Karamelliomenoiden sisään lusikoidaan toffeekarkkitäytettä. Kuva: Sami Repo.
Karamelliomenoiden sisään lusikoidaan toffeekarkkitäytettä. Kuva: Sami Repo.

Sopan viikonloppumenu keskittyy syksyn tähtiraaka-aineisiin, sieniin ja omeniin. Sienet haudutetaan maukkaaksi kasvispadaksi pinaatin ja quornin kanssa. Uuniomenoiden sisään taas lusikoidaan toffeekarkkeja.

Syksyn tullen ruokapöytään tekee mieli kantaa höyryävän kuuma pata täynnä kauden parhaita makuja. Pinaatti-sienipataan ujutetaan sieniretken saalis ja reilusti tuoretta pinaattia.

Hyvä pataruoka ei aina vaadi lihaa, joten tähän ohjeeseen proteiinia tuovat quorn-kuutiot. Quorn on gluteeniton sieniproteiinivalmiste, joka löytyy kaupoissa pakastehyllystä. Jos et saa quornia käsiisi, voit käyttää vegepataan esimerkiksi savustettua tofua. Lihaversiossa toimivat erityisen hyvin pekonikuutiot.

Seurakseen pata kaipaa kulhollisen keitettyä kuskusia tai kvinoaa tai vaihtoehtoisesti muutaman palasen rapeakuorista ja sisältä sitkoista maalaisleipää. Muista kaapia lautaselta kaikki soosinjämät tarkasti talteen!

Jos et innostu pinaatti-sienipadasta, kokeile sen sijaan vaikkapa tatticarbonaraa tai torvisienipestoa gnocchien kera.

Syksyn jälkiruokien tähti taas on tietenkin omena. Perinteisen piirakan sijaan viikonlopun herkkupöytään kannetaan vuoallinen uuniomenoita. Tässä jälkiruuassa jujuna on toffeekaramelleista sekoitettu täyte, joka lusikoidaan omenoille ennen uunittamista. Toffeekarkkien lisäksi täytteeseen pannaan hasselpähkinärouhetta ja lusikallinen raastettua inkivääriä. Klassinen omenan ystävä – siis kaneli – liittoutuu tällä kertaa omenoiden kanssa tarjoiltavan mantelimaidon kanssa.

Kermainen sienipata kaipaa raikasta viiniä

Sienet rakastavat viiniä. Hyvä valinta on esimerkiksi viikon viinimme Neiss Pinot Grigio (12,49 e).

Padan kermaisuus talttuu myös kuohuilla

Jos olet juhlatuulella, niin valitse kuohuvaa eli Jaume Serra Brut (8,49 e). Kyseessä on espanjalainen cava, joka on kivan paahteinen ja niin sanotusti hyväryhtinen. Cavan kuplat nostavat miellyttävästi kermamaista kokonaisuutta.

Reseptit ja valmistusohjeet:

Pinaatti-sienipata

Tatticarbonara

Torvisienipesto

Karamelliomenat ja mantelimaito

Tuotekuvat: Alko

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin