
Makua ja väriä kurkumasta, rousketta pistaasipähkinöistä ja rusinoita sattumiksi! Viimeistele katkarapupilahvi tuoreilla yrteillä, fetalla ja jogurtilla.
Katkarapupilahvi pistaasipähkinöillä
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna kevätsipuli ja persilja, laita puolet persiljasta sivuun.
-
Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota kasviksia noin 10 minuuttia. Hienonna sillä aikaa rusinat ja pähkinät karkeasti.
-
Lisää kasvisten joukkoon riisi ja kurkuma ja sekoita kunnolla. Lisää rusinat ja pyöräytä vielä kerran. Kaada joukkoon kasvisliemi ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, sekoita välillä. Jos pilahvi uhkaa kuivua, lisää kasvislientä.
-
Sekoita katkaravut pilahvin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori ja purista mehu pilahviin. Sekoita joukkoon puolet lehtipersiljasta ja kaikki pistaasipähkinät.
-
Jaa pilahvi lautasille ja ripottele loppu persilja päälle. Murenna fetaa ja lusikoi jogurttia pinnalle.
No nyt on fuusiokeittiötä... Saisin erittäin pitkiä katseita ja syviä huokauksia, jos menisin tällaista tarjoamaan iranilaisille tai afganistanilaisille tuttavilleni.
Riisistä: miksi sitä ei pestä etukäteen (vrt. sushiriisi), ja miksi jasmiiniriisi? Pesemätön riisi maistuu ikävän tärkkelyspitoiselta, jos on tottunut syömään pestyä. Käsittääkseni tähän pitäisi lisäksi nimenomaan käyttää mahdollisimman pitkää ja irtonaista, ei tahmaista riisiä. Suomalaisista kaupoista saatavista lähin lienee basmatiriisi, muuten kannattaisi suosia etnisistä kaupoista saatavia pitkiä riisilajikkeita.
Rusinoista: kannattaa huuhdella ja paistaa erikseen niin, että ne turpoavat mutteivät pala. Saavat näin aivan toisella tavalla makua. Olen maustanut niitä ja kullanruskeiksi ("pekoneiksi") paistamiani porkkanoita vielä kardemummalla ja kanelilla, mutta nämä mausteet eivät ehkä sovi katkaravun kanssa yhteen.