Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 155 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Venla Rossi

Talven maukkain sesonkiherkku on rakkaudella valmistettu madekeitto.

Talven sesonkikala made ostetaan kaupasta yleensä nyljettynä, mutta kokonaisena. Made kannattaa ehdottomasti hyödyntää kokonaan kalakeittoa tehdessä, eli keittää siitä myös liemi. Se on helppoa.

Mateen pää ja pyrstöevä leikataan irti ja kala leikataan viiden sentin paloiksi. Nämä kaikki laitetaan kattilaan, lisätään kylmää vettä päälle ja annetaan kiehahtaa. Viiden minuutin päästä palat, joissa on kalan lihaa, poimitaan pois ja liha irrotetaan lautaselle.

Jäljelle jääneet ruodot lisätään takaisin kattilaan ja mukaan pistetään muutama sipuli lohkottuna sekä mausteet. Liemi saa kiehua näin parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen se siivilöidään talteen.

Tämän jälkeen keitto valmistetaan kuullottamalla ensin kasviksia kattilassa, lisäämällä sen jälkeen liemi ja loppuvaiheessa ruodoista irrotettu liha sekä keiton suurus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Madekeitto

Ainekset

Liemi
1
made (nyljettynä ja kidukset poistettuna)
2
sipulia
1
laakerinlehti
5
kokonaista valkopippuria
5
kokonaista maustepippuria
Keitto
50
g
voita
2
sipulia
6
kiinteämaltoista perunaa (esim. siikli)
1
litra
madelientä
10
cm
pala purjoa
3
tl
suolaa
mateen kypsät lihat kuutioina
Suuruste
2
dl
kermaa
1
kananmunan keltuainen
puolen sitruunan mehu

Työvaiheet

  1. Valmista ensin madeliemi. Pyydä kalakauppiasta nylkemään made ja poistamaan sen kidukset sekä selkäevä. Irrota kalan pää ja huuhtele se. Pätki made noin viiden sentin mittaisiin paloihin ja laita palat, pää ja pyrstö kattilaan. Lisää kylmää vettä niin paljon, että kalanpalat peittyvät. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Keitä noin viisi minuuttia.

  2. Kuori ja lohko kaksi sipulia.

  3. Nouki liemestä palat, joissa kalan lihaa on kiinni. Irrottele lihat käsin ja lisää ruodot takaisin kattilaan. Lisää sekaan myös sipulilohkot ja liemen mausteet. Keitä noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi.

  4. Aloita keiton valmistus. Kuori ja pilko sipulit, peruna ja purjo. Kuullosta kattilan pohjalla voissa sipuli- ja perunakuutioita, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää suola, purjosilppu ja litra madelientä. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.

  5. Lisää kuutioidut mateen lihat. Sekoita suuruksen ainekset ja lisää keittoon. Nosta kattila liedeltä ja viimeistele tillisilpulla. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.

Vinkki! Voit halutessasi lisätä keittoon loppuvaiheessa myös huuhdellun ja paloitellun mateen maksan. Kaikki eivät sen mausta kuitenkaan pidä.

Kommentit (9)

Antero

Olipa hyvä ohje ja maistuva keitto!

Vierailija

Hyvää tuli! Ekaa kertaa valmistin madetta. Hieman vaati vaivaa ja aikaa.

Vierailija

Kyllä laittaisin porkkanaa kaikkiin kalakeittoihin, on aika aneemisen näköistäkin ilman.

Vierailija

Kestää iät ja ajat valmistaa, joten en viitsi edes aloittaa vaikka arvaan, että se maistuu taivaalliselta. Koti sen lisäksi haisee koko päivän kalalle. Ehkä airfryer resepti auttaisi asiaa.

Nimimerkki Motissa kokkina ollut

Suolla määrä on väärä ja resepti on muutenkin turhan hankala toteuttaa

Vierailija

Sopasta unohtui mateen maksa. Se keitetään yhdessä kalanpalojen kanssa ja lopuksi pilkotaan maukkaiksi sattumiksi sopan joukkoon.

Soppakauhuri

Mateen voi käyttää nahkoineen, Puhdistaa vain pinnan kunnolla. Sinne sulaa soppaan. Kannattaa kokeilla. Jää joutavat rääpimiset pois ja kalan syötävät osat pääsee käyttöön.

Vierailija

Resepti vaikuttaa mielenkiintoiselta, erityisesti tuo sitruunainen suurus. Uskaltaisikohan kokeilla.... Sen ainoan kerran kun olen madetta jonkun toisenlaisen reseptin ohjeilla valmistanut, en tykännyt yhtään ja ihmettelin miten ihmiset voivat tykätä mudan mausta. Jäi vähän revanssihenki. Entä voimistaisikohan kalaliemikuutio keiton makua?

Vierailija

Älä älä älä, älä missään tapauksessa lisää kalaliemikuutiota madekeittoon ellet halua pilata sitä täydellisesti!!!

Mitä "madetta" mahdat olla kokannut jos väität madetta mudan makuiseksi? Made on yksi parhaita ja hienoaromisempia suomalaisia kaloja. Sen ulkonäkö vaan pelottaa ihmisiä eikä ne siksi uskalla edes kokeilla. Googlaa vaikka  "Parhaat Ruokablogit Made" niin sieltä löytyy upeita reseptejä kokeiltavaksi. Cittareissa on ollut viime viikkoina edullista madetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Pho-keitto on tunnetuin vietnamilainen ruoka. Liemipohjainen nuudelikeitto on täynnä soluja suojaavia antioksidantteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t (liemi) + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-pho

Ainekset

LIEMI
l
vettä
1
pkt (800 g)
broilerinkoipia
2
keltasipulia
50
g
inkivääriä
5
neilikkaa
4
kardemumman kotaa
1
kanelitanko
1
tl
kokonaisia mustapippureita
4
tähtianista
1
rkl
sokeria
1
rkl
suolaa
3
rkl
kalakastiketta
LISUKKEET
lihat liemeen käytetyistä broilerinkoivista
125
g
riisinuudelia
2
kevätsipulinvartta
1
iso tai 4 pientä paksoita
1
ps (150 g)
sokeriherneitä
1
ruukku korianteria
1
ruukku minttua
1
ruukku herneenversoja
1
limetti
+ paahdettuja sipuleita

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kattilaan ja laita broilerinkoivet veteen. Kuumenna kiehuvaksi. Halkaise sipulit kuorineen, viipaloi inkivääri isoiksi paloiksi ja lisää veteen.

  2. Paahda mausteita kuivalla kuumalla pannulla parin minuutin ajan ja lisää ne liemeen. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Keitä lientä pienellä lämmöllä 30–40 minuuttia, kunnes liha irtoaa luista. Kuori vaahto pois tarpeen mukaan.

  3. Nosta koivet liemestä. Anna jäähtyä hetki ja riivi liha irti luista. Laita lihat sivuun odottamaan annosten kokoamista ja laita luut takaisin liemeen porisemaan vielä tunniksi.

  4. Kun liemi on kiehunut ja keittynyt kasaan, siivilöi se ja laita takaisin kattilaan kananlihan kanssa. Mausta kalakastikkeella ja kuumenna.

  5. Kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko kevätsipuli, paksoit ja sokeriherneet. Hienonna yrtit. Lohko lime neljään osaan.

  6. Kasaa annokset: jaa nuudelit neljään kulhoon. Ripottele päälle kevätsipuleita, paksoita, reilusti yrttejä ja herneenversoja. Kaada päälle kiehuvan kuumaa lientä ja jaa kananlihapalat kulhoihin.

  7. Koristele keitto muutamilla yrttilehdillä, limetinlohkolla ja paahdetuilla sipuleilla. Tarjoile heti höyryävän kuumana.