Perinteisesti valmistettu sima saa tekeytyä jääkaapissa viikon ennen tarjoilua.
Perinteinen sima
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi. Liuota joukkoon sokerit. Nosta liedeltä.
- Pese sitruunat huolellisesti. Vedä kuorimaveitsellä kuoren keltaisesta osasta ohuita suikaleita. Poista valkoinen kuoriosa ja viipaloi sitruunat. Lisää kuorisuikaleet ja sitruunaviipaleet nesteen joukkoon. Lisää loppu vesi joukkoon kylmänä ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi.
- Liuota hiivanokare nestetilkkaan ja sekoita juomaan. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
- Annostele hyvin pestyihin pulloihin teelusikallinen sokeria ja rusinoita pulloa kohden.
- Siivilöi ja pullota sima. Siirrä pullot kylmään. Sima valmistuu viileässä noin viikossa.
Vinkki! Jos haluat punnita sokerin määrän tarkasti, 4 dl fariinisokeria on 280 grammaa ja 4 dl sokeria 340 grammaa.
Jokapaikasta puuttuu simalle tärkeä ohje. Olen huomannut eri foorumeilla silloin tällöin kommenttikentissä, että simaan ei ole tullut happoja ja se maistuu sokeriliemeltä. Minullakin kävi aikoinaan samoin. Kunnes keksin, mistä se johtui. Tätä ei lue missään: Ennenkuin alat pullottamaan simaa ämpäristä, SEKOITA sima! Tällöin hiiva, joka on sangon pohjalla, sekoittuu nesteeseen tasaisesti. Silloin myös pulloihin tulee tasaisesti sitä hiivaa. Silloin onnistut varmasti! Tietysti ennen sekoittamista pitää katsoa, että sima ämpärissä poreilee. Jos ei, niin hiiva on laitettu liian kylmään (käyminen ei ole edes alkanut) tai liian kuumaan (hiivan bakteerit ovat kuolleet) veteen. Jos poreilua ei ole, epäonnistut. Itselläni on digitaalinen kinkunpaistomittari. Liotan tuorehiivan sankoon kun vesi on 39 astetta. Toivottavasti tämä auttaa joitakin ihmisiä? Moni pähkäilee varmasti myös tuon "kädenlämpöisen" astemäärää, mitä ei myös meinaa löytyä mistään. Muuten sitten noilla yleisillä ohjeilla eteenpäin vaikka tästä yläpuolelta. Sitä sitruunan valkoista osaa ei suositella laitettavan sankoon. Se tekee simasta kitkerän makuista. Ja itse en viipaloi sitruunaa vaan kuorin sen ja sen jälkeen puristan sitruunan mehut sankoon mehupuristimella. Se antaa simaan myös kivasti vähän hedelmälihanpaloja. Jotkut haluaa kuitenkin "kirkasta" simaa jolloin viipaleet on parempi vaihtoehto.