja. Leipä onkin valmis puolessa tunnissa. Soodaleipä on parhainta juuri paistettuna, mutta voit piristää sen seuraavana päivänä paahtamalla leivänpaahtimessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ohjeen irlantilaiseen soodaleipään löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oliiviskonssit

Suolaiset skonssit ovat näppäriä vartissa valmistuvia leivonnaisia, jotka käyvät hyvin leivän korvikkeeksi. Oliiveilla maustetut lämpimäiset saavat mahtavan lisämaun myös parmesaaniraasteesta. Oliiviskonssit ovat niin meheviä ja maukkaita, etteivät ne kaipaa päälle voita tai muita höysteitä.

Ohjeen oliiviskonsseihin löydät täältä.

Pannuleivät

Tässä saattaa olla maailman helpoin leipätaikina: kulhoon pari kupillista jauhoja, ripaus suolaa ja loraus vettä, ainekset suitsait sekaisin ilman pitkiä vaivauksia. Taikina onkin saman tien leivontavalmis. Ohueksi kaulitut leivät paistetaan kuumalla paistinpannulla herkullisen ruskeapilkullisiksi. Uunitta valmistuvien litteiden leipien leipominen onnistuu myös ulkoilmassa muurinpohjalla.

Ohjeen pannuleipiin löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla