
Maukas sienikeitto ei ole vain syksyllä sienimetsällä käyneiden oikeus. Yllättävän hyvä, sitruunalla maustettu keitto valmistuu säilykesienistä helposti ja nopeasti ympäri vuoden.
Makoisa sienikeitto onnistuu myös säilykeherkkusienistä.
Säilykkeet ovat oiva vaihtoehto alkuvuodesta, kun tuoreiden kasvisten sesongit ovat vasta edessäpäin. Edulliset ja pitkällä päiväyksellä varustetut säilykkeet ratkaisevat monta ruokapaniikkia.
Ikävät mielikuvat säilykeherkkusienistä joutavat romukoppaan tämä samettisen ja sitruunaisen sienikeiton myötä. Kasvisliemi maustetaan sitruunanmehulla ja ranskankerma tuo siihen ihanaa pehmeyttä. Sieniä keitetään liemessä 10 minuuttia, jonka jälkeen keitto soseutetaan samettiseksi. Ei siis pelkoa ikävän limaisesta koostumuksesta!
Superhelppo sienikeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 225 asteeseen. Valuta sienet huolella. Levitä 1 tölkillinen sieniä leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 10 minuuttia. Lisää 1 rkl öljyä ja ¼ tl suolaa ja jatka paahtamista uunin alatasolla 10 minuuttia, kunnes sienet ovat rapeita. (Jos viipaleet ovat kovin pieniä, vähennä niiden paistoaikaa.)
- Kuori ja paloittele sillä aikaa sipuli. Paista sitä kattilan pohjalla öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää loput sienet ja paista vielä 5 minuuttia.
- Lisää vesi, liemikuutio tai fondi, ranskankerma, soijakastike ja mustapippuri. Keitä 10 minuuttia ja soseuta tasaiseksi. Lisää sitruunamehu lopuksi. Tarjoa keitto rapeiden sienien, sitruunankuoriraasteen ja tillin kanssa.
Vinkki: Jos haluat, unohda koristesienten paahtaminen ja nauti keitto sellaisenaan sitruunankuoren ja tillin kanssa. Keitto valmistuu näin 20 minuutissa.
Miksi pitää aina jonkin pienen lisukkeen takia, kuten sieniviipaleiden, joita lisätään keiton pinnalle, kuumentaa uuni 225 asteeseen. Todella sähkön haaskaamista.
Vastaavanlaisia paahtamisia suositaan monissa resepteissä milloin minkäkin siementen ym kanssa.
Arvoisat kokit, keksikää tähän ratkaisu! Miten voisi kerralla paahtaa erilaisia lisukkeita tuleviin tarpeisiin ja saada ne säilymään rapeina muutaman viikon.