Kuva: Charity Burggraaf
Kuva: Charity Burggraaf

Kaikkien ei pidä humalaan koskea!

Olutbuumi käy kuumana ja erityisesti voimakashumalaiset erikoisoluet ovat suosiossa. Oluen panemisessa käytetään humalan emikasvia, jossa on yllättäviä ominaisuuksia.

7 FAKTAA HUMALASTA

  1. Ennen kuin humalaa alettiin käyttää oluessa, maltaisiin sekoitettiin hedelmiä, rosmariinia, inkivääriä, katajanmarjoja tai narkoottisia kasveja. Trendikkäimmät pienpanimot kokeilevat yrttejä jälleen.
  2. Vuonna 1965 Yhdysvalloissa oli yksi pienpanimo, San Franciscon Anchor Steam. Se keksi pienpanimon määritelmän: pieni, itsenäinen ja perinteikäs. Massatuotetun lagerin valta jatkui 1980-luvulle.
  3. IPA (Indian Pale Ale) kehitettiin 1780-luvulla Intiassa asuville brittijoukoille. Korkean humala- ja alkoholipitoisuuden ansiosta se säilyi merimatkan ja kesti kuuman ilmaston, tai ainakin humala peitti pilaantuneen maun.
  4. Runsaasti valoa tarvitseva humala kasvaa Suomessakin. Täällä tilalliset määrättiin sakon uhalla kasvattamaan humalaa vuoteen 1915 asti.
  5. Humalan kukat ovat hengenvaarallisia kissoille ja koirille.
  6. Humalalla on pitkään hoidettu unettomuutta.
  7. Humala kuuluu hamppukasveihin ja on siis sukua esimerkiksi kannabikselle.

P.S. Englanninkielinen sana hop on suomeksi käännettynä humala.

Teksti on poiminta Noora Mattilan Glorian ruoka ja viini -lehdelle kirjoittamasta artikkelista.

Lue myös Glorian ruoka ja viini vierailusta muotioluiden humalan kotikonnuilla Yakiman laaksossa.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!