
Muheva juurespata on herkullista kylmän päivän ruokaa. Nyhtökaura-papulisukkeen kanssa siitä saa täyttävän aterian isolle joukolle.
Juurespata uunissa
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
-
Pese, kuori ja paloittele juurekset isoiksi paloiksi. Kuori ja paloittele sipulit.
-
Ota valkosipulista uloin kuori pois, mutta jätä kynnet kuorineen kiinni kantaan. Leikkaa pieni pala päältä pois, niin että kynnet näkyvät.
-
Laita juurekset, sipulit ja valkosipulit isoon pataan. Lisää pippuri, paprikajauhe ja liemikuutiot. Kaada päälle tomaattimurska ja vesi. Lisää vettä tarvittaessa, kasvikset saavat juuri ja juuri peittyä.
-
Sido timjami, rosmariini ja kirveli keittiönarulla nipuksi. Laita yrttinippu ja laakerinlehdet pataan. Purista joukkoon sitruunan mehu. Peitä kannella.
-
Hauduta juurespataa uunissa 2–3 tuntia.
-
Valmista sillä aikaa nyhtökauralisauke. Kuumenna öljy pannussa ja paista nyhtökaura rapeaksi kahdessa erässä.
-
Tee mausteöljy. Hienonna timjami ja laita kulhoon. Murskaa katajanmarjat morttelissa ja lisää öljyn kanssa kulhoon. Lisää suola ja sekoita haarukalla voimakkaasti vatkaten.
-
Valuta kidneypavut ja sekoita ne mausteöljyn kanssa. Lisää nyhtökaura ja sekoita.
-
Ota juurespata uunista. Hienonna pinnalle lehtipersilja. Tarjoa pata nyhtökauran kanssa.
VINKKI Voit tarjota juurespadan myös nyhtöriistan kanssa. Kypsennä 2 kg peuran tai hirven niskaa tai lapaa isoina paloina 100-asteisessa uunissa paistopussissa 5–7 tuntia, kunnes liha on hajoavan kypsää. Nyhdä liha tarjoiluastiaan. Valmista mausteöljy ohessa olevalla reseptillä, mutta puolita ainemäärät. Kääntele öljy lihan joukkoon.
Hienot maut ja kaikenkaikkiaan ihana syysruoka, mutta pataan ei minusta kuulu näin paljon nestettä. Nyt se on melkein keitto.