
Tässä piirakassa purjo, tuo ikuinen säestäjä, pääsee pääosaan. Superherkullisen maun salaisuus on sinihomejuusto.
Piirakoiden leivonnassa vaikeinta on saada taikinapohja pysymään vuoan reunoilla. Kun pohjaa esipaistaa, taikina valahtaa helposti alas. Esipaistaminen on silti usein tarpeen, jotta taikinan saa kypsymään rapeaksi.
Jos pulma askarruttaa, kannattaa ottaa haltuun klassinen hernekikka.
Kun viilennetty taikina on taputeltu vuoan pohjalle ja reunoille, sen päälle asetellaan leivinpaperikaistale. Tämän jälkeen vuoka täytetään kuivatuilla herneillä ja piiraspohja nostetaan uuniin.
Paistamisen aikana herneet kuumenevat eivätkä siten estä piiraspohjan kypsymistä. Esipaistetun piiraspohjan päältä poistetaan herneet ja leivinpaperi, minkä jälkeen tilalle voi laittaa täytteen. Samoja herneitä voi käyttää apuna piirakan paistamisessa useamman kerran.
Viinisuositus: Purjopiirakan seuraan sopii Jean Biecher Pinot Gris 2018, 12,98 e. Puolikuivan viinin pehmeä makumaailma ottaa piirakan täydelliseen syleilyynsä. Täyteläinen suutuntuma on mainio pari purjon makeudelle. Jos lisäät piirakan päälle kinkkua tai poroa, hyvä vaihtoehto on Avignonesi Toscana Rosso Organic 2019, 18,99 e (1,5 l). Viini on napakka, marjainen sekä kivan yrttinen ja muodostaa raikkaan kokonaisuuden piirakan kanssa.
Purjo-sinihomejuustopiirakka
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita voi ja jauhot kulhoon tai tehosekoittimeen. Nypi tai sekoita murumaiseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo, litistä se ja kääri kelmuun. Laita viileään 15 minuutiksi.
-
Leikkaa purjot renkaiksi ja kuullota voi-öljyseoksessa pannussa muutama minuutti. Vähennä lämpöä, peitä pannu kannella ja anna purjon hautua 20 minuuttia tai kunnes se on täysin pehmeää.
-
Painele taikina vuoan (noin 20 cm x 28 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele siihen haarukalla reikiä. Laita viileään 15 minuutiksi.
-
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita pala leivinpaperia piirakkapohjalle ja kuivattuja herneitä painoksi paperin päälle. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia. Poista herneet ja paperi ja jatka kypsentämistä 5–10 minuuttia, kunnes pohja on vaaleanruskea.
-
Säädä uuni 180 asteeseen. Kumoa purjot esipaistetulle pohjalle. Sekoita munat ja kerma kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos purjojen päälle. Murenna homejuusto ja ripottele se ja juustoraaste piirakalle. Hienonna ruohosipuli ja ripottele se pinnalle. Paista piirakkaa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
Vinkki Lisää täytteeseen tai kypsän piirakan päälle ilmakuivattua kinkkua, kylmäsavulohta tai kylmäsavuporoa.
Herkullinen piirakka, suosittelen. Herneiden tai esipaistoon tarkoitettujen kuulien sijaan voi käyttää toistakin kikkaa jonka löysin amerikkalaisesta leivontakirjasta. Taikina painellaan vuokaan ja reunoille, ja päälle laitetaaan leivinpaperi. Leivinpaperin päälle vuoan sisään asetetaan vähän ensimmäistä vuokaa pienempi vuoka.
Mitä on kuvan piirakan päällä basilikan lisäksi?
Piirakan päällä on ainakin herneenversoja ja siemeniä. Eli erilaiset tuoreyrtit ja versot sopivat hyvin tähän.