Kuvat
Panu Pälviä, Tuomas Kolehmainen, Sami Repo

Lempeän makuisesta punajuuresta on paljon muuksikin kuin etikkasäilykkeeksi. Nämä ruuat ja juomat muistuttavat, miten monipuolisesta juureksesta onkaan kyse.

  1. Punajuuritartar. Tartarin voi tehdä myös punajuuresta. Oikea koostumus syntyy, kun punajuuret paahdetaan ensin uunissa lohkoina ja hienonnetaan sitten tehosekoittimessa. Punajuuritartar toimii sellaisenaan hienostuneena alkupalana.
  2. Punajuuri-sitrussalaatti. Punajuuren maku syvenee, kun sen paahtaa uunissa. Punajuuri-sitrussalaatissa paahdetut punajuuret yhdistetään verigreippiin, appelsiiniin, mustiin linsseihin, granaattiomenan siemeniin ja tuoreisiin yrtteihin.
  3. Punajuurikeitto. Punajuurikeittoon voi upottaa punajuurien lisäksi esimerkiksi muita juureksia sekä erilaisia juustoja. Vaikka porkkanoita ja Koskenlaskijaa, kuten tässä keitossa.
  4. Punajuuririsotto. Sara La Fountainin ohjeella tehty vegaaninen punajuuririsotto on ilo niin suulle kuin silmille. Risotosta tulee upean värinen, kun sinne lisätään kasvisliemen lisäksi punajuurten keitinvettä. Vesi värjäytyy keittämisen aikana syvän punaiseksi. 
  5. Cafe Engelin punajuuripihvit ja niiden kanssa tarjottava simppeli suolakurkkumajoneesi yllättävät uskomattoman hyvällä maullaan. Kokeile myös punajuuri-falafelmureketta. Murekemassaa ei ole pakko muotoilla pötköksi, vaan siitä voi halutessaan tehdä pihvejä, jotka paistetaan pannulla.
  6. Punajuuri-linssipata. Punajuuri kuuluu syksyyn, ja niin kuuluvat pataruuatkin. Tässä padassa punajuuri saa seurakseen linssejä ja pata maustetaan ras el hanout -mausteseoksella, sitruunamehulla ja tuoreella korianterilla. Annoksen kruunaavat turkkilainen jogurtti ja ripaus dukkahia.
  7. Punaiset sämpylät. Punajuuri sopii paitsi sämpylätaikinaan, myös jälkiruokiin makeutensa vuoksi. Kokeile vaikka vaniljarahkalla täytettyä punajuuriunelmaa. Juureksen maanläheinen maku toimii hienosti suklaan kanssa.
  8. Punajuuri-viskicocktail. Cocktail-baari Goldfishin sesonkicocktailin kotiversiossa punajuurimehu yhdistetään savuiseen viskiin. Toinen vaihtoehto on rosmariinilla maustettu punajuurisour, johon tulee punajuuren lisäksi mustikoita. Jos punajuuren raastaminen ja siitä mahdollisesti aiheutuva sotku hirvittää, punajuurimehua saa kaupasta valmiina. 

Mehevimmillään syksyllä

Punajuuria on useita eri lajikkeita ja niiden muoto vaihtelee pallomaisista littanoihin ja pitkulaisiin.

Niiden satokausi ulottuu elokuusta lokakuuhun, mutta sadon ensimmäisiä pikkupunajuuria voi saada nipuissa jo heinäkuussa. Oikein varastoituna punajuuret säilyvät hyvinä jopa kevääseen saakka. Mukulat säilytetään kylmässä, +3–+4 asteessa.

Punajuuri kannattaa keittää kuorineen, sillä silloin sen ravintoaineet pysyvät tallella. Muista, että punajuuri kerää maaperästä nitraattia, samoin kuin esimerkiksi erilaiset lehtisalaatit, pinaatti ja kurpitsa. Tämän vuoksi niitä ei suositella alle yksivuotiaille lapsille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lähteet: Kotimaiset Kasvikset ry, Satokausikalenteri, Ruokavirasto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla