
Pehmeän kermainen maa-artisokkakeitto sopii täydellisesti talven juhlien alkuruoaksi. Voit valmistaa keiton halutessasi vegaanisena.
Maa-artisokka on maultaan upean pähkinäinen juures, jota käytetään yhä melko vähän. Syynä voi olla maa-artisokkien kiemurainen muoto, joka tekee niiden käsittelystä hieman työlästä. Kuoriminen onnistuu kuitenkin ihan tavallisella kuorimaveitsellä, jonka terävä kärki ulottuu juuresten mutkiin.
Maa-artisokista syntyy juhlavan makuinen sosekeitto, joka sopii niin alku- kuin pääruoaksi. Tärkein huomioitava asia on annoskoko: siinä missä alkukeittoa riittää lämmittävä pieni kulhollinen, pääruokaa tarvitaan reilusti enemmän.
Jauhoinen peruna ja kerma sakeuttavat keiton samettiseksi. Hyvää vastapainoa rakenteelle antavat rapeiksi paistetut saaristolaisleipäkrutongit. Keiton voi hyvin valmistaa myös vegaanisena.
Maa-artisokkakeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja paloittele maa-artisokat ja peruna. Laita ne kylmään veteen tummumisen estämiseksi. Viipaloi purjo. Kuullota purjoa voissa kattilassa noin minuutti. Lisää kasvikset ja kasvisliemi. Anna kiehahtaa, vähennä lämpöä ja peitä kannella. Keitä, kunnes artisokat ovat pehmeitä, noin 20 minuuttia.
- Kaada noin puolet liemestä toiseen astiaan. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Säästä pari lusikallista kermaa koristeeksi, lisää loppu kerma ja viini keittoon. Lämmitä ja ohenna tarvittaessa kasvisliemellä.
- Kuutioi leipä. Paista se öljyssä pannussa rapeaksi. Koristele keitto mädillä, tillillä ja leipäkuutioilla. Valuta kermaraitoja päälle.
Maa-artisokat kannattaa keittää kuorineen ja kaapia/puristaa kypsä hedelmäliha pois kuorista.
En ole mikään kovin ennakkoluuloton syöjä, mutta tästä keitosta tykkäsin kun sitä tarjottiin täysihoitolomalla. Voisin jopa yrittää valmistaakin sitä, vaikka olen huono kokki.