Kreikkalainen stifado on muusikko Kasmirin bravuuri. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Kreikkalainen stifado on muusikko Kasmirin bravuuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Aina ei tarvitse olla kiire. Viikonloppuna on aikaa nauttia ajan kanssa niin syömisestä kuin ruuanlaitosta. Näillä resepteillä loihdit täydelliset viikonloppuruoat, jotka maistuvat myös vieraille.

Nopeus ja helppous ovat usein arkiruuanlaitossa valttia. Monet hyvät reseptit vaativat kuitenkin hieman enemmän aikaa. Viikonloppu on hyvä ajankohta kokeilla uusia reseptejä ja kokkailla rauhassa. Poimimme viisi herkullista reseptiä, joita kannattaa kokata viikonloppuna joko vieraille tai omalle porukalle:

1 Kotona paistettu kokonainen broileri

Broileri mielletään usein arkiruoaksi, sillä se soveltuu moneen ja on helppo valmistaa. Broilerista saa kuitenkin näyttävänkin viikonloppuruoan. Sen sijaan, että ostaisit foliopussissa seisoneen valmiin broilerin kaupan palvelutiskiltä, paista se itse. Kokonainen maustamaton broileri on helppo maustaa ja täyttää. Ja saat tarjolle uunituoretta, mehevää kanaa, jossa on rapea kuori.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katso kotona paistetun kokonaisen broilerin ohje täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2 Rapeaksi paistettu kuha ja beurre noisette

Jos etsit juhlaruokaa, joka syntyy puolessa tunnissa, se on tässä. Kuhafilee paistuu pannulla rapeanahkaiseksi, mutta sisältä meheväksi. Ruskistettu voikastike on yksi helpoimpia kastikkeita, ja on täydellinen yhdistelmä rapean kalan kanssa. Ranskalaisessa ”beurre noisettessa” on voin lisäksi sitruunaa tai valkoviinietikkaa, joka antaa kastikkeelle hapokkuutta. Mausteeksi riittävät suola ja pippuri.

Katso rapeaksi paistetun kuhan ja beurre noisetten ohje täältä.

3 Rouvalin kuusi tuntia haudutettu lampaanpotka

Tämä liharuoka valmistuu hitaasti ja rakkaudella. Kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin reseptissä lampaanpotka hautuu uunissa kuusi tuntia. Odottaminen on kuitenkin sen arvoista, sillä lopputuloksena saat uunista ulos täydellisen mureaa lihaa. Padan hautuessa uunista leijailee tuoksu, joka saa odottajansa ruokahalun varmasti heräämään.

Katso Rouvalin haudutetun lampaanpotkan ohje täältä.

4 Sahramirisotto

Risotto on täydellistä viikonloppuruokaa, sillä se valmistuu pannulla hitaasti kypsyen. Keltainen risotto saa upean värinsä sahramista. Salottisipulit, kuiva valkoviini ja raastettu parmesaanijuusto takaavat suussa sulavan maun. Risotto maistuu sellaisenaan, mutta on myös mainio lisuke kalalle tai broilerille.

Katso sahramirisoton ohje täältä.

5 Stifado eli kreikkalainen lihapata

Kreikkalainen ruoka vie kielen mennessään. Viikonloppuna on aikaa valmistaa kreikkalaista klassikkopataa eli stifadoa. Pehmeäksi hautunut herkku syntyy naudanpaistin lisäksi häränhännistä, kanelista, etikasta ja pullollisesta punaviiniä. Muutama tunti uunissa ja pata on valmis. Tämä stifado tehdään muusikko Kasmirin ohjeella.

Katso stifadon ohje täältä.

Teksti: Maiju Tuovinen

P.S. Täältä löydät vinkit, miten käytät viiniä ruuassa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla