
Ota haltuun kokoamamme maa-artisokkavinkit ja hullaannu hienostuneen makuisista mukuloista!
Sisukas maa-artisokka on kuin tehty Suomen oloissa viljeltäväksi. Sen tie kulkeutui Pohjois-Amerikasta Eurooppaan 1600-luvulla. Vaikka nimestä voisi päätellä, sillä ei ole mitään tekemistä latva-artisokan kanssa. Hehkuvan keltaisena kukkiva maa-artisokka on sukua auringonkukalle.
Muhkuraiset juurekset ovat kinkkisiä kuorittavia, mutta erittäin helppoja viljeltäviä. Hyvin kylmää kestävät maa-artisokat nostetaan ylös vasta myöhään syksyllä. Mukulat voi jättää talvehtimaan maahan ja korjata vasta seuraavana keväänä, mutta loppusyksyn sato on parasta.
Mitä muuta maa-artisokista olisi hyvä tietää?
- Hautaa nostetut maa-artisokat hiekkaan ja säilytä niitä viileässä (+2–5 asteessa). Näin ne säilyvät mehukkaina jopa 4–5 kuukautta.
- Paras väline maa-artisokkien kuorimiseen on lusikka: raaputa kuori pois lusikan kärjellä. Kuoritut mukulat kannattaa säilyttää sitruunamehulla maustetussa vedessä, jolloin ne eivät tummu.
- Voit jättää maa-artisokat myös kuorimatta. Tällöin niiden makukin on pähkinäisempi. Pese mukulat ensin huolellisesti juuresharjalla ja paahda niitä sitten 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Syö paahdetut maa-artisokat kuorineen tai purista kypsä sisus ulos kuoresta.
- Pakasta maa-artisokat keitettyinä tai paahdettuina, joko soseena, paloina tai kokonaisina. Maa-artisokat voi myös kuivata ohuina viipaleina.
- Pikkumukulat voi pikkelöidä. Kiehauta kilo maa-artisokkia ja yksi suikaloitu sipuli. Kiehauta liemeksi neljä desiä etikkaa, desi sokeria ja desi vettä. Mausta sinapinsiemenillä, kurkumalla ja cayennepippurilla.
- Jos olet herkkävatsainen, maa-artisokkia kannattaa syödä aluksi pieniä määriä. Ne saattavat nimittäin aiheuttaa tottumattomalle vatsalle ilmavaivoja.
Kokeile kokata mukuloista ainakin näitä:
Risotto. Maa-artisokka tuo risottoon purutuntumaa. Tämä risotto on todellinen ylistys maa-artisokalle: paahdettua maa-artisokkapyreetä, rapeita maa-artisokkasipsejä... Maa-artisokka-suppilovahverorisotossa juureksen kohtaa toinen loppusyksyn ihanimmista sesonkituotteista, suppis.
Keitto. Jos kaipaat hemmotteluhetkeä, tee ihanan samettinen ja kermainen maa-artisokka-lipstikkakeitto. Italiaisravintola Ragun maa-artisokkakeittoon uppoaa kuohukermaa ja valkoviiniä, ja sen kruununa on keittoon sulava lakritsikeksi.
Viikonloppuvuoka. Maa-artisokat saavat seurakseen fenkolia, fetaa ja kirsikkatomaatteja ihanassa maa-artisokka-lohivuuassa. Herkullinen vuoka on vaivaton valmistaa.
Fritatut lohkot. Kahdesti fritatut maa-artisokat ovat lohkoperunoiden hurmaaviksi karamellisoituneita serkkuja. Maa-artisokkia ei kuorita, huolellinen pesu riittää. lohkot voi tarjota esimerkiksi pirteän sitruunadipin kanssa.
Lisukkeena sellaisenaan. Maa-artisokkia voi käyttää lisukkeena perunan tapaan, joko keitettynä tai soseena. On hyvä muistaa, että ne kypsyvät pottuja nopeammin.
Maa-artisokan varret ja lehdet ovat kanien suurta herkkua. Kuivattujen maa-artisokkavarsien myynti olisi hyvä lisäbisnesidea.