Jos olet tähän asti syönyt kukkakaalisi keitettynä ja läpikypsän "vettyneenä", on aika opetella kolme uutta, herkullista valmistustapaa. Kukkakaali rakastaa sitruunaa ja mausteita.

1. RAAKA KUKKAKAALI RAASTETTUNA

Raasta tai pilko raaka kukkakaali veitsellä tai raastimellä niin pieneksi hakkelukseksi kuin mahdollista. Sekoita sen jälkeen kukkakaalihakkelus yrttien, valkosipulin, limetti- tai sitruunamehun, oliiviöljyn ja halkaistujen pikkutomaattien kera - ja syö joko lisukkeena, terveellisenä välipalana tai trendikkäänä raakasalaattina.

2. UPPOPAISTETUT KUKKAKAALIPALASET

Kuumenna öljy kattilassa ja uppopaista täysin kuivat ja maustamattomat kukkakaalipalaset öljyssä, kunnes ne saavat ruskeaa paistoväriä. Nosta reikäkauhalla kukkakaalit talouspaperille ja tee niistä ihana salaatti.

3. KOKONAINEN KUKKAKAALI HITAASTI UUNISSA PAAHDETTUNA

Sivele raa'an kukkakaalin pintaan voita tai oliiviöljyä tai sitruunavoita, mausteita, parmesaania, harissaa, sinappia, paahdettua paprikaa - tai mitä tahansa haluamaasi tahnaa, jonka maun haluat. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paahda kokonaista kukkakaalia kevyesti öljyllä sivellyssä vuoassa, valurautapannussa tai uunipellillä 1 h 30 min niin, että sivelet kukkakaalin pintaan paiston aikana muutaman kerran lisää oliiviöljyä.

Älä laita kukkakaalia folioon.

Jos haluat, voit lopuksi käyttää kukkakaalin grillivastusten alla, jolloin sen pinnasta tulee "grillattu".

Tarjoa paahdettu kukkakaali vinegretin kera tai sellaisenaan.

Huom! Monet kokit (kuten lontoolainen Yotam Ottolenghi), käyttävät raa'an, kokonaisen kukkakaalin ennen uuniin laittamista joko kylmässä vesi- tai maustekylvyssä (5 minuuttia riittää). Tällöin kukkakaali pehmenee ja imee itseensä nestettä, tai kuten Ottolenghi sanoo: "it gets going". Voit laittaa vesikylpyyn suolaa, oliiviöljyä, sitruunamehua ja chilihiutaleita.

Katso myös ohje siihen, miten teet kukkakaalista mehevän pizzapohjan!

Vierailija

Unohda keitetty kukkakaali: 3 uutta valmistustapaa

Itse syön kukka-, parsa- ja ruusukaalini höyrytettyinä kerroskattilan höyrytysosassa. Ei tarvita varsinaista höyrykattilaa. Samalla höyryttyvät lantut, nauriit, perunat, porkkanat ja vähemmän kypsennysaikaa vaativat kasvikset. Vitamiinit eivät liukene keitinveteen, ruoka valmistuu pikku hiljaa rauhassa hellalla eikä pala tai kiehu pohjaan. Kaveriksi sitten esimerkiksi savustettua kalaa tai mitä nyt haluaakin. Juuresten höyryttäminen vie vähän enemmän aikaa mutta itse näen maukkaat pehmenneet...
Lue kommentti

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin