Tyylikästä ja helppoa! Kokonaiselle kalalle levitetty suolapeite tasaa lämpöä ja muodostaa kuoren, jonka alla kala kypsyy meheväksi. Vain hiven suolaisuudesta siirtyy nahan läpi kalaan. Mausteiksi riittävät sitruuna ja ranskalainen rakuuna, jota myydään ruukkuyrttinä.
Kokonainen, perattu siika on helppo valmistaa ruoaksi. Ainakin silloin, kun sen peittelee suolakuoreen. Uunissa suolapeite kuumenee tasaisesti ja vähentää kosteuden haihtumista kalasta, jolloin lopputuloksesta tulee mehevämpi.
Ensimmäinen ajatus saattaa olla, kuinka suolainen kalasta mahtaa tällä metodilla tullakaan. Menetelmä perustuu kuitenkin siihen, että nahan päälle levitetystä merisuolakerroksesta vain pieni määrä imeytyy kalaan.
Suolaa ei kuitenkaan kannata enää lisätä kalan sisälle. Muutenkin kalan vieno maku pääsee oikeuksiinsa, kun sen maustaa maltillisesti. Tässä ohjeessa kala täytetään sitruunalla ja rakuunalla, jotka antavat kalalle raikkaan ja tyylikkään maun.
Siika suolakuoressa
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa siika huolellisesti. Laita kala leivinpaperille pellille.
-
Pese sitruunat, purista ruokalusikallinen sitruunanmehua kulhoon. Viipaloi loppu sitruuna ja laita viipaleet kalan vatsaan. Lisää vatsaan myös reilu puolet rakuunasta. Paina loppu rakuuna kalan pinnalle.
-
Sekoita merisuola sitruunamehuun ja painele seos tiiviisti kalan päälle.
-
Pese punajuuret ja leikkaa 2–4 palaan. Lisää palat pellille kalan viereen.
-
Kypsennä kalaa uunissa 30–40 minuuttia. Riko suolakuori lusikalla napauttamalla ja poista kalan nahka ennen tarjoamista.
Suolan poistaminen on todella sottaista hommaa. Siä jää väistämättä liikaa kalan pintaan, jos ei onnistu saamaan kuorta kokonaisina kimpaleina pois.
Ravintolassa kiva tilata, koska tarjoilija on harjaantunut hommassa.
"Perattu" tarkoittaa tässä myös suomustettua?
Kiitos kysymyksestäsi, tämä tapa sopii juuri suomustamattomalle kalalle. Näin suola ei siirry nahan läpi kalaan ja muodostaa suomupinnan kanssa kovan kuoren, joka on helpompi poistaa lopuksi kalan päältä.