Silakka on edullinen ja ekologinen superkala, joka ansaitsee kunnon reseptit: oheiset ruoat ovat helppotekoisia, ja ne karistavat herkullisilla mauillaan viimeisetkin silakoihin kohdistuvat ennakkoluulot.
Jotta sitkeimmätkin silakanvihaajat saadaan kesytettyä, raaka-aineen pitää olla ehdottoman tuoretta – silakan lihan väri on tällöin punertavaa. Tuoreet silakat tuoksuvat raikkailta, eikä tuoksu muutu kypsennettäessäkään häiritsevän voimakkaaksi.
Klassikko ei petä
Pinnalta rapeaksi paistetut, sisältä mehevät kokonaiset silakat on klassikkoannos. Suolan ja voin määrä ohjeessa on hurja, mutta niissä piilee täydellisten paistettujen silakoiden salaisuus. Ja siinä, että silakat pyörittelee ruisjauhoissa ennen paistamista. Käytä karkeita täysjyväruisjauhoja, jolloin pinta paistuu maukkaan rapeaksi.
Valurautapannu on paistamiseen paras, sillä se antaa silakoille kauniin ja rapean paistopinnan. Tilkka öljyä voin joukossa takaa kuumemman paistolämpötilan. Paista silakoita hieman keskilämpöä kuumemmalla ja siirtele paistinlastalla varovasti tai pannua kevyesti heilutellen – näin pinta ei pala ja silakat jäävät sisältä meheviksi.
Silakan maku piiloutuu mausteiden taakse
Nurinat silakkaruokien suhteen nitistetään viimeistään, kun tarjolle tuodaan aasialaisia makuja pursuavia silakkapalleroita. Chili ja inkivääri antavat potkua ja limetti tuo palleroihin aromikasta kirpeyttä. Silakkafileistä kannattaa repäistä nahka pois ennen murekemassaksi jauhamista.
Palleron pinnasta tulee herkullisen rapea, kun ne pyörittelee ennen paistamista japanilaisissa korppujauhoissa eli pankojauhoissa. Pankojauhojen rakenne on perinteistä korppujauhoa ilmavampaa eikä se imaise paistorasvaa samalla tavalla itseensä. Pankokuorrutus kestää myös paistamisen jälkeen rapeana pidempään.
Dippaile mausteisen maukkaita ja rapeita silakkapalleroita makean suolaiseen dippikastikkeeseen. Jos soijadipin valmistaminen tuntuu työläältä, myös valmis hoisinkastike tai ketjap manis -soijakastike toimivat loistavasti dippeinä.
Sinappi on silakan kaveri
Jos pidät säilykesinappisilakoista, luultavasti ihastut myös dijoninsinapilla ja rakuunalla maustettuihin uunisilakoihin. Smetanasta ja kuohukermasta tehty pehmeä kastike takaa sen, että silakat pysyvät kypsennettäessä mehukkaina.
Ranskalainen hienostunut dijoninsinappi tuo makuun aromikasta ja voimakasta sinappisuutta, joka ei kuumennettaessakaan vaimene. Kun makuaineita on vähän, niihin kannattaa panostaa.
Uunisilakat maistuvat lämpimänä keitettyjen perunoiden kanssa. Jämät voi nauttia kylmänä vaikka saaristolaisleivän päältä.
Juttu on julkaistu aikasemmin Helsingin Sanomissa.