Kuva: Charity Burggraaf
Kuva: Charity Burggraaf

Kaikkien ei pidä humalaan koskea!

Olutbuumi käy kuumana ja erityisesti voimakashumalaiset erikoisoluet ovat suosiossa. Oluen panemisessa käytetään humalan emikasvia, jossa on yllättäviä ominaisuuksia.

7 FAKTAA HUMALASTA

  1. Ennen kuin humalaa alettiin käyttää oluessa, maltaisiin sekoitettiin hedelmiä, rosmariinia, inkivääriä, katajanmarjoja tai narkoottisia kasveja. Trendikkäimmät pienpanimot kokeilevat yrttejä jälleen.
  2. Vuonna 1965 Yhdysvalloissa oli yksi pienpanimo, San Franciscon Anchor Steam. Se keksi pienpanimon määritelmän: pieni, itsenäinen ja perinteikäs. Massatuotetun lagerin valta jatkui 1980-luvulle.
  3. IPA (Indian Pale Ale) kehitettiin 1780-luvulla Intiassa asuville brittijoukoille. Korkean humala- ja alkoholipitoisuuden ansiosta se säilyi merimatkan ja kesti kuuman ilmaston, tai ainakin humala peitti pilaantuneen maun.
  4. Runsaasti valoa tarvitseva humala kasvaa Suomessakin. Täällä tilalliset määrättiin sakon uhalla kasvattamaan humalaa vuoteen 1915 asti.
  5. Humalan kukat ovat hengenvaarallisia kissoille ja koirille.
  6. Humalalla on pitkään hoidettu unettomuutta.
  7. Humala kuuluu hamppukasveihin ja on siis sukua esimerkiksi kannabikselle.

P.S. Englanninkielinen sana hop on suomeksi käännettynä humala.

Teksti on poiminta Noora Mattilan Glorian ruoka ja viini -lehdelle kirjoittamasta artikkelista.

Lue myös Glorian ruoka ja viini vierailusta muotioluiden humalan kotikonnuilla Yakiman laaksossa.

Arttu Wiskarin Vain elämää -illallisella nautitaan runsas ja täyttävä ateria, jossa on huomioitu myös erikoisruokavaliot.

Lihansyöjät nauttivat sekä upeita entrecôte-pihvejä sekä ankanmaksaterriiniä. Tarjolla on myös turskaa vihannespetillä sekä vegevaihtoehdoksi muun muassa avokadotomaattisalaattia.

”Tyypillisiä suomalaisia kotiruokia”, Danny naurattaa muita notkuvan herkkupöydän ääressä.

Löydät reseptin Artun dry aged entrecôte-pihveihin ja grillivihanneksiin tästä.

Vain elämää torstaisin ja perjantaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Soppa365 ja Nelonen kuuluvat samaan konserniin.

Helppo, tyylikäs, kesytetty vai riittoisa? Kokosimme Soppa365:n parhaat raparperipiirakat yhteen. Täältä löydät tulevan lempipiirakkasi!

Helppo raparperipiirakka

Kesän simppelein raparperipiirakka (kuva yllä) syntyy valmistaikinasta. Raparperit ladotaan ranskankermatäytteen päälle viivasuoriksi riveiksi. Irtopohjainen piirasvuoka antaa piirakalle tyylikkyyslisän. Kun irrotat tämän leivonnaisen vuoasta vadille, mikään ei paljasta, että sen tekemiseen on kulunut vain hetki. Jos haluat, voit maustaa taikinan pistaasimuruilla, kuten ohjeessa. Jos et ehdi, piirakka on silti herkkua.

 

Tyylikäs keikaus

Kuka sanoo, että raparperit pitäisi asetella taikinan päälle? Keikaus kääntää ajatuksen raparperipiirakasta nurinperin. Tätä herkkua kokeiltuasi et ole ehkä valmis palaamaan vanhaan. Kakku vai piirakka, määrittely on lopulta yhdentekevää. Maku on joka tapauksessa erinomainen, taikinaan raastettu mantelimassa ja fariinisokeri-voiseoksessa vuoan pohjalla muhineet raparperit pitävät siitä huolen.

 

Valkosuklaalla kesytetty

Tässä pellillisessä raparperin kesyttämisestä vastaa valkosuklaa. Suutuntuma on silti hauskasti rapea, sillä taikinaan lisätään myös kokonaisia manteleita. Saat ohjeella koko pellillisen. Ennen kuin leivot, tarkista oman peltisi koko ja tee tarvittaessa taikinaa puolitoistakertainen määrä. Niin varmistat, että piirakasta tulee juuri niin mehevä ja tuhti kuin kuuluukin.

 

Riittoisa pellillinen

Raparperi ja marenki ovat myös mainio pari, ja tässä piirakassa ne saavat loistaa koko pellin mitalla. Marengista yli jääneet keltuaiset käytetään taikinaan. Hauskuuslisän piirakka saa marenkiin ropistelluista nonparelleista. Tee piirakka mieluiten suoraan tarjolle, jolloin marenki on parhaimmillaan. Vaahdota rinnalle reilusti kermaa, mutta makeuta sitä vain vähän tai ei ollenkaan. Pehmeä kermavaahtopilvi riittää sellaisenaan pyöristämään raparperin kirpeyden ja marengin makeuden.

 

Kuvat Arto Vuohelainen, Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Anna Huovinen.