Kuva: Charity Burggraaf
Kuva: Charity Burggraaf

Kaikkien ei pidä humalaan koskea!

Olutbuumi käy kuumana ja erityisesti voimakashumalaiset erikoisoluet ovat suosiossa. Oluen panemisessa käytetään humalan emikasvia, jossa on yllättäviä ominaisuuksia.

7 FAKTAA HUMALASTA

  1. Ennen kuin humalaa alettiin käyttää oluessa, maltaisiin sekoitettiin hedelmiä, rosmariinia, inkivääriä, katajanmarjoja tai narkoottisia kasveja. Trendikkäimmät pienpanimot kokeilevat yrttejä jälleen.
  2. Vuonna 1965 Yhdysvalloissa oli yksi pienpanimo, San Franciscon Anchor Steam. Se keksi pienpanimon määritelmän: pieni, itsenäinen ja perinteikäs. Massatuotetun lagerin valta jatkui 1980-luvulle.
  3. IPA (Indian Pale Ale) kehitettiin 1780-luvulla Intiassa asuville brittijoukoille. Korkean humala- ja alkoholipitoisuuden ansiosta se säilyi merimatkan ja kesti kuuman ilmaston, tai ainakin humala peitti pilaantuneen maun.
  4. Runsaasti valoa tarvitseva humala kasvaa Suomessakin. Täällä tilalliset määrättiin sakon uhalla kasvattamaan humalaa vuoteen 1915 asti.
  5. Humalan kukat ovat hengenvaarallisia kissoille ja koirille.
  6. Humalalla on pitkään hoidettu unettomuutta.
  7. Humala kuuluu hamppukasveihin ja on siis sukua esimerkiksi kannabikselle.

P.S. Englanninkielinen sana hop on suomeksi käännettynä humala.

Teksti on poiminta Noora Mattilan Glorian ruoka ja viini -lehdelle kirjoittamasta artikkelista.

Lue myös Glorian ruoka ja viini vierailusta muotioluiden humalan kotikonnuilla Yakiman laaksossa.

Edullinen riesling on raikas vaihtoehto mausteisten kasvissuokien seuraan.

Mikä? Blitz Riesling 2016 on herkullinen ja edullinen valkoviini, parhaita löytöjä alle 10 euron hintaluokassa.

Millainen? Puolimakea, mutta silti raikas viini tuo kielelle sitruksen, omenan ja persikan aromeja. Suutuntuma on eloisa ja ruokahalua herättävän mehukas.

Minkä kanssa? Viini tasapainottaa hienosti tulisuutta ja mausteisuutta. Kokeile esimerkiksi lämmittävän kasviscurryn kaverina.

Lisää Tuomas Tantun viinivinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!