Kesäkurpitsalasagnesta saa helposti vegaanisen.
Kesäkurpitsalasagnesta saa helposti vegaanisen.

Täytettyjä kesäkurpitsoja, kakkua, marmeladia, "lasagnea"... Uuden sadon kesäkurpitsat houkuttelevat kokkaamaan ja leipomaan!

Pieniä, hoikkia ja somia.

Sellaisia kotimaisia kesäkurpitsoja marketeissa on jo näkynyt. Kesäkurpitsan pitkä satokausi alkaa heinäkuussa ja se kestää syyskuuhun saakka.

Kauppojen hyllyissä on yleensä pitkulaisia kesäkurpitsoja, mutta kaikennäköisiä lajikkeita löytyy – myös pyöreän ja litteän muotoisia. Värikään ei ole aina tuttu vihreä, vaan kesäkurpitsat voivat olla myös keltaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäkurpitsat maistuvat makoisimmalta, kun ne ovat vielä pieniä ja rakenteeltaan kiinteitä. Pikkuisen ohutkuorisen kesäkurpitsan voi hyvin syödä kuorineen, mutta isoiksi venähtäneet kesäkurpitsat kannattaa kuoria. Isojen kesäkurpitsojen sisus on jo pehmentynyt, ja usein resepteissä neuvotaankin poistamaan se.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keltaista kesäkurpitsaa voi käyttää samaan tapaan kuin vihreää.
Keltaista kesäkurpitsaa voi käyttää samaan tapaan kuin vihreää.

Miedon makuinen kesäkurpitsa sopii paitsi ruoanlaittoon, myös leivontaan, esimerkiksi mehevöittämään kakku- tai muffinitaikinaa. Osan sadosta voi säilöä talvea varten, sillä vihannes käy hyvin pikkelseihin, hilloihin, marmeladeihin ja muihin säilykkeisiin.

Kesäkurpitsa taipuu jopa ”pastaksi”, kun sen leikkaa nauhaksi esimerkiksi julienneraudalla.

Ohuen ohueksi viipaloidusta kesäkurpitsasta tehty ”lasagne” tuo mieleen italialaisen munakoisovuoka parmigiana di melanzanen. Kesäkurpitsaviipaleiden väliin voi kerrostaa esimerkiksi tomaatti- tai jauhelihakastiketta sekä mozzarellaa ja parmesaania.

Ruoasta saa helposti myös vegaanisen: alla olevassa reseptissä juuston tilalla on sitruunalla ja tuoreella basilikalla maustettua ”ricottaa”, joka tehdään pehmeästä tofusta ja manteleista.

Reseptit: Emilia Kolari, Krista Kupariharju, Anu Brask

Juttu on julkaistu HS.fi:ssä 11.8.2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla