
Tavallista kevyempi, värikkäämpi ja terveellisempi piiraspohja valmistuu juuresraasteesta! Mehevä täyte tekee piirakasta herkullisen.
Suolaisen piirakan pohja perustuu usein voihin ja vehnäjauhoihin. Oheisessa ohjeessa leivonnainen tehdään hieman toisin. Pohjaa varten raastetaan nimittäin palsternakkaa, porkkanaa ja punajuurta.
Juuresraasteiden sitomiseen tarvitaan pari kananmunaa. Lisäksi joukkoon sekoitetaan muutama ruokalusikallinen gluteenittomia jauhoja, jotka voivat olla niitä mitä kaapissasi sattuu olemaan. Tarkoitukseen sopivat nimittäin yhtä hyvin niin manteli- riisi- kuin gluteenittomat kaurajauhotkin.
Karkeasta raasteesta tehty piiraspohja on siis tavallista kevyempi, maukas ja erittäin helppo. Mutta kuinka ihmeessä se saadaan kypsymään?
Tärkeää on esipaistaa pohjaa uunissa tavallista pidempään, jolloin juurekset paahtuvat ja muodostavat piirakalle yhtenäisen pohjan. Sitten piirakan voikin täyttää ja paistaa loppuun.
Kasvispiirakka juurespohjalla
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee ensin pohja. Kuori juurekset ja raasta ne karkealla terällä.
-
Laita juuresraasteet kulhoon. Lisää kananmunat, jauhot, suola ja mausteet. Sekoita taikinaa pari minuuttia.
-
Voitele piirakkavuoka ja peitä vuoan pohjat ja reunat juurestaikinalla. Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
-
Tee sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Erottele parsakaali pieniksi nupuiksi.
-
Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia 5–7 minuuttia. Lisää valkosipuli ja parsakaali, kääntele vielä pari minuuttia.
-
Siirrä kasvisseos kulhoon. Lisää kerma, kananmunat, juustoraaste ja mausteet. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja jatka piirakan paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kauniin värinen. Tarjoa piirakka lämpimänä tai jäähtyneenä.
Täyte kyllä valitettavasti kumoaa pohjan keveyden.
Toivoisin ohjeita oikeasti kevyisiin piirakkapohjiin ja täytteisiin, jotka kuitenkin olisivat maukkaita.
Kiitos!
Täytteeseen kävis varmaan tonnikalaa ja vähemmän kermaa ja juustoraastetta.
Laskin kalorimäärät palasta kohti annetuilla ainesosilla, käyttäen kaurajauhoa. Pelkälle pohjalle tulee kaloreita 77 / palanen. Täytteille, käyttäen 200g parsakaalia, 4% ruokakermaa ja 15% juustoraastetta, tulee 182 kaloria. Eli yhteensä 259 kaloria per palanen. Tuo juustohan tosiaan on se, mikä kaloripitoisuuden nostaa. Onhan tämä joka tapauksessa keveämpää verrattuna perinteiseen voi-jauhopiirakkaan. Pitää ehdottomasti kokeilla tuota juurespohjaa. Kiitos!
Kokeiluun menee!
Voisikohan tuon juustoraasteen korvata vaikka rahkalla tai rahkajugurtilla, niin ei tulisi niin raskasta ja kaloripitoista? Se kyllä kaipaisi ehkä vielä yhden munan hyytymisen vuoksi.
Yhden munan ehkä voisi jättää pois kokonaan tuosta pohjan ohjeesta, ja laittaa enemmän vaikkapa soija- tai riisijauhoa tai (gluteenitonta) kaurajauhoa .
Täytteen kerman voi korvata vaikkapa kauramaidolla, tavallisella maidolla tms.
Ajattelin, että tulisi samantapainen kuin makeat, esim. raparperipiirakka, johon laitetaan rahkaa/rahkajugurttia.
Taidan kokeilla sillä tavalla, voi tulla hyvääkin. Eivätpä nuo ainekset paljon maksa, jos kokeilu epäonnistuu.
Mun mielestä toi on jo aika kevyt ohje, jos vaikka syö sitä salaatin kera esim päivälliseksi. Juuston voi varmaan korvata vähärasvaisella juustolla tai jättää jopa pois mutta itse en niin tekisi. Lisäksi kerman voi korvata esim rasvattomalla maidolla tai vähärasvaisella kermalla. Ei kyllä tosiaan ole mikään raskas ohje, kun ei tule vehnäjauhoja ja voita hirveää määrää
Sovelsin. Palsternakkaa ei ollut ja täytteeksi tein salaattijuustosta, kermaviilistä ja pinaatista kananmunalla sidotun sörsselin. Hyvää oli. Tykkäsin oikeastaan enemmän tästä kuin ruistaikinapohjasta. Pohjaa tullaan kyllä käyttämään jatkossakin!
Vierailija 16/9 | klo 8:09 | 5.11.2020
"Mun mielestä toi on jo aika kevyt ohje, jos vaikka syö sitä salaatin kera esim päivälliseksi..."
Onhan se varmasti niin, minua kuitenkin kiinnosti, toimisiko oma ehdotukseni. Kerman olisin joka tapauksessa korvannut esim. kauramaidolla tms. Halusin aivan asiallisesti kysyä sellaiselta, joka tietää näistä asioista. En halua lisätä juustoa ruokaan jos ei ole aivan pakko.
Kiitos kommenteista, ketjun asiattomat kommentit ja samalla vastaukset niihin on nyt poistettu.
Juusto tosiaan kiinteyttää täytettä kypsyessään melko paljon, joten yhden munan lisääminen voisi olla tarpeen jos juuston haluaa jättää pois. Kerman voisi halutessaan vaihtaa jonkin hapatettuun maitovalmisteeseen, joka on aavistuksen kermaa paksumpaa. Esimerkiksi kermaviili tai turkkilainen jogurtti sisältää vain noin 10 % rasvaa, minkä piirakka saattaisi maun vuoksi kaivatakin. Sitä käyttämällä ei tarvitsisi lisätä rahkaa, joka saattaisi puolestaan olla maultaan turhankin hapan tähän täytteeseen.
Pohjassa soijajauhon lisääminen lienee paras vaihtoehto, jos yhden munan haluaa jättää pois. Soijajauho imaisee nestettä mainituista jauhoista tehokkaimmin.
Jos innostut kokeilemaan, olisi mukava kuulla mitä pidit ja miten lopputulos onnistui!