Kanaviillokki on Meri-Tuuli Väntsin lapsuuden suosikkiruokia, joten sen reseptiä ei sovi liiaksi modernisoida. Mutta lisukeriisi saa mennä: nyt viillokin kanssa nautitaan upeaa piimämuusia.
Kanaviillokki ja piimämuusi
Ainekset
Työvaiheet
- Avaa broilerin sidotut koivet. Huuhtele broileri kylmällä vedellä sisältä ja päältä. Taputtele kuivaksi talouspaperilla. Laita broileri isoon kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Kiehauta ja laske lämpöä niin, että vesi poreilee kevyesti. Keitä 15 minuuttia ja kuori vaahto keitinliemen pinnasta.
- Paloittele sellerinvarsi ja purjo. Lisää ne ja yrtit kattilaan, peitä kannella ja anna kiehua rauhallisesti 30 minuuttia. Anna broilerin jäähtyä liemessä 1 tunti.
- Nosta broileri liemestä leikkuulaudalle ja jatka jäähdyttämistä. Siivilöi liemi. Ota 6 dl lientä talteen viillokkia varten. Voit pakastaa loput muuta käyttöä varten.
- Poista jäähtyneestä broilerista nahka ja riivi lihat. Käy lintu läpi huolellisesti, hyviä paloja löytyy myös siivistä ja selkäpuolelta nahan alta. Leikkaa isoimmat lihapalat suupaloiksi. Jos jatkat ruuanvalmistusta seuraavana päivänä, säilytä lihat ja liemi jääkaapissa.
- Tee muusi. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Valuta vesi pois. Lisää voi ja piimä perunoihin ja soseuta karkeasti. Sekoita sinappi muusiin. Jätä muusi odottamaan viimeistelyä.
- Tee kastike. Sulata voi korkeareunaisessa paistinpannussa. Ripottele vehnäjauhot joukkoon ja kääntele, kunnes seos alkaa kuplia – älä ruskista! Lisää kanaliemi koko ajan vatkaten. Vispaa kastike sileäksi samalla kun se kiehahtaa. Siirrä pannu pois liedeltä. Purista sitruuna kastikkeeseen. Mausta väkiviinaetikalla, suolalla ja pippurilla. Lisää ihan vähän kurkumaa ja sekoita, jotta mauste värjää kastikkeen vaaleankeltaiseksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi sitruunaa tai suolaa. Kääntele broilerinlihat kastikkeeseen ja kuumenna.
- Lämmitä muusi. Sekoita babypinaatit perunoihin muusinuijalla. Pinaatti saa vähän rikkoontua perunoiden joukkoon. Tarjoa viillokki muusin kera.
Vinkki Voit käyttää mausteena mustapippurin sijasta halsterikanan ohjeen ihmepippuria.
Tuohan on broileriviillokki! Olen etsimällä etsinyt marketeista ihan tavallista kanaa, mutta turhaan. Perinteisestä kanasta tulee taivaallisen maukas kastikepohja. Lihaa ei ole yhtä paljon kuin broiskussa, mutta maku korvaa määrän. Kokeilkaa, jos löydätte kanan. Keittoaika on huomattavasti pidempi, mutta maku maksaa vaivan.
Keitän kaksi kanaa kerralla. Otan liian liemen talteen. Paahdan myös jäljelle jääneet kanojen luut ja nahat vihannesten kanssa ja keitän niitä vielä lisää. Erilaisiin keittoihin satumainen liemipohja, jonka voi keittää kasaan ja pakastaa ilman mausteita. On broilerkin hyvää, mutta suhteessa kanaan vähän kuin lauantaimakkara metwurstiin tai kirjolohi loheen verrattuna,.
Broilerista ei tule oikeaa kanaviillokkia. Maku ja koostumus poikkeavat täysin kanasta ja broilerista tehdyissä. On hankittava kana ja varattava pitkä haudutusaika. Myös inkivääriä tarvitaan mausteeksi.
Ei voi kokonainen broileri kyllä kypsyä vartissa! Raakahan tuo vielä on! Itse keittäisin ainakin tunnin.
Keittoajasta: broileria kypsennetään ohjeessa ensin vartti, sitten puoli tuntia lisättyjen ainesten kanssa ja annetaan hautua vielä jäähtyvässä vedessä tunnin ajan. Keittoaikaa voi toki halutessaan lisätä.
Broileri vs. kana: tämä ohje on tehty kanaviillokille uskollisesti, mutta kaikkien saatavilla olevasta broilerista.
Hei,
Oikeasti kanaviillokki on ihan erimakuista kuin broilerista tehty viillokkia. Kannattaa satsata siihen kanaan tässä kohtaa. Etniset kaupat myyvät kanaa pakasteena.
Pakastekanoja löytyy Aasialaista ruokakaupoista. Lisäksi erittäin edullisia pakaste ankkoja.