
Pastaa, papuja ja pekonia sekä herkullinen tomaattiliemi. Lämmittävä ja tuhti minestronekeitto on aivan parasta talviruokaa.
Minestrone on italialainen keitto, joka tunnetaan useimmiten pastaa sisältävänä, tomaattisena kasviskeittona. Kuten kaikista klassikkokeitoista, tästäkin on olemassa useita erilaisia versioita.
Tässä minestronekeiton ohjeessa soppaan sujautetaan kasvisten, papujen ja pastan ohella pekonikuutioita. Kattilan pohjalla paahdetut pekonit antavat liemeen hieman täyteläisyyttä, savun aromia ja suolaisuutta.
Pastana käytetään tällä kertaa makaronia, josta voi halutessaan valita täysjyväversion. On hyvä ottaa huomioon, että hapahkossa ja sakeassa tomaattiliemessä makaronit kypsyvät hieman pakkausohjeen aikaa hitaammin.
Jos keitto kuitenkin joutuu odottamaan ruokailijoita, makaronit turpoavat ja imaisevat lientä, jolloin koostumus muuttuu patamaiseksi. Keitto kannattaa siis valmistaa vasta hetki ennen tarjoilua.
Minestronekeitto
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita pekoni kylmän kattilan pohjalle ja kuumenna. Ruskista pekoni omassa rasvassaan.
-
Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuori ja paloittele porkkanat pieneksi. Lisää ne kattilaan, mausta suolalla ja pippurilla ja paista vielä 5 minuuttia.
-
Kuutioi kesäkurpitsa pieneksi joukkoon. Lisää säilyketomaatit liemineen, kasvisliemi, mausteet ja sokeri. Keitä 10 minuuttia.
-
Valuta ja huuhdo valkopavut ja lisää keittoon yhdessä vihreiden pakastepapujen ja makaronin kanssa. Keitä vielä 5-10 minuuttia tai kunnes makaroneissa on vielä purutuntumaa jäljellä. (Sakeassa ja hapahkossa liemessä makaronien kypsyminen vie hieman pakkausohjeen aikaa kauemmin.) Suikaloi lopuksi lehtikaali ja keitä vielä 5 minuuttia. (Lusikoi parmesaania valmiiden annosten päälle.)
Jälleen kerran klassikkoa viilattu heikommaksi. Minestronessa on kaksi perussääntö: papuja tulee olla kolmea lajia, ja liemi höystetään sitruunalla ja hyppysellisellä sokeria. Palanen suikaloitua juuriselleriä antaa leirille syvyyttä. Ja sen lehtikaalin voi vaikkapa pistää biojätteeseen.
Ei toki lehtikaalia biojätteeseen. Sitä voi käyttää toiseen keittoon. Juuriselleri on todellakin erinomaista keitoissa. Se antaa liemelle hyvän maun. Kasvisliemi on helppo tehdä itse. En olekaan pitkiin aikoihin syönyt minestronea. Pitääpä etsiä sellainen autettisempi ohje. Kyllä tälläkin reseptillä varmasti hyvää tulee.