Karamelliomenoiden sisään lusikoidaan toffeekarkkitäytettä. Kuva: Sami Repo.
Karamelliomenoiden sisään lusikoidaan toffeekarkkitäytettä. Kuva: Sami Repo.

Sopan viikonloppumenu keskittyy syksyn tähtiraaka-aineisiin, sieniin ja omeniin. Sienet haudutetaan maukkaaksi kasvispadaksi pinaatin ja quornin kanssa. Uuniomenoiden sisään taas lusikoidaan toffeekarkkeja.

Syksyn tullen ruokapöytään tekee mieli kantaa höyryävän kuuma pata täynnä kauden parhaita makuja. Pinaatti-sienipataan ujutetaan sieniretken saalis ja reilusti tuoretta pinaattia.

Hyvä pataruoka ei aina vaadi lihaa, joten tähän ohjeeseen proteiinia tuovat quorn-kuutiot. Quorn on gluteeniton sieniproteiinivalmiste, joka löytyy kaupoissa pakastehyllystä. Jos et saa quornia käsiisi, voit käyttää vegepataan esimerkiksi savustettua tofua. Lihaversiossa toimivat erityisen hyvin pekonikuutiot.

Seurakseen pata kaipaa kulhollisen keitettyä kuskusia tai kvinoaa tai vaihtoehtoisesti muutaman palasen rapeakuorista ja sisältä sitkoista maalaisleipää. Muista kaapia lautaselta kaikki soosinjämät tarkasti talteen!

Jos et innostu pinaatti-sienipadasta, kokeile sen sijaan vaikkapa tatticarbonaraa tai torvisienipestoa gnocchien kera.

Syksyn jälkiruokien tähti taas on tietenkin omena. Perinteisen piirakan sijaan viikonlopun herkkupöytään kannetaan vuoallinen uuniomenoita. Tässä jälkiruuassa jujuna on toffeekaramelleista sekoitettu täyte, joka lusikoidaan omenoille ennen uunittamista. Toffeekarkkien lisäksi täytteeseen pannaan hasselpähkinärouhetta ja lusikallinen raastettua inkivääriä. Klassinen omenan ystävä – siis kaneli – liittoutuu tällä kertaa omenoiden kanssa tarjoiltavan mantelimaidon kanssa.

Kermainen sienipata kaipaa raikasta viiniä

Sienet rakastavat viiniä. Hyvä valinta on esimerkiksi viikon viinimme Neiss Pinot Grigio (12,49 e).

Padan kermaisuus talttuu myös kuohuilla

Jos olet juhlatuulella, niin valitse kuohuvaa eli Jaume Serra Brut (8,49 e). Kyseessä on espanjalainen cava, joka on kivan paahteinen ja niin sanotusti hyväryhtinen. Cavan kuplat nostavat miellyttävästi kermamaista kokonaisuutta.

Reseptit ja valmistusohjeet:

Pinaatti-sienipata

Tatticarbonara

Torvisienipesto

Karamelliomenat ja mantelimaito

Tuotekuvat: Alko

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.