Valmisnuudeleista saa herkkuannoksen pikavauhtia. Kiireettömän kannattaa puolestaan tarttua kotitekoisten nuudeleiden ohjeeseen.

Arki-ilta, kiire, oma herkkuhetki. Nuudelit maistuvat aina. Yleensä nuudeliannos edustaa pikaruokaa ja nopeaa vastausta nälkään. Jos aikaa ja viitseliäisyyttä löytyy, kannattaa kuitenkin kääriä hihat ja kokeilla nuudeleiden valmistusta alusta alkaen itse.

Tässä kolme ohjetta nuudelinhimoon.

1. Vartissa valmis nuudeliannos

Tiktok-sovellus pullistelee hupivideoiden lisäksi ruokaa. Pienoiseksi hitiksi sieltä on noussut muun muassa pestomunat eli pannulla öljyn sijaan pestossa paistetut kananmunat. Toinen hyvänmakuinen trendiruoka on pikaiset, vartissa valmistuvat ramen-pussinuudelit. Niihin käytetään pikanuudeleita ilman pussissa mukana tulleita kastikkeita. Valmiskastikkeet korvataan sekoittamalla nuudelit voin, soijakastikkeen, kananmunan, chilin ja kevätsipulin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiktok-nuudeleiden maku voittaa kirkkaasti peruspikanuudelin aromimaailman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä nuudeliannos on hyvänmakuinen pikaruoka sellaisenaan, mutta halutessaan sen voi höystää ruokaisammaksi tofulla, broilerilla tai katkaravuilla. Myös kasvikset, kuten tulitikun ohuiksi leikatut porkkanat, kaali tai sienet säestävät hyvin nuudeleiden makua.


Pikanuudelit maustetaan itse ja mukaan paistetaan kananmunia.

Tiktok-nuudeleiden ohjeen löydät täältä.

2. Puolessa tunnissa pöytään

Jos rakastat jauhelihaa, mutta ikuisen bolognese-spagetin tekeminen kyllästyttää, kokeile dandan-nuudeleita. Niissä jauheliha pääsee maapähkinän ja chilin seuralaiseksi kastikkeeseen. Spagetin sijaan keitetään riisinuudeleita ja joukkoon paistetaan vielä kasviksia.

Perinteisesti ohjeeseen käytetään possunjauhelihaa. Sen voi mainiosti korvata naudan- tai broilerinjauhelihalla. Ohjeen voi valmistaa kasvisversiona käyttämällä tofua tai kasvipohjaista jauhelihaa.

Ihanan tahmeat nuudelit ovat kotoisin Kiinasta. Nimensä ne ovat saaneet nuudeleita kadulla myyvien kauppiaiden olalla kannettavasta tangosta.


Dandan-nuudelit valmistuvat pöytään puolessa tunnissa. 

Dandan-nuudelien ohjeen löydät täältä.

3. Kiireettömään nuudelinhimoon

Jos ennen sana nuudeli piirsi verkkokalvoille kuvan pikanuudelipussista, nyt veden kielelle tuo mielikuva käsintehdyistä nuudeleista. Niitä myyviä ravintoloita on ilmestynyt Helsingin katukuvaan ilahduttavan runsaasti.

Käsintehtyjen biang-biang-nuudeleiden tekeminen kotioloissa ei ole erityisen vaikeaa, mutta aikaa, pöytätilaa ja hieman kärsivällisyyttä se vaatii.

Ainekset ovat yksinkertaiset: vettä ja jauhoja. Tärkeää hyvien nuudeleiden valmistamisessa on taikinan lepuuttaminen työvaiheiden välillä ja napakka, mutta hellä venyttäminen lopuksi.

Nuudeleiden kastike on helppo ja kohtuunopeasti valmistuva. Siihen paistetaan karitsan paahtopaistista ohuita viipaleita juustokuminan, valkosipulin ja chilin kanssa. Lopputulos on enemmän kuin osiensa summa, joten ohjetta kannattaa kokeilla kaupan nuudeleilla, ellei viitseliäisyys riitä kotitekoisten nuudeleiden askarteluun.


  Nuudeleiden tekeminen alusta alkaen ei ole vaikeaa, mutta vaatii aikaa ja hieman kärsivällisyyttä.

  Niksit kotitekoisiin nuudeleihin:

  1. Vaivaa nuudelitaikina yleiskoneen taikinakoukulla.
  2. Älä lisää liikaa vettä taikinaan. Lisää ensin noin ¾ vesimäärästä, ja loput tarvittaessa pienissä osissa. Taikina näyttää ensin möykkyiseltä, mutta tasoittuu sekoittamisen aikana. Älä sekoita liikaa, ettei taikina sitkisty: sekoita sen verran, että taikina on sileää, elastista ja irtoaa kulhon reunoista.
  3. Nämä nuudelit venytetään, joten niitä ei tarvitse kaulia. Työtaso kannattaa kuitenkin öljytä, jotta taikina ja nuudelinauhat eivät tartu kiinni. Myös jauhoja voi halutessaan käyttää öljyn sijaan.
  4. Venytä nuudelit mahdollisimman ohuiksi, sillä ne paisuvat keittämisen aikana.
  5. Keitä nuudelit tekopäivänä.

  Biang-biang-nuudelien ohjeen löydät täältä.

  Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

  Sisältö jatkuu mainoksen alla