Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1510 reseptiä.
Linkitetty 201 keittokirjaan.
OHJE Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Jouni Toivasen metodilla pihvistä tulee pinnalta rapea ja sisältä mehukas ja pehmeä. Pippurikastike tehdään kermasta ja konjakista sillä aikaa, kun pihvit vetäytyvät.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 minuuttia + 2 tuntia
Vaikeustaso
Vaikea

Täydellinen pihvi ja pippurikastike

Ainekset

4
naudanpihviä (á 150g)
merisuolaa myllystä
2
rkl
rypsiöljyä
Pippurikastike
1/2
dl
konjakkia
2
dl
kuohukermaa
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota pihvit huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Kuivaa lämmenneiden pihvien pinta paperilla ja mausta reilusti suolalla. Laita paistinpannu kuumenemaan täydellä teholla. Kaada rypsiöljy pannuun ja kuumenna se savuavaksi. Jos omistat sisälämpömittarin, työnnä se pihvin sivusta mahdollisimman keskelle.
  2. Paista pihvejä kuumassa pannussa 15 sekuntia. Käännä ja paista 15 sekuntia. Käännä taas ja jatka paistamista käännellen 2–6 minuuttia riippuen pihvin paksuudesta ja haluamastasi kypsyysasteesta. Jos käytät sisälämpömittaria, ota pihvit pois pannulta, kun lämpötila on vajaa 10 astetta alle haluamasi kypsyyden. (Kypsyysasteet: 45 verinen, 50 raaka, 55 medium, 60 medium+ 65 kypsä)
  3. Laita pihvit ritilälle vetäytymään vähintään 5 minuutiksi ja pidä mittari lihassa kiinni. Anna vetäytyä, kunnes mittari näyttää haluamaasi lämpötilaa. Mausta pihvit pippurilla juuri ennen tarjoamista.
  4. Tee nopea kastike pannulle jääneistä paistotähteistä pihvien vetäytyessä. Lisää konjakki pannuun. Raaputa pannun pohjalta kaikki maku irti nesteen joukkoon. Keitä konjakkia kasaan pari minuuttia, kunnes se on melkein haihtunut. Lisää kerma ja keitä pari minuuttia. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.

Kun paistan kunnon pihvin itselleni, en välttämättä nauti sen kanssa perunoita tai muita lisukkeita. Seuraksi riittää lasillinen täyteläistä, keskitanniinista ja lämmittävää talviviiniä. Oma suosikkini on Hewitson Miss Harry, 13,99 e. (JUOMAVINKKI Jouni Toivanen)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1510 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Aasialainen congee on kulhoruoka, jossa puuromaisen pehmeäksi keitetylle riisille lasketaan kasviksia, broileria ja kananmunaa.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen riisipuuro eli congee

Ainekset

4
dl
jasmiiniriisiä
1
l
mietoa kana- tai kasvislientä
4
broilerin rintafileetä
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
rypsiöljyä
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
4
kananmunaa
2
kevätsipulia
1
dl
korianteria hienonnettuna
1
dl
rouhittuja suolapähkinöitä
Lisäksi
sushi-inkivääriä
riisiviinietikkaa
soijakastiketta
seesamiöljyä
sriracha-chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Keitä riisi kana- tai kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan, kuitenkin niin, että riisi jää tavallista lisäkeriisiä löysemmäksi. Jos haluat todella löysää puuroa, lisää nesteen määrää.
  2. Viipaloi rintafileet. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Kuullota valkosipulia öljyssä pannussa 2−3 minuuttia. Lisää broilerit ja paista kypsiksi, fileen paksuudesta riippuen 5−10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Laita kananmunat veteen kattilaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä munia noin 6 minuuttia. Tällöin keltuaiset jäävät hieman löysiksi. Jäähdytä, kuori ja puolita munat.
  4. Hienonna kevätsipulit ja korianterit. Rouhi suolapähkinät.
  5. Lusikoi riisi annoskulhoihin. Asettele broileria, kevätsipulia, korianteria ja kananmunanpuolikkaat riisin päälle. Lisää suolapähkinät. Kata pöytään sushi-inkivääriä, etikkaa, soijakastiketta, seesamiöljyä ja chilikastiketta.

 

Kommentit (0)

Sienimetsän saalis uppoaa vasikanlihakääryleiden sisälle ja mehevöittää lihan. Syksyinen punakaali hautuu kääryleiden kaveriksi kirsikkahillolla maustetussa liemessä, ja nopea salaatti syntyy sitruunanmehulla piristetystä mangoldista.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t + 15 min
Vaikeustaso
Vaikea

Torvisienillä täytetyt vasikanlihakääryleet, punakaali ja timjami-tyrnikastike

Ainekset

400-500
g
vasikan ulkofileetä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
valko- tai mustapippuria myllystä
2-3
rkl
voita
Sienitäyte
250-300
g
tuoreita tai n. 30 g/2 dl kuivattuja mustatorvisieniä
2
rkl
voita
2
dl
kuohukermaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön. Tee haudutettu punakaali ja timjami-tyrnikastike (ks. ohjeet).
  2. Leikkaa lihasta syiden vastaisesti 8 noin 60 g:n painoista, ohutta viipaletta. Nuiji viipaleet kevyesti ½ cm:n paksuisiksi soikioiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Siisti ja pilko tuoreet sienet pieniksi tai liota ja valuta kuivatut sienet. Paista sieniä paistinpannussa, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää voi ja paista vielä hetki. Lisää kerma. Paista muutama minuutti, kunnes kerma on imeytynyt sieniin lähes kokonaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Levitä sienimuhennos leikkeiden päälle. Rullaa tiiviiksi rulliksi ja kiinnitä sauma cocktailtikulla.
  5. Paista kääryleiden pintaan nopeasti kaunis väri pannussa voissa ja nosta kääryleet uunivuokaan. Kypsennä uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Liha saa jäädä sisältä hieman roseeksi.
  6. Paista mangoldi (ks. ohje).
  7. Tarjoa vasikanliharullat timjami-kastikkeen, punakaalin ja mangoldin kanssa.

Haudutettu punakaali

Ainekset

500
g
punakaalia
1
dl
kirsikkahilloa
1/2
dl
vettä
1
rkl
siideri- tai valkoviinietikkaa
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Siisti ja viipaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Pane kaikki ainekset kattilaan.
  2. Hauduta kaalia välillä sekoittaen noin 30 minuuttia tai kunnes kaali on pehmeää.

Tumma timjami-tyrnikastike

Ainekset

1/2
pientä sipulia
1
rkl
voita
2
dl
suolatonta lihalientä (esim. Puljonki)
1
dl
vettä
1 1/2
rkl
makeuttamatonta tyrnisosetta (pakaste)
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
sherryviinietikkaa
1
tl
sokeria
2-3
timjaminoksaa
n. 1/2
tl
suolaa myllystä
n. 1/2
tl
mustapippuria myllystä
1 1/2
tl
maissitärkkelystä (esim. Maizena)
n. 2
rkl
kylmää vettä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli paistinpannussa voissa. Lisää lihaliemi, vesi, tyrnisose, soija, etikka, sokeri ja timjaminoksat. Anna kiehua 5–7 minuuttia, kunnes jäljellä on noin 2/3 alkuperäisestä nestemäärästä.
  2. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Siivilöi tai poista timjami.
  3. Sekoita maissitärkkelys kylmään veteen ja lisää ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 2–3 minuuttia, kunnes kastike suurustuu. Pidä lämpimänä.

Paistettu mangoldi

Ainekset

1
l
mangoldinlehtiä
1
pieni valkosipulinkynsi
1/2
rkl
voita
1/2
sitruunan mehu
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja pilko mangoldinlehdet pienemmiksi. Kuori ja viipaloi valkosipuli.
  2. Kuullota valkosipuli voissa ja lisää mangoldi. Purista sitruunan mehu päälle ja mausta suolalla.
  3. Paista, kunnes mangoldinvarret ovat pehmenneet. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1510 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Christiina Aaltio KUVA Tuomas Kolehmainen

Voit käyttää pihviin myös possunfileetä tai kassleria. Äijäsalaatti sopii myös naisille.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrttinen pihvisalaatti

Ainekset

500
g
naudan entrecôtea
1
rkl
rypsiöljyä
1/2
tl
suolaa
500
g
vihreitä papuja
1
dl
korianteria hienonnettuna
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
l
salaattisekoitusta
Marinadi
1
limetin mehu
1/2
rkl
inkivääriä raasteena
1
rkl
soijakastiketta
1/2
rkl
muscovadosokeria
Inkiväärimajoneesia
1 1/2
dl
majoneesia
2
rkl
inkivääriä raasteena

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy pannussa. Paista entrecôte mehevän kypsäksi, noin 3 minuuttia per puoli. Liha saa jäädä sisältä roseeksi. Suolaa liha ja leikkaa se viistoittain viipaleiksi.
  2. Tee marinadi. Purista limetin mehu ja raasta inkivääri. Sekoita ainekset yhteen ja kaada marinadi kypsien lihaviipaleiden päälle. Anna maustua 15 minuuttia.
  3. Leikkaa papujen kannat ja kuivat päät pois. Keitä pavut kypsiksi, noin 8 minuuttia. Hienonna korianteri ja lehtipersilja.
  4. Sekoita inkivääri majoneesin joukkoon. Lusikoi majoneesi tarjoilukulhoon.
  5. Sekoita pavut ja yrtit salaattisekoituksen joukkoon. Nosta lihat salaatin päälle ja valuta marinadi kastikkeeksi. Tarjoa salaatti inkiväärimajoneesin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1510 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Hauduta kastiketta hiljalleen parikymmentä minuuttia. Lisää rusinat ja oliivit vasta lopuksi, niin ne pysyvät napakoina.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuubalainen picadillojauhelihakastike

Ainekset

2
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
50
g
chorizo-makkaraa
2
rkl
oliiviöljyä
400
g
naudan jauhelihaa
1
prk (400 g)
kuorittuja tomaatteja
2-3
tl
punaviinietikkaa
2
tl
kanelia
2
tl
juustokuminaa
2
laakerinlehteä
1/2
tl
jauhettua neilikkaa
2
dl
(keltaisia) rusinoita
2
dl
kivettömiä kalamata-oliiveja
sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa chorizo siivuiksi. Kuullota sipuleita ja chorizoa öljyssä pannussa 3 minuuttia. Lisää jauheliha ja paista sekoitellen kypsäksi.
  2. Lisää tomaatit liemineen, etikka ja kuivat mausteet. Painele tomaatteja puuhaarukalla pienemmiksi. Kiehauta seos ja vähennä lämpöä. Anna hautua välillä sekoitellen noin 20 minuuttia. Lisää rusinat ja oliivit. Jatka hauduttamista vielä noin 5 minuuttia.
  3. Tarjoa kastike keitetyn riisin kanssa.

Kommentit (0)