Kuva: Charity Burggraaf
Kuva: Charity Burggraaf

Kaikkien ei pidä humalaan koskea!

Olutbuumi käy kuumana ja erityisesti voimakashumalaiset erikoisoluet ovat suosiossa. Oluen panemisessa käytetään humalan emikasvia, jossa on yllättäviä ominaisuuksia.

7 FAKTAA HUMALASTA

  1. Ennen kuin humalaa alettiin käyttää oluessa, maltaisiin sekoitettiin hedelmiä, rosmariinia, inkivääriä, katajanmarjoja tai narkoottisia kasveja. Trendikkäimmät pienpanimot kokeilevat yrttejä jälleen.
  2. Vuonna 1965 Yhdysvalloissa oli yksi pienpanimo, San Franciscon Anchor Steam. Se keksi pienpanimon määritelmän: pieni, itsenäinen ja perinteikäs. Massatuotetun lagerin valta jatkui 1980-luvulle.
  3. IPA (Indian Pale Ale) kehitettiin 1780-luvulla Intiassa asuville brittijoukoille. Korkean humala- ja alkoholipitoisuuden ansiosta se säilyi merimatkan ja kesti kuuman ilmaston, tai ainakin humala peitti pilaantuneen maun.
  4. Runsaasti valoa tarvitseva humala kasvaa Suomessakin. Täällä tilalliset määrättiin sakon uhalla kasvattamaan humalaa vuoteen 1915 asti.
  5. Humalan kukat ovat hengenvaarallisia kissoille ja koirille.
  6. Humalalla on pitkään hoidettu unettomuutta.
  7. Humala kuuluu hamppukasveihin ja on siis sukua esimerkiksi kannabikselle.

P.S. Englanninkielinen sana hop on suomeksi käännettynä humala.

Teksti on poiminta Noora Mattilan Glorian ruoka ja viini -lehdelle kirjoittamasta artikkelista.

Lue myös Glorian ruoka ja viini vierailusta muotioluiden humalan kotikonnuilla Yakiman laaksossa.

Lohipastrami, blinipannari, huiman hyvä (gluteeniton) mantelikakku, pikkelöityä rosollia, suolainen selleripuuro…nämä ja muut jalat alta vievät joulureseptit löydät Glorian ruoka & viinin joulunumerosta. Mukana myös ruokaharrastajan lahjaideat sekä tuhti juomapaketti, josta löydät niin kinkkuviinin, punaisen siideriglögin kuin juhlakauden kuplatkin.