Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 175 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Tässä piirakassa purjo, tuo ikuinen säestäjä, pääsee pääosaan. Superherkullisen maun salaisuus on sinihomejuusto.

Piirakoiden leivonnassa vaikeinta on saada taikinapohja pysymään vuoan reunoilla. Kun pohjaa esipaistaa, taikina valahtaa helposti alas. Esipaistaminen on silti usein tarpeen, jotta taikinan saa kypsymään rapeaksi.

Jos pulma askarruttaa, kannattaa ottaa haltuun klassinen hernekikka.

Kun viilennetty taikina on taputeltu vuoan pohjalle ja reunoille, sen päälle asetellaan leivinpaperikaistale. Tämän jälkeen vuoka täytetään kuivatuilla herneillä ja piiraspohja nostetaan uuniin.

Paistamisen aikana herneet kuumenevat eivätkä siten estä piiraspohjan kypsymistä. Esipaistetun piiraspohjan päältä poistetaan herneet ja leivinpaperi, minkä jälkeen tilalle voi laittaa täytteen. Samoja herneitä voi käyttää apuna piirakan paistamisessa useamman kerran.

Viinisuositus: Purjopiirakan seuraan sopii Jean Biecher Pinot Gris 2018, 12,98 e. Puolikuivan viinin pehmeä makumaailma ottaa piirakan täydelliseen syleilyynsä. Täyteläinen suutuntuma on mainio pari purjon makeudelle. Jos lisäät piirakan päälle kinkkua tai poroa, hyvä vaihtoehto on Avignonesi Toscana Rosso Organic 2019, 18,99 e (1,5 l). Viini on napakka, marjainen sekä kivan yrttinen ja muodostaa raikkaan kokonaisuuden piirakan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Purjo-sinihomejuustopiirakka

Ainekset

Pohjataikina
75
g
kylmää voita
3
dl
vehnäjauhoja
1
kananmunankeltuainen
n. 1
rkl
kylmää vettä
Täyte
2
hoikkaa purjoa
1
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
3
kananmunaa
3
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
100
g
sinihomejuustoa
150
g
maukasta juustoa (esim. Gruyère)
3
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
Lisäksi
kuivattuja herneitä painoksi

Työvaiheet

  1. Laita voi ja jauhot kulhoon tai tehosekoittimeen. Nypi tai sekoita murumaiseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo, litistä se ja kääri kelmuun. Laita viileään 15 minuutiksi.

  2. Leikkaa purjot renkaiksi ja kuullota voi-öljyseoksessa pannussa muutama minuutti. Vähennä lämpöä, peitä pannu kannella ja anna purjon hautua 20 minuuttia tai kunnes se on täysin pehmeää.

  3. Painele taikina vuoan (noin 20 cm x 28 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele siihen haarukalla reikiä. Laita viileään 15 minuutiksi.

  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita pala leivinpaperia piirakkapohjalle ja kuivattuja herneitä painoksi paperin päälle. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia. Poista herneet ja paperi ja jatka kypsentämistä 5–10 minuuttia, kunnes pohja on vaaleanruskea.

  5. Säädä uuni 180 asteeseen. Kumoa purjot esipaistetulle pohjalle. Sekoita munat ja kerma kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos purjojen päälle. Murenna homejuusto ja ripottele se ja juustoraaste piirakalle. Hienonna ruohosipuli ja ripottele se pinnalle. Paista piirakkaa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Vinkki Lisää täytteeseen tai kypsän piirakan päälle ilmakuivattua kinkkua, kylmäsavulohta tai kylmäsavuporoa.

Kommentit (3)

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Herkullinen piirakka, suosittelen. Herneiden tai esipaistoon tarkoitettujen kuulien sijaan voi käyttää toistakin kikkaa jonka löysin amerikkalaisesta leivontakirjasta. Taikina painellaan vuokaan ja reunoille, ja päälle laitetaaan leivinpaperi. Leivinpaperin päälle vuoan sisään asetetaan vähän ensimmäistä vuokaa pienempi vuoka.

Vierailija

Mitä on kuvan piirakan päällä basilikan lisäksi?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Piirakan päällä on ainakin herneenversoja ja siemeniä. Eli erilaiset tuoreyrtit ja versot sopivat hyvin tähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.