Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 230 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Velouté eli vaalea peruskastike sopii moneen. Parhaimmillaan se on vaalean lihan kanssa, kuten broilerin tai kalkkunan. Maustamisessa on vaihtoehtoja, mutta kastike toimii myös ilman lisättyjä mausteita.

Hyvä kastike tuo ruokaan viimeisen silauksen. Peruskastikkeet tuntuvat kuitenkin olevan monessa keittiössä kompastuskivi, jonka kanssa tuskaillaan. Ottamalla tämän vaalean peruskastikkeen kaavan haltuun, saat 20 minuutissa aikaan erityisesti vaalean lihan ja kalan kanssa sopivan kastikkeen, joka on hyvin monipuolinen.

Kastike koostuu vehnäjauhoista ja voista muodostuvasta suurusteesta, liemestä ja mausteista. Suurusta ei ruskisteta ja liemi lisätään kahdessa osassa, mikä helpottaa saamaan sileän koostumuksen.

Kastikkeen kaava on helppo muistaa: 2 rkl voita, 2 rkl vehnäjauhoja sekä puoli litraa lientä.

Oheisessa ohjeessa käytetään kanalientä, mutta voit hyvillä mielin vaihtaa sen kala- tai kasvisliemeen tarjottavasta ruoasta riippuen. Myös mausteita voi käyttää currysta rakuunaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanavelouté

Ainekset

2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
½
l
kanalientä
(3
rkl
valkoviiniä)
½–1
tl
suolaa
(Maustamiseen
1–2
tl
curryjauhetta tai 2 tl kuivattua ranskalaista rakuunaa)

Työvaiheet

  1. Voit valmistaa kastikkeen ilman mausteita tai maustaa sen. Jos valitset curryn, lisää se jauhojen kanssa samaan aikaan.

  2. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot (+ curry) ja kiehauta, mutta älä ruskista. Siirrä kattila pois liedeltä.

  3. Lisää puolet kanaliemestä ja sekoita tasaiseksi. Siirrä kattila liedelle ja kuumenna, kunnes liemi vähän sakeutuu. Lisää loppu liemi (ja viini). Jos maustat kastikkeen rakuunalla, lisää se tässä vaiheessa. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä ilman kantta 5–10 min.

  4. Maista ja lisää tarvittava määrä suolaa.

Vinkki Tarjoa kanavelouté paistetun broilerin tai kalkkunan kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Täällä maalla kastikkeen nimi on vaalea kastike (ilman valkoviiniä ja kanalientä) ja käytetään kalan tai uusien perunoiden kastikkeena. Maustetaan ruohosipulilla tai tillillä ja valkopippurilla, tippa sitruunaa.

Köksää

Bechamel eli valkokastike, käytetään esim. perinteisessä lasagnessa ja on maitopohjainen. Tässä veloutessa nesteenä ei ole maito vaan vesi/ kasvisliemi/ viini. Pieni ero, ja Suomessa kun ollaan niin voidaan puhua vain valkokastikkeesta tai vaaleasta kastikkeesta, molemmat simppeleitä eri maustein varoitavia peruskastikkeita. Maitopohjainen valkokastike oli se jouluruoka, joka jätti makumuiston lapsuudesta - lipeäkalan kanssa tarjoiltuna herkkua, kun itse lipeäkala ei maistunut juuri miltään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.