Kreikkalainen stifado on muusikko Kasmirin bravuuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kreikkalainen stifado on muusikko Kasmirin bravuuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Aina ei tarvitse olla kiire. Viikonloppuna on aikaa nauttia ajan kanssa niin syömisestä kuin ruuanlaitosta. Näillä resepteillä loihdit täydelliset viikonloppuruoat, jotka maistuvat myös vieraille.

Nopeus ja helppous ovat usein arkiruuanlaitossa valttia. Monet hyvät reseptit vaativat kuitenkin hieman enemmän aikaa. Viikonloppu on hyvä ajankohta kokeilla uusia reseptejä ja kokkailla rauhassa. Poimimme viisi herkullista reseptiä, joita kannattaa kokata viikonloppuna joko vieraille tai omalle porukalle:

1 Kotona paistettu kokonainen broileri

Broileri mielletään usein arkiruoaksi, sillä se soveltuu moneen ja on helppo valmistaa. Broilerista saa kuitenkin näyttävänkin viikonloppuruoan. Sen sijaan, että ostaisit foliopussissa seisoneen valmiin broilerin kaupan palvelutiskiltä, paista se itse. Kokonainen maustamaton broileri on helppo maustaa ja täyttää. Ja saat tarjolle uunituoretta, mehevää kanaa, jossa on rapea kuori.


Katso kotona paistetun kokonaisen broilerin ohje täältä.

2 Rapeaksi paistettu kuha ja beurre noisette

Jos etsit juhlaruokaa, joka syntyy puolessa tunnissa, se on tässä. Kuhafilee paistuu pannulla rapeanahkaiseksi, mutta sisältä meheväksi. Ruskistettu voikastike on yksi helpoimpia kastikkeita, ja on täydellinen yhdistelmä rapean kalan kanssa. Ranskalaisessa ”beurre noisettessa” on voin lisäksi sitruunaa tai valkoviinietikkaa, joka antaa kastikkeelle hapokkuutta. Mausteeksi riittävät suola ja pippuri.

Katso rapeaksi paistetun kuhan ja beurre noisetten ohje täältä.

3 Rouvalin kuusi tuntia haudutettu lampaanpotka

Tämä liharuoka valmistuu hitaasti ja rakkaudella. Kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin reseptissä lampaanpotka hautuu uunissa kuusi tuntia. Odottaminen on kuitenkin sen arvoista, sillä lopputuloksena saat uunista ulos täydellisen mureaa lihaa. Padan hautuessa uunista leijailee tuoksu, joka saa odottajansa ruokahalun varmasti heräämään.

Katso Rouvalin haudutetun lampaanpotkan ohje täältä.

4 Sahramirisotto

Risotto on täydellistä viikonloppuruokaa, sillä se valmistuu pannulla hitaasti kypsyen. Keltainen risotto saa upean värinsä sahramista. Salottisipulit, kuiva valkoviini ja raastettu parmesaanijuusto takaavat suussa sulavan maun. Risotto maistuu sellaisenaan, mutta on myös mainio lisuke kalalle tai broilerille.

Katso sahramirisoton ohje täältä.

5 Stifado eli kreikkalainen lihapata

Kreikkalainen ruoka vie kielen mennessään. Viikonloppuna on aikaa valmistaa kreikkalaista klassikkopataa eli stifadoa. Pehmeäksi hautunut herkku syntyy naudanpaistin lisäksi häränhännistä, kanelista, etikasta ja pullollisesta punaviiniä. Muutama tunti uunissa ja pata on valmis. Tämä stifado tehdään muusikko Kasmirin ohjeella.

Katso stifadon ohje täältä.

Teksti: Maiju Tuovinen

P.S. Täältä löydät vinkit, miten käytät viiniä ruuassa!

Italialainen keittiö on monien ikisuosikki, eikä ihme! Kokosimme parhaat ruokaohjeet saapasmaasta. Pastat jätettiin tällä kertaa väliin, sillä Italiaan mahtuu paljon muutakin.

1. Italialainen appelsiinikana

Balsamico ja rosmariini tuovat 25 minuutissa valmistuvaan kanapataan särmää, ja appelsiini ihanaa makeutta ja väriä. Herkullisin lopputulos syntyy tuorepuristetulla appelsiinimehulla, mutta myös kaupan mehu sopii tähän ruokaan.

Katso ohje tästä.

2. Gnocchit sorrentolaiseen tapaan

Siinä missä torstai on Suomessa hernekeittopäivä, Italiassa silloin syödään usein gnoccheja. Tähän ruokaan käyvät kaupan valmisgnocchit, sillä sorrentolaiseen tapaan ne viimeistellään uunissa.

Katso ohje tästä.

3. Tomaattinen lihamureke

Italialaiseen lihamurekkeeseen on piilotettu tomaattikastike mukaan! Yrttiseen murekkeen seuraksi keitetään spagettia, jonka pyöräyttää hyvässä oliiviöljyssä.

Katso ohje tästä.

4. Italialainen papu-pastasalaatti

Tässä salaatissa maistuvat kevät ja Italia: siitä huolehtivat valkopapu, parmesaani ja fenkoli.

Katso ohje tästä.

5. Samppanjagranita

Kun tarjolla on pitkä tai tuhti illallinen, italialainen jäädyke eli granita toimii keventävänä väliruokana. Italiassa granita valmistetaan hedelmämehusta. Tässä ohjeessa jäädykkeen pohjana on juhlavasti samppanja ja mausteena sitruunankuori. Granitan voi tehdä pakastimeen valmiiksi vaikka pari päivää ennen h-hetkeä. Lopuksi se rouhitaan haarukalla hileiseksi. Granita sopii myös vegaaneille.

Katso ohje tästä.

6. Caprin sitruunakakku

Ikisuosikki, joka ei koskaan mene pois muodista. Glorian ruoka & viini -lehdessä aikanaan esitelty kahvikakku on ihanan sitruunainen. Ihan kuin kotona Italiassa.

Katso ohje tästä.

Mistä tietää, että ruoka on terveellistä? Helppoa: väristä! Valmistamalla värikkäitä aterioita saat maksimoitua syömisen terveysvaikutukset, sillä erivärisissä raaka-aineissa on eri vitamiineja ja hivenaineita. Kokosimme maukkaan ja terveellisen ruuan värisuoran!

1. Pinkki: ohra-punajuurivuoka kananmunien kanssa

Hitaasti hautunut ohra-punajuurivuoka saa viimeistelyn lehtikaalilla ja kananmunilla. Ateria on aikamoinen terveyspommi. Punajuuri nimittäin sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, kuparia, magnesiumia, natriumia, ­rautaa ja sinkkiä. Lehtikaalissa taas on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Ohra on näille superkasviksille parempi seuralainen kuin vaikkapa peruna: ohran sisältämä beetaglukaani nimittäin alentaa tutkitusti kolesterolia.

Katso resepti tästä.

2. Vihreä: parsa-lohivokki.

Vihreää, rapeaa, paahteista. 20 minuutissa valmistuva herkkuvokki yhdistää parsan ja lohen uudella, raikkaalla tavalla. Lohesta saat tarpeellista omega-3-rasvaa että D-vitamiinia, ja parsa taas on on antioksidanttipitoisuudessaan vihannesten kärkikastia. Vihreästä vokista löytyy myös pinaattia, joka on varsinainen terveyspommi ja tekee monipuolisesti hyvää keholle.

Katso resepti tästä.

3. Oranssi: Porkkanahummus

Vegaaninen porkkanahummus on supermaukas tahna leivän päälle tai dipiksi. Porkkanoiden ja valkosipulien paahtaminen antaa tahnaan lempeän paahteisen maun. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinia ja beetakaroteenia. Kikherneistä puolestaan saat proteiinia, kuituja ja hyviä rasvoja.

Katso resepti tästä. 

4. Violetti: Punakaalilaatikko 

Tässä kasviskaalipaistoksessa on todella lihaisa tuntuma, vaikka ruoka on täysin vegaaninen. Siinä käytetään "Ruotsin nyhtökauraa", soijaproteiini oumphia. Punakaali taas sisältää runsaasti muun muassa K- ja C-vitamiinia sekä rikkiä, joka auttaa ihon hyvinvointia.  

Katso resepti tästä.