Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 178 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Pastaa, papuja ja pekonia sekä herkullinen tomaattiliemi. Lämmittävä ja tuhti minestronekeitto on aivan parasta talviruokaa.

Minestrone on italialainen keitto, joka tunnetaan useimmiten pastaa sisältävänä, tomaattisena kasviskeittona. Kuten kaikista klassikkokeitoista, tästäkin on olemassa useita erilaisia versioita.

Tässä minestronekeiton ohjeessa soppaan sujautetaan kasvisten, papujen ja pastan ohella pekonikuutioita. Kattilan pohjalla paahdetut pekonit antavat liemeen hieman täyteläisyyttä, savun aromia ja suolaisuutta.

Pastana käytetään tällä kertaa makaronia, josta voi halutessaan valita täysjyväversion. On hyvä ottaa huomioon, että hapahkossa ja sakeassa tomaattiliemessä makaronit kypsyvät hieman pakkausohjeen aikaa hitaammin.

Jos keitto kuitenkin joutuu odottamaan ruokailijoita, makaronit turpoavat ja imaisevat lientä, jolloin koostumus muuttuu patamaiseksi. Keitto kannattaa siis valmistaa vasta hetki ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Minestronekeitto

Ainekset

1
pkt (140 g)
pekonikuutioita
1
rkl
oliiviöljyä
3
valkosipulinkynttä
2
porkkanaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
rouhittua mustapippuria
1
pieni kesäkurpitsa
1
tlk
kuorittuja tomaatteja
litraa kasvislientä
2
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
kuivattua oreganoa
2
tl
sokeria
1
tlk
valkopapuja
100
g
vihreitä papuja (pakaste)
200
g
(täysjyvä)makaronia
50
g
lehtikaalia
Päälle
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Laita pekoni kylmän kattilan pohjalle ja kuumenna. Ruskista pekoni omassa rasvassaan.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuori ja paloittele porkkanat pieneksi. Lisää ne kattilaan, mausta suolalla ja pippurilla ja paista vielä 5 minuuttia.

  3. Kuutioi kesäkurpitsa pieneksi joukkoon. Lisää säilyketomaatit liemineen, kasvisliemi, mausteet ja sokeri. Keitä 10 minuuttia.

  4. Valuta ja huuhdo valkopavut ja lisää keittoon yhdessä vihreiden pakastepapujen ja makaronin kanssa. Keitä vielä 5-10 minuuttia tai kunnes makaroneissa on vielä purutuntumaa jäljellä. (Sakeassa ja hapahkossa liemessä makaronien kypsyminen vie hieman pakkausohjeen aikaa kauemmin.) Suikaloi lopuksi lehtikaali ja keitä vielä 5 minuuttia. (Lusikoi parmesaania valmiiden annosten päälle.)

Kommentit (2)

El Bulla

Jälleen kerran klassikkoa viilattu heikommaksi. Minestronessa on kaksi perussääntö: papuja tulee olla kolmea lajia, ja liemi höystetään sitruunalla ja hyppysellisellä sokeria. Palanen suikaloitua juuriselleriä antaa leirille syvyyttä. Ja sen lehtikaalin voi vaikkapa pistää biojätteeseen.

Pannari

Ei toki lehtikaalia biojätteeseen. Sitä voi käyttää toiseen keittoon. Juuriselleri on todellakin erinomaista keitoissa. Se antaa liemelle hyvän maun. Kasvisliemi on helppo tehdä itse. En olekaan pitkiin aikoihin syönyt minestronea. Pitääpä etsiä sellainen autettisempi ohje. Kyllä tälläkin reseptillä varmasti hyvää tulee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.