Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 391 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Chili con carne tuo monille mieleen kasaripadan, jossa ei ollut sen koommin chiliä kuin kovin paljon carneakaan eli lihaa. Chili con carne on kuitenkin parhaimmillaan syvien makujen täyteinen, ihana kylmän sään lihapata.

Chili con carne on monelle helppo arkiruoka, joka syntyy muutamasta aineksesta puolessa tunnissa. Tämä resepti on tuon meksikolais-texasilaisen ruoan hidas luksusversio, jota kelpaa haudutella viikonloppuna.

Tähän pataan tulee monenlaista lihaa, joiden maut tiivistyvät pitkässä haudutuksessa. Chorizomakkarasta saadaan mausteisuutta, savukylki tuo pataan savuisuutta, rasvaisuutta antaa possun jauheliha ja makua pieni määrä riistajauhelihaa.

Chilejä tarvitaan kolme, joiden lisäksi mukaan pilkotaan paprikaa ja valkosipulia. Liemi muodostuu kokonaisista tomaattisäilykkeistä, jotka hajoavat pataan pitkän haudutuksen aikana. Herkullisen ja syvän täyteläisen maun takana on mukillinen kuumaa kahvia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
4 t
Vaikeustaso
Helppo

Chili con carne

Ainekset

200
g
chorizoa
200
g
savukylkeä
1
punasipuli
5
valkosipulinkynttä
1
paprika
3
tuoretta chiliä
PAISTAMISEEN
50
g
voita
400
g
porsaan jauhelihaa
200
g
poron tai hirven (tai naudan) jauhelihaa
LISÄKSI
1
tl
jeeraa
1
tl
savupaprikaa
1
tl
kuivattua oreganoa
½
tl
suolaa
2
laakerinlehteä
2
tlk
kokonaisia tomaatteja
dl
kuumaa kahvia
rkl
siirappia tai tummaa sokeria
1
tlk
kidneypapuja
TARJOILUUN
hienonnettua persiljaa ja ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele chorizo, paloittele savukylki. Kuori ja paloittele punasipuli ja valkosipulinkynnet ja paloittele paprika ja chilit.

  2. Kuullota kasvikset voissa isossa (valurauta)padassa. Lisää joukkoon chorizo, savukylki ja jauhelihat ja paista vielä hetken aikaa. Lisää mausteet ja sekoita tasaiseksi.

  3. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  4. Lisää tomaatit, kahvi, siirappi ja valutetut ja huuhdotut pavut ja pyöräytä vielä kerran. Laita kansi päälle ja anna hautua noin 3 tuntia. Ota kansi pois ja jatka hauduttamista vielä noin 30 minuuttia.

  5. Tarjoa persiljan (ja perunoiden) sekä ranskankerman kanssa.

Kommentit (11)

Vierailija

Eivätkö valmiiksi keitetyt pavut mene aivan muusiksi 3,5 t haudutusaikana? Vai onko se tarkoituskin? Sanotaanko juustokuminaa Suomessa nykyään jeeraksi?

Prrpee

Ainakin minä olen kutsunut jeeraksi vuosikausia.

Vierailija

Mikä siinä on että jokainen ruoka pitää nykyisin tunkea täyteen choritzoa? Sen jälkeen ruoka ei miltään muulta maistukaan.

ukkiko

Älkää pilatko hyvää chili con carnea chorizoilla ja liiottelemalla
chilin kanssa tarkoitus on kai maistaa mitä syö ja ettei se maistu
pelkälle chilille😄🤪

sähköä

Miksi uuni kuumennetaan? 

Vierailija

Luulin tuota kuvan pataa likaämpäriksi, on kyllä ruma. 

LOK

Varsinkin nyt, kun sähköä pitäisi säästää, on jälleen kerran järjen köyhyyttä aloittaa uunin kuumentamisesta. Ja vasta sitten pitäisi tämänkin ohjeen mukaisesti kuoria, paloitella, kuullottaa, paistaa, valuttaa, huuhtoa, lisätä, sekoittaa ja pyöräyttää vielä kerran.

Likimain kaikki esivalmistellut uuniruoathan voi vallan mainiosti laittaa kyytiin samalla kun napsauttaa laitteen päälle. Ja sitten siellä ohjeistetun aikataulun loppupuolella uunin virrat voi sammuttaa aiemmin ja antaa ruoan hautua kaikessa rauhassa vielä vaikka parinkin vartin verran.

Vierailija

On harvinaisen luotaantyöntävä ruokakuva. Ei ihme, että etumainen kynttiläkin on juuri sammuttanut liekkinsä…

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei, kiitos huomioista. Uunin kuumentaminen on nyt siirretty ohjeessa sopivampaan kohtaan.

Vierailija

Avasin kommenttiosion nähdäkseni kommentteja niiltä jotka ovat ruuan tehneet, että oliko hyvää ja onko jotain vinkkejä. Sen sijaan löydän lyttäämistä, haukkumista ja täysin epärelevantteihin asioihin takertumista.
Nämä reseptit ja kuvat ovat jonkun työ. Ei käy heitä kateeksi kun joutuvat lukemaan omasta työstään tuollaista kommenttitulvaa ja vielä ihmisiltä jotka eivät ole reseptiä edes kokeilleet.
Olen tämän sivuston kautta löytänyt monet hyvät reseptit ja uudet ideat, kiitos siitä. Tähän reseptiin en osaa vielä sanoa onko se hyvä vai ei, ehkä tulen kertomaan sitten kun olen oikeasti saanut aikaiseksi myös tehdä sen.

Vierailija

Ihan superkaunis kuvituskuva. Etsinkin just vähän uutta ja jännittävää twistiä chili con carnen valmistamiseksi ja tämä kuullostaa herkulliselta. Jos joku on oikeasti tehnyt jo tämän, niin vinkatkaa jos reseptiikkaan olisi hyvä lisätä jotain tai ottaa pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Makaronimössö, -pöperö vai pääkallopata? Legendaarisella arjen pelastajalla on monta nimeä. Valitse arkikäyttöön täysjyvämakaroneja ja lisää joukkoon juureksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makaroniherkku

Ainekset

1
ps (400 g)
makaronia
1
sipuli
1
iso porkkana
2
rkl
öljyä
400
g
jauhelihaa
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
1
prk
juustokastiketta (esim. Koskenlaskija ruoka & dippi)
1
dl
makaronin keitinvettä
1
dl
silputtua persiljaa

Työvaiheet

  1. Keitä makaroni. Ota lopuksi talteen 1 dl keitinvettä.
  2. Kuori ja silppua sipuli. Pese ja raasta porkkana.
  3. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää jauheliha, porkkana, tomaattipyree, pippuri ja suola. Ruskista 10 minuuttia.
  4. Sekoita makaronit, keitinvesi ja juustokastike jauhelihaan. Silppua päälle persiljaa.

    Vinkki! Nautaa, possua, broileria vai vegeä? Jauhisvaihtoehtoja on moneen makuun.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Piia Arnould
Sopivan tulisen lempikastikkeen salaisuus ovat mehevät pavut ja paahdetut mausteet.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Chili con carne

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
sellerinvarsi
1
rkl
öljyä
400
g
sika-nautajauhelihaa
tl
juustokuminaa
1
tl
(savustettua) paprikajauhetta
½–1
tl
chilirouhetta
1
kanelitanko
1
prk
tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
vettä
1
tlk (410 g/250 g)
kidneypapuja
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
(fariini)sokeria
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi porkkana. Viipaloi sellerinvarsi.
  2. Kuumenna öljy reilussa kasarissa. Kuullota sipulit, juustokumina, paprikajauhe ja chilirouhe hiljalleen öljyssä. Lisää jauheliha ruskistumaan.
  3. Lisää kasariin porkkana, selleri, kanelitanko, tomaattimurska ja -pyree. Huuhtele tomaattipurkki vedellä ja kaada vesi kasariin.
  4. Valuta ja huuhtele pavut. Lisää pavut, etikka, sokeri, oregano ja suola.
  5. Hauduta chili con carnea miedolla lämmöllä kannen alla 30 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää tilkka vettä, jos kastike tuntuu liian kuivalta. Silppua päälle lehtipersiljaa.
  6. Tarjoa kastike keitetyn riisin ja kreikkalaisen jugurtin kanssa. Se sopii myös nachojen päälle tai tortillan täytteeksi.
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.