Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2511 reseptiä.
Linkitetty 426 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Kokki Jouni Toivasen metodilla pihvistä tulee pinnalta rapea ja sisältä mehukas ja pehmeä. Pippurikastike tehdään kermasta ja konjakista sillä aikaa, kun pihvit vetäytyvät.

Mitä pitää muistaa, kun tavoitteena on täydellinen pihvi? Kokki Jouni Toivanen nostaa esille nämä tärkeät asiat:

  1. Laadukas liha. Leikkaa vähintään kolme senttiä paksu pihvi laadukkaasta pihvikarjan lihasta, ohuemmat pihvit menevät helposti ylikypsäksi. Pihvikarjan marmoroitunut ulkofilee, hyvin mureutettu sisäfilee tai rasvaa sisältävä entrecôte ovat varmoja valintoja. Lihan voi laittaa jääkaappikylmänä pannulle, kunhan pannun kuumentaa ensin hyvin.
  2. Lämpötila. Maku syntyy ruskistuksessa tapahtuvasta Maillard-reaktiosta eli proteiinien ja hiilihydraattien yhteisvaikutuksesta, ja se edellyttää yli korkeaa lämpötilaa. Paista pihviä kuumassa valurauta- tai hiiliteräspannussa 2–6 minuuttia ja kääntele sitä 15 sekunnin välein. Näin pihvi kypsyy pikkuhiljaa molemmin puolin, ja tuloksena on tasaisesti kypsynyt, ruskistunut ja mehevä pihvi. Tarkkaa paistoaikaa on vaikea antaa, sillä se riippuu pihvin paksuudesta ja pannun kuumuudesta. Sisälämpömittari on paras apuväline, kun tavoitteena on täydellinen pihvi.
  3. Vetäytyminen. Anna pihvin vetäytyä noin 5 minuuttia paistamisen jälkeen. Silloin pihvi kypsyy loppuun ja lihassyyt rentoutuvat, jolloin ne pitävät mehukkuuden kannalta olennaisen asian eli lihasnesteet pihvin sisällä. Pihviä ei kannata kääriä folioon, sillä folion sisään kertyy kosteutta, jolloin rapeaksi paistunut pinta pehmenee.

Pihvin kypsyysasteet:

  • verinen: sisälämpötila 45 °C
  • raaka: sisälämpötila 50 °C
  • medium: sisälämpötila 55 °C
  • medium+: sisälämpötila 60 °C
  • kypsä: sisälämpötila 65 °C
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 minuuttia
Vaikeustaso
Vaikea

Täydellinen pihvi ja pippurikastike

Ainekset

4
naudanpihviä (á 150g)
merisuolaa myllystä
2
rkl
rypsiöljyä
mustapippuria myllystä
Pippurikastike
1/2
dl
konjakkia
2
dl
kuohukermaa
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuivaa pihvien pinta paperilla ja mausta reilusti suolalla. Laita paistinpannu kuumenemaan täydellä teholla. Kaada rypsiöljy pannuun ja kuumenna se savuavaksi. Jos omistat sisälämpömittarin, työnnä se pihvin sivusta mahdollisimman keskelle.
  2. Paista pihvejä kuumassa pannussa 15 sekuntia. Käännä ja paista 15 sekuntia. Käännä taas ja jatka paistamista käännellen 2–6 minuuttia riippuen pihvin paksuudesta ja haluamastasi kypsyysasteesta. Jos käytät sisälämpömittaria, ota pihvit pois pannulta, kun lämpötila on vajaa 10 astetta alle haluamasi kypsyyden. (Kypsyysasteet: 45 verinen, 50 raaka, 55 medium, 60 medium+ 65 kypsä)
  3. Laita pihvit ritilälle vetäytymään vähintään 5 minuutiksi ja pidä mittari lihassa kiinni. Anna vetäytyä, kunnes mittari näyttää haluamaasi lämpötilaa. Mausta pihvit pippurilla juuri ennen tarjoamista.
  4. Tee nopea kastike pannulle jääneistä paistotähteistä pihvien vetäytyessä. Lisää konjakki pannuun. Raaputa pannun pohjalta kaikki maku irti nesteen joukkoon. Keitä konjakkia kasaan pari minuuttia, kunnes se on melkein haihtunut. Lisää kerma ja keitä pari minuuttia. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.

Kun paistan kunnon pihvin itselleni, en välttämättä nauti sen kanssa perunoita tai muita lisukkeita. Seuraksi riittää lasillinen täyteläistä, keskitanniinista ja lämmittävää talviviiniä. Oma suosikkini on Hewitson Miss Harry, 13,99 e. (Juomavinkki: Jouni Toivanen)

 

Juttua muutettu 14.10.2020 klo 17:40. Reseptissä neuvottiin aiemmin, että pihvit pitää ottaa huoneenlämpöön pariksi tunniksi ennen paistamista. Jouni Toivasen mukaan tämä on "vanhan liiton tietoa", eikä hän itse pidä enää pihvejä lämpimässä ennen paistamista. Pihvin voi laittaa pannulle jääkaappikylmänä, kunhan pannu on tarpeeksi kuuma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1290 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Herkullinen sipulikastike on klassisen New Yorkin hodarin pääraaka-aine. Soosin voi hyvin tehdä etukäteen, ja se kestää useamman päivän jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Hodarit Nykin tapaan

Ainekset

6
nakkia
6
hotdog-sämpylää
dl
hapankaalia
tulista sinappia
Kastike
250
g
kuorittua sipulia
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
¼
tl
kanelia
1
dl
vettä
¾
dl
ketsuppia
2
tl
srirachaa
1
tl
worchesterkastiketta
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Kuullota paistinpannulla öljyssä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää hunaja ja kaneli. Kuullota vielä minuutin ajan. Lisää vesi, ketsuppi, sriracha ja worchesterkastike, suola ja pippuri. Kiehauta ja keitä sen jälkeen keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kastike on sakeaa. Siirrä jäähtymään.

  2. Höyrytä sämpylät ja nakit kuumiksi esimerkiksi kattilan päälle nostetussa siivilässä. Varo, ettei vesi osu siivilän pohjaan.

  3. Täytä sämpylät nakeilla, sipulikastikkeella, hapankaalilla ja sinapilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2511 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Mitä saadaan, kun yhdistetään samalle pannulle banaaneja, pekonia, inkivääriä ja kookosmaitoa? Makeansuolainen, täyteläinen curry, joka maistuu ihanalta basmatiriisin ja paahdettujen pähkinöiden seurassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-possucurry

Ainekset

2
pkt (à 170 g)
Amerikan pekonia
4
kovaa, vihertävää banaania
2
valkosipulinkynttä
5
kevätsipulia
2
tl
tuoretta inkivääriä raasteena
2
tl
punaista currytahnaa
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
n. 1
dl
vettä
½
ruukku thaibasilikaa tai basilikaa
2
rkl
limetinmehua
2
tl
kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Leikkaa pekoni paloiksi ja banaanit viipaleiksi. Hienonna valkosipuli ja ke­vätsipulit. Säästä kevätsipuleiden vih­reät osat viimeistelyyn. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Laita pekonipalat kylmään paistinpannuun ja siirrä pannu liedelle kuu­menemaan. Paista pekonia keskilämmöllä noin 5 minuuttia.
  3. Kaada pekonit pannusta talouspape­rin päälle lautaselle ja jätä pekonista ir­ronnut rasva pannuun. Paista sipuleita, inkivääriä, banaaneja ja currytahnaa pekonin rasvassa pari minuuttia. Kaada pekonit takaisin pannuun ja lisää kookos­maito. Huuhtele kookosmaitopurkki ve­dellä ja kaada vesi pannuun. Kypsennä currya keskilämmöllä noin 10 minuuttia.
  4. Hienonna basilika ja purista limetistä mehu. Lisää ne kalakastikkeen kanssa curryn joukkoon. Tarjoa curry esimerkiksi höyrytetyn basmatiriisin ja paahdettujen pähkinöiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2511 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Klassikkopasta carbonaran maut sopivat myös puuroon. Ripaus sokeria pyöristää pekonin suolaisuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 10 min kypsennys
Vaikeustaso
Helppo

Kaurapuuro carbonaran tapaan

Ainekset

8
dl
täysmaitoa
3
dl
kaurahiutaleita
dl
parmesaanijuustoa raasteena
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
pkt (170 g)
amerikanpekonia
1
tl
sokeria
4
munankeltuaista
1
rkl
chiansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi ko­ko ajan sekoittaen. Vispilöi kaurahiutaleet joukkoon. Anna puuron hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  2. Raasta parmesaani. Pilko pekoni ja paista pannussa rapeaksi sokerin kanssa.
  3. Sekoita suola ja desi parmesaaniraasteet­ta valmiiseen puuroon. Säästä loppu raaste puuron pinnalle ripoteltavaksi.
  4. Jaa puuro lautasille ja laita kunkin annok­sen päälle yksi keltuainen. Ripottele pinnalle pekonia, parmesaania ja chiansiemeniä.

Vinkki! Ennen kuin käyt puuron kimppuun, pyöräytä lusikalla pinnalle asetellut sattumat puuron joukkoon.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 214 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Tässä lasagnen nopeassa arkiversiossa ricottajuusto ja mozzarella korvaavat juustokastikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuoremakkaralasagne

Ainekset

1
pkt (250–300 g)
tuoremakkaroita (chorizoa tai muuta mausteista makkaraa)
1
rkl
öljyä
1
prk (500 g)
basilikalla maustettua tomaattipastakastiketta
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
rouhaisu mustapippuria myllystä
1
(125 g)
buffalomozzarellapallo
1
prk (250 g)
ricottajuustoa
5
lasagnelevyä
Vuoan voiteluun
öljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa tuoremakkarat parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ruskista makkaraviipaleet öljytilkassa paistokasarissa.
  2. Lisää kasariin pastakastike, sokeri, suola ja mustapippuri. Tarkista maku, lisää tarvittaessa esimerkiksi suolaa, sillä valmiiden pastakastikkeiden suolaisuudessa on eroja.
  3. Revi mozzarella hieman pienemmiksi paloiksi. Sekoita mozzarella ja ricottajuusto yhteen haarukalla kulhossa.
  4. Voitele uunivuoka (koko 20 cm x 25 cm). Kaada tuoremakkarakastike vuokaan, nostele joukkoon juustotahnaa.
  5. Paloittele lasagnelevyt. Laita palat vuokaan kastikkeen sekaan niin, että ne ovat mahdollisimman vähän päällekkäin. Valuta päälle vielä öljyä. Kypsennä lasagnea 225-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia.
     

Kommentit (1)

Miika

Turha laittaa uuniin. Tekee kasarissa, eli kattila lasagne🙂