Mätikastikkeen kanssa tarjotusta kylmäsavulohesta ja mummonkurkuista saa herkullisen pienen alkuruoan jouluiselle aterialle.
Mätikastikkeen kanssa tarjotusta kylmäsavulohesta ja mummonkurkuista saa herkullisen pienen alkuruoan jouluiselle aterialle.

Sekoita mäti kastikkeeksi lohelle, viimeistele sillä piiras tai pyöräytä pastan joukkoon. Sesongin hauskimmassa mätiherkussa pallerot pääsevät sipsien seuralaisiksi.

1. Mainio makupari

Mikä on naurettavan helppo valmistaa, mutta maistuu lähes rikollisen hyvältä? Ruotsalaiset mätisipsit!

Muutama vuosi sitten naapurimaan lehdissä ja sosiaalisessa mediassa levisi hittiohje, joka yhdistää samalle lautaselle sipsejä, mätiä, smetanaa ja sipulia.

Nautinnollisuus syntyy kahden aineksen ristiriidasta. Halvat perunalastut yhdistettynä juhlavaan (ja hinnakkaaseen) mätiin luovat makuparin, joka on enemmän kuin osiensa summa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mätisipsien ohjeen löydät täältä.

2. Perinnepastan juhlaversio

Mätisipsien kokeilun jälkeen voi olla matalampi kynnys käyttää mätiä myös pastaan.

Spaghetti carbonara eli pekonista, kananmunasta ja juustosta valmistettu pasta on rakastettu klassikko. Talviseen juhlakauteen perinnepasta puetaan uuteen asuun vaihtamalla pekoni mätiin. Kastikekin saa kermasta sesonkiin sopivan säväyksen.

Kiireistä kokkia ilahduttaa tieto, että tämä pasta syntyy simppelisti vain muutamasta aineksesta, ja kastike valmistuu pastan kiehuessa.

Mäticarbonaran ohjeen löydät täältä.

3. Herkullinen alkuruoka

Mädistä puhuttaessa ei voi ohittaa smetanaa, sillä nämä kaksi ovat kuin luodut toisilleen. Lempeän vaalea smetana pilkuttuu mädin ansiosta juhlavaksi. Mainio jouluinen alkuruoka syntyy, kun kastikkeen kanssa tarjoilee graavattua tai kylmäsavustettua lohta ja mummonkurkkuja.

Mäti-lohialkuruoan ohjeen löydät täältä.

4. Sesongin ihanin suolainen

Mäti sopii myös suolaisen piirakan viimeistelyyn.

Jos piirakkahammasta kolottaa, mutta aika tai viitseliäisyys ei riitä quichen paistamiseen, kannattaa ottaa avuksi kaupan voi- tai lehtitaikina. Valmistaikinan avulla voi kaahata oikotietä onneen ja valmistaa tyylikkään piirakan, jota kehtaa tarjota vieraillekin.

Oheisessa piirakkaohjeessa luotetaan kahden täytteen taktiikkaan. Ennen paistamista taikina saa juustoisen hunnun. Paistamisen jälkeen piirakan päälle lastataan vielä mätiä ja katkaraputahnaa.

Mäti-skagenpiirakan ohjeen löydät täältä.

Mätilajit

Mädin väri ja palleroiden koko vaihtelevat kalalajien mukaan.

  • Lohenmäti: Suuripalleroinen, kohtuuhintainen mäti. Lohenmäti sopii kaikenlaisiin ruokiin, kuten pastoihin, dippeihin ja koristeeksi.
  • Muikun- ja siianmäti: Molemmissa mädeissä on pienet, mehukkaat pallerot, jotka ovat hienostuneen makuisia – ja siksi arvokkaita. Mädit sopivat moniin ruokiin, mutta hinnakkuutensa vuoksi etenkin ruokien viimeistelyyn. Kokeile vaikkapa skagenröran päälle.
  • Silakanmäti: Pienikokoinen, vaaleankeltainen silakanmäti on sesongissa keväällä ja syksyllä. Käytä mätiä esimerkiksi perunalettujen päällä.
  • Mateenmäti: Kevättalven arvostettu sesonkituote. Vaaleankeltaiset pallerot sopivat etenkin toisen alkuvuoden ruoan eli blinien kanssa tarjottavaksi.
  • Kaviaari: Mädeistä kaikista arvostetuinta on kaviaari eli sammen mäti. Beluga, ossetra ja sevruga ovat eri sampilajeja, joista himotuinta herkkua on belugan eli kitasammen mäti.

Muista myös:

  • Cavi-Art: Merilevästä tehty mädin kaltainen herkku, jota myydään mustana, oranssinpunaisena ja keltaisena.
  • Oliivit: Vegaaniseksi mädin korvikkeeksi voi hienontaa oliiveja pienenpieniksi kuutioiksi.

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla