Runsaasti piparimuruja, ripaus kardemummaa ja kunnolla kermaa. Muffinipellillinen muhkeita runebergintorttuja syntyy yllättävän helposti.
Piparit kannattaa jauhaa hienoksi ennen leipomista, niin taikina valmistuu nopeasti. Vatkainta ei tarvita: riittää, kun voin pehmittää mikroaaltouunissa sekoittuvan pehmeäksi, jolloin sen joukkoon voi lisätä muut ainekset.
Voit halutessasi maustaa taikinan muutamalla tipalla (¼ tl) karvasmanteliaromia. Lisää aromi lopuksi taikinan joukkoon.
Näihin muffinimaisiin runebergintorttuihin ei tarvita kostutusta, sillä koostumus on jo itsessään hyvä ja sopivan mehevä.
Helpot runebergintortut
Ainekset
Työvaiheet
- Pehmitä voi kulhossa mikroaaltouunissa (älä sulata kokonaan). Vatkaa joukkoon vispilällä sokeri. Lisää munat taikinaan yksi kerrallaan välillä vatkaten.
- Sekoita piparkakkujauhe, mantelijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää ne taikinaan yhdessä kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi nuolijalla tai puuhaarukalla
- Asettele paperivuoat muffinipellin syvennyksiin. (Voit paistaa taikinan myös vahvoissa, isoissa, kertakäyttöisissä muffinivuoissa uunipellillä.) Jaa taikina vuokiin kahdella lusikalla.
- Kasta etusormi vehnäjauhoihin ja paina jokaiseen muffiniin syvä kolo hilloa varten. Annostele koloon hilloa.
- Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15–17 minuuttia.
- Anna muffinien jäähtyä vuoassa puolisen tuntia. Nostele ne sitten puisen veitsen avulla muffinipelliltä.
- Valmista sokerikuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesitilkka keskenään. Lusikoi kuorrutus pienen pakastepussin nurkkaan tai pursotinpussiin.
- Annostele jokaisen muffinin päälle hieman vadelmahilloa. Leikkaa pakastepussista kulma pois ja pursota sokerikuorrutuksesta renkula vadelmahillon ympärille.
- Siivilöi päälle kevyesti tomusokeria ennen tarjoilua.
Muuten hyvä mutta leipuri ei saisi olla noin kovin saita hillon ja sokerikuorrutteen kanssa.
Hyvä huomio, niitä voi toki laittaa oman maun mukaan reilummin :)
Oikein hyviä tuli! Laitoin uuniin ohjetta reilummin vadelmamarmeladia. Seuraavalla kerralla yritän laittaa vain vähän, sillä nyt jäähtyessä torttuihin tuli tosi iso kuoppa, mihin olisi mennyt ruokalusikallinen vadelmahilloa aina yhteen. Kostutin vielä vähän rommiaromilla maustetulla sokerivedellä, kun halusin mukaan rommin maun. Sen jälkeen rakenne oli todella kostea, mutta suussa sulava. Helppo ja maukas, otan reseptin talteen.
Mihin Emilialta unohtui torttujen kostutus?
vaikka olisi muuten kuinka hyvä taikina, niin ei tuollaisia kuivia käkkyröitä voi mihinkään kahvipöytään kattaa.
Kirjoitin tuohon ohjeen alkuun, että näihin muffinimaisiin runebergintorttuihin ei tarvita kostutusta, sillä koostumus on jo itsessään hyvä ja sopivan mehevä. Suosittelen siis kokeilemaan.