Talven maukkain sesonkiherkku on rakkaudella valmistettu madekeitto.
Talven sesonkikala made ostetaan kaupasta yleensä nyljettynä, mutta kokonaisena. Made kannattaa ehdottomasti hyödyntää kokonaan kalakeittoa tehdessä, eli keittää siitä myös liemi. Se on helppoa.
Mateen pää ja pyrstöevä leikataan irti ja kala leikataan viiden sentin paloiksi. Nämä kaikki laitetaan kattilaan, lisätään kylmää vettä päälle ja annetaan kiehahtaa. Viiden minuutin päästä palat, joissa on kalan lihaa, poimitaan pois ja liha irrotetaan lautaselle.
Jäljelle jääneet ruodot lisätään takaisin kattilaan ja mukaan pistetään muutama sipuli lohkottuna sekä mausteet. Liemi saa kiehua näin parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen se siivilöidään talteen.
Tämän jälkeen keitto valmistetaan kuullottamalla ensin kasviksia kattilassa, lisäämällä sen jälkeen liemi ja loppuvaiheessa ruodoista irrotettu liha sekä keiton suurus.
Madekeitto
Ainekset
Työvaiheet
-
Valmista ensin madeliemi. Pyydä kalakauppiasta nylkemään made ja poistamaan sen kidukset sekä selkäevä. Irrota kalan pää ja huuhtele se. Pätki made noin viiden sentin mittaisiin paloihin ja laita palat, pää ja pyrstö kattilaan. Lisää kylmää vettä niin paljon, että kalanpalat peittyvät. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Keitä noin viisi minuuttia.
-
Kuori ja lohko kaksi sipulia.
-
Nouki liemestä palat, joissa kalan lihaa on kiinni. Irrottele lihat käsin ja lisää ruodot takaisin kattilaan. Lisää sekaan myös sipulilohkot ja liemen mausteet. Keitä noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi.
-
Aloita keiton valmistus. Kuori ja pilko sipulit, peruna ja purjo. Kuullosta kattilan pohjalla voissa sipuli- ja perunakuutioita, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää suola, purjosilppu ja litra madelientä. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.
-
Lisää kuutioidut mateen lihat. Sekoita suuruksen ainekset ja lisää keittoon. Nosta kattila liedeltä ja viimeistele tillisilpulla. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.
Vinkki! Voit halutessasi lisätä keittoon loppuvaiheessa myös huuhdellun ja paloitellun mateen maksan. Kaikki eivät sen mausta kuitenkaan pidä.
Olipa hyvä ohje ja maistuva keitto!
Hyvää tuli! Ekaa kertaa valmistin madetta. Hieman vaati vaivaa ja aikaa.
Kyllä laittaisin porkkanaa kaikkiin kalakeittoihin, on aika aneemisen näköistäkin ilman.
Kestää iät ja ajat valmistaa, joten en viitsi edes aloittaa vaikka arvaan, että se maistuu taivaalliselta. Koti sen lisäksi haisee koko päivän kalalle. Ehkä airfryer resepti auttaisi asiaa.
Suolla määrä on väärä ja resepti on muutenkin turhan hankala toteuttaa
Sopasta unohtui mateen maksa. Se keitetään yhdessä kalanpalojen kanssa ja lopuksi pilkotaan maukkaiksi sattumiksi sopan joukkoon.
Mateen voi käyttää nahkoineen, Puhdistaa vain pinnan kunnolla. Sinne sulaa soppaan. Kannattaa kokeilla. Jää joutavat rääpimiset pois ja kalan syötävät osat pääsee käyttöön.
Resepti vaikuttaa mielenkiintoiselta, erityisesti tuo sitruunainen suurus. Uskaltaisikohan kokeilla.... Sen ainoan kerran kun olen madetta jonkun toisenlaisen reseptin ohjeilla valmistanut, en tykännyt yhtään ja ihmettelin miten ihmiset voivat tykätä mudan mausta. Jäi vähän revanssihenki. Entä voimistaisikohan kalaliemikuutio keiton makua?
Älä älä älä, älä missään tapauksessa lisää kalaliemikuutiota madekeittoon ellet halua pilata sitä täydellisesti!!!
Mitä "madetta" mahdat olla kokannut jos väität madetta mudan makuiseksi? Made on yksi parhaita ja hienoaromisempia suomalaisia kaloja. Sen ulkonäkö vaan pelottaa ihmisiä eikä ne siksi uskalla edes kokeilla. Googlaa vaikka "Parhaat Ruokablogit Made" niin sieltä löytyy upeita reseptejä kokeiltavaksi. Cittareissa on ollut viime viikkoina edullista madetta.