Perinteisesti valmistettu sima saa käydä jääkaapissa viikon ennen tarjoilua. Vappudrinkin maustava simasiirappi taas valmistuu reilussa puolessa tunnissa.

Pirskahteleva ja kirpeänmakea sima on vapun tunnusjuoma. Sen valmistus on helppoa, kun muistaa muutaman niksin ja aloittaa puuhan riittävän ajoissa.

Pieni herneen kokoinen pala hiivaa riittää käynnistämään siman käymisen. Tätä enempää hiivaa ei kannata laittaa, sillä muuten käyminen saattaa olla liian voimakasta. Jotta hiiva toimisi halutulla tavalla, se lisätään haaleaan nesteeseen: liian kuumaan liemeen lisätty hiiva menettää nopeasti elinvoimansa.

Sima saa ihanan kirpeän makunsa joukkoon suikaloidusta sitruunankuoresta, ja moni suosii luomusitruunoita. Sekä luomu- että tavanomaisesti tuotetut sitruunat on hyvä pestä hyvin lämpimällä vedellä ja juuresharjalla ennen käyttöä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuoren alla oleva valkoinen osa saattaa antaa simaan karvasta makua. Siksi se kannattaa poistaa ennen kuin hedelmät viipaloi nesteen joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sima saa käydä huoneenlämmössä vuorokauden ajan. Jos pidät vahvemman makuisesta simasta, voit antaa sen käydä pöydällä kaksikin vuorokautta ennen pullottamista. Astia on hyvä peitellä ylösalaisin käännetyllä siivilällä ja puhtaalla leivinliinalla, joka toimii ilmaa läpäisevänä suojana.

Astiassa kupliva, huoneenlämpöinen sima on valmis siivilöitäväksi ja pullotettavaksi. Korkit on syytä kiertää huolellisesti paikoilleen, mutta ei liian tiukkaan, jotta ne antavat hieman periksi pulloon kertyvälle paineelle.

Jääkaapissa pullon pintaan nousevat rusinat kertovat juoman valmistumisesta. Tavallisesti tähän kuluu kuudesta seitsemään päivää.

Perinteisen siman reseptin löydät täältä.


Valmiin siman tunnistaa pintaan nousevista rusinoista.­

Simasiirappi on oikotie onneen

Joskus siman valmistuksen aloitus venyy kuitenkin liian myöhäiseksi, jolloin juoma ei enää ehtisi tekeytyä vappuun mennessä. Tällöin voi turvautua oikotiehen, reilussa puolessa tunnissa valmistuvaan simasiirappiin.

Siirappia varten kattilaan laitetaan vettä, sokeria, limetin- tai sitruunankuorta sekä yksi halkaistu sitruunaruoho. Ainekset keitetään mahdollisimman pienellä lämmöllä sitruksenmakuiseksi siirapiksi.

Simasiirapista voi valmistaa mainion vappudrinkin, simaspritzerin, annostelemalla kuohuviinilasiin 4 cl simasiirappia ja kaatamalla päälle 10 cl kuivaa kuohuviiniä. Molempien ainesten on hyvä olla kunnolla jäähdytettyjä. Drinkistä saa alkoholittoman, kun vaihtaa kuohuviinin kivennäisveteen.

Simasiirapin ja -spritzerin ohjeen löydät täältä.


Simaspritzeriin tarvitaan simasiirappia ja kuivaa kuohuviiniä.­

Reseptit Suvi Rüster ja Christina Aaltio
Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla