Jos olet tähän asti syönyt kukkakaalisi keitettynä ja läpikypsän "vettyneenä", on aika opetella kolme uutta, herkullista valmistustapaa. Kukkakaali rakastaa sitruunaa ja mausteita.

1. RAAKA KUKKAKAALI RAASTETTUNA

Raasta tai pilko raaka kukkakaali veitsellä tai raastimellä niin pieneksi hakkelukseksi kuin mahdollista. Sekoita sen jälkeen kukkakaalihakkelus yrttien, valkosipulin, limetti- tai sitruunamehun, oliiviöljyn ja halkaistujen pikkutomaattien kera - ja syö joko lisukkeena, terveellisenä välipalana tai trendikkäänä raakasalaattina.

2. UPPOPAISTETUT KUKKAKAALIPALASET

Kuumenna öljy kattilassa ja uppopaista täysin kuivat ja maustamattomat kukkakaalipalaset öljyssä, kunnes ne saavat ruskeaa paistoväriä. Nosta reikäkauhalla kukkakaalit talouspaperille ja tee niistä ihana salaatti.

3. KOKONAINEN KUKKAKAALI HITAASTI UUNISSA PAAHDETTUNA

Sivele raa'an kukkakaalin pintaan voita tai oliiviöljyä tai sitruunavoita, mausteita, parmesaania, harissaa, sinappia, paahdettua paprikaa - tai mitä tahansa haluamaasi tahnaa, jonka maun haluat. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paahda kokonaista kukkakaalia kevyesti öljyllä sivellyssä vuoassa, valurautapannussa tai uunipellillä 1 h 30 min niin, että sivelet kukkakaalin pintaan paiston aikana muutaman kerran lisää oliiviöljyä.

Älä laita kukkakaalia folioon.

Jos haluat, voit lopuksi käyttää kukkakaalin grillivastusten alla, jolloin sen pinnasta tulee "grillattu".

Tarjoa paahdettu kukkakaali vinegretin kera tai sellaisenaan.

Huom! Monet kokit (kuten lontoolainen Yotam Ottolenghi), käyttävät raa'an, kokonaisen kukkakaalin ennen uuniin laittamista joko kylmässä vesi- tai maustekylvyssä (5 minuuttia riittää). Tällöin kukkakaali pehmenee ja imee itseensä nestettä, tai kuten Ottolenghi sanoo: "it gets going". Voit laittaa vesikylpyyn suolaa, oliiviöljyä, sitruunamehua ja chilihiutaleita.

Katso myös ohje siihen, miten teet kukkakaalista mehevän pizzapohjan!

Vierailija

Unohda keitetty kukkakaali: 3 uutta valmistustapaa

Itse syön kukka-, parsa- ja ruusukaalini höyrytettyinä kerroskattilan höyrytysosassa. Ei tarvita varsinaista höyrykattilaa. Samalla höyryttyvät lantut, nauriit, perunat, porkkanat ja vähemmän kypsennysaikaa vaativat kasvikset. Vitamiinit eivät liukene keitinveteen, ruoka valmistuu pikku hiljaa rauhassa hellalla eikä pala tai kiehu pohjaan. Kaveriksi sitten esimerkiksi savustettua kalaa tai mitä nyt haluaakin. Juuresten höyryttäminen vie vähän enemmän aikaa mutta itse näen maukkaat pehmenneet...
Lue kommentti

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.