Aikuisten cocktailtikku-siilillä kuittaat kaikki vapun tarjoilut ja saat vieraasi nostalgisoimaan lapsuuden synttärikutsuja. Hupaisa ulkonäkö hämää siinä mielessä, että siilin piikit sisältävät todella mielenkiintoisia ja hienostuneita makuyhdistelmiä. Lisäksi makupalojen tikuttaminen yhdessä vieraiden kanssa on hauska ohjelmanumero vappukekkereihin.

Jos olet elämäsi aikana osallistunut lastenkutsuille, et ole voinut välttyä tältä herkulta. Siis vanhoilta kunnon tikkupaloilta eli nakkisiililtä.

Makupalojen idea on yksinkertainen: cocktailtikkuun tikutetaan omia makuhermoja kutkuttelevia herkkuja ja lopuksi tikut pannaan kauniisti tarjolle. Ennen vanhaan tikut oli tapana tuikata esimerkiksi kaalin- tai meloninpuolikkaaseen, jolloin lopputulos muistutti vähän siiliä.

Klassisimpia tikkupalayhdistelmiä ovat esimerkiksi lihapulla-juusto-tomaatti tai prinssinakki-juusto-viinirypäle. Me täällä Sopassa innostuimme tikkusiilistä niin paljon, että päätimme kehitellä kymmenen uutta makuyhdistelmään cocktailtikkuihin pujotettavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saammeko esitellä Sopan toimituksen suosikkitikkupalat!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dagen efter: Silli-peruna-kapris

Vapun piknikillä tai silliaamiaisella voi joskus olla vähän... väsähtänyt olo. Tiedättehän, sellainen pienen suolaisen himo. Sen taltuttaa aikailematta varsinainen sillipöydän cocktailtikku, johon pujotetaan pala keitettyä perunaa, silliä ja iso kapris. Voit kokeilla perunan tilalla myös saaristolaisleipäpalasta tai puolikasta keitettyä kananmunaa.

Italian ihme: Prosciutto-parsa-hunajameloni

Ilmakuivattu kinkku ja hunajameloni on alkupalapöytien vakiintunut suosikkiyhdistelmä. Kun tikkuun pujottaa niiden lisäksi vielä palasen napakaksi keitettyä parsaa, on kevään hienoin makukolmikko kasassa.

Miniaamiainen: Nakki-muna-paahtoleipä

Miniversio aamupalasta. Miksikäs ei? Paahda vaaleaa leipää, tikuta mukaan keitettyä tai paistettua kananmunaa ja prinssinakki. Saat aamiaistikkuun lisää ryhtiä ja makua, kun paistat nakit pannulla kauniin ruskeiksi ennen tikutusta.

Raikastus: Feta-vesimeloni-kurkku

Tuhdimpien tikkujen rinnalla raikas ja mehukas kasvistikku tekee terää. Kurkku, vesimeloni ja feta johdattavat kesäisiin tunnelmiin. Voit kokeilla tikkuun myös muita meloneita ja vaihtaa fetan esimerkiksi minimozzarellaan.

Makkarakimara: Chorizo-braatwursti-ryynimakkara

Tämä on melkein syntisen tuhti, mutta ah niin hyvä! Valikoi tikkuun kolme lempimakkaraasi, paloittele ja ruskista ennen tikutusta (me emme malttaneet käyttää makkaroita pannulla, kuten kuvasta näkyy, mutta paistaminen todella kannattaa!). Jos huvittaa (ja kätesi eivät tärise), puserra makkaratikun päälle pienet sinappi- tai ketsuppinokareet.

Lohivene: Kylmäsavulohi-muna-pinaatti

Merellinen lohitikku saa kauniin purjeen pinaatin lehdestä. Rullaa kylmäsavulohiviipaleet tiukiksi rulliksi, jotta munalohko ja pinaatti pysyvät varmasti kyydissä mukana. Kokeile halutessasi myös graavilohta kylmäsavun sijasta.

Chrissen erikoinen: Retiisi-emmental-sinappi

Ruokatoimittajamme Chrisse Aaltion lapsuuden klassikkoyhdistelmä on yllättävä mutta toimii. Käytä tuimaa mustaleimaemmentalia ja karkeaa kokojyväsinappia. Retiisin polte viimeistelee tikun. Me annostelimme sinappia antaumuksella, mutta pienempikin sipaisu riittää!

Go nuts: Saksanpähkinä-sinihomejuusto-omena

Juustotarjottimelta ideansa varastava makean suolainen tikku rakentuu omenan tai miksei päärynänkin päälle. Pähkinät pysyvät kyydissä, kun painat ne kiinni pehmeään sinihomejuustoon. Jos mielesi tekee huikennella, kokeile pientä tippasta hunajaa tai balsamicoa juustotikun päällä.

Vappuöveri: Munkki-nutella-mansikka

Makea munkkitikku on juuri niin ylitsepursuavan imelä kuin voi kuvitella. Mutta silti suorastaan järisyttävän ihana! Minimunkit sopivat hyvin tarkoitukseen ja voit käyttää ne joko kokonaisina tai puolikkaina. Vapun täydellinen viimeinen kiusaus!

Banoffee: Fudge-banaani-murotaikina

Banoffee pien makumaailma minikoossa! Leikkaa kohmeisesta pakastemurotaikinasta neliömäisiä paloja. Kyllä, raa'asta taikinasta! Seivästä päälle pala banaania ja pehmeä fudgekarkki. Tämä on kaikkien lasten ja lastenmielisten suosikki.

Jos teillä on hyväksi havaittuja makupalayhdistelmiä tikkupaloja varten, kuulisimme niistä mielellämme! Ja niin varmasti kuulisivat kaikki muutkin, jotka innostuivat tikkusiilistä tämän jutun myötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla