
Jos ruokien nimillä olisi söpöyskilpailu, voittaisi piperade taatusti. Nimestä huolimatta kyse ei ole piperryksestä, vaan rehdistä maalaisruoasta, jonka päätähtenä on paahdetut paprikat.
Moni tuntee varmasti shakshukan eli tomaattisen kananmunapannun, joka on kotoisin Lähi-Idän seudulta. Sen sijaan piperade voi olla vieraampi tuttavuus, vaikka se on vähintään yhtä herkullinen.
Piperade on ranskalainen versio tästä ruoasta, joka muuntuu niin aamiaispöytään kuin päivälliseksikin. Piperadessa paprika on suuremmassa osassa kuin tomaatti ja mausteita on hillitysti. Kun käytät paahdettuja säilykepaprikoita, valmistusaika lyhenee reilusti itse paahdettuihin verrattuna.
Päälle rikottujen munankeltuaisten on tarkoitus jäädä hieman juokseviksi, sillä piperade syödään dippaamalla siihen tuoretta leipää.
Piperade
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
-
Valuta paprikat ja pilko ne muutaman palaan. Hienonna valkosipulinkynnet.
-
Paista fenkolinsiemeniä ja valkosipulia öljyssä uuninkestävällä pannulla noin minuutti. Lisää paprikat, tomaatit, vesi, suola ja pippuri. Kuumenna ja hauduta keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.
-
Riko munat pinnalle. Laita pannu uuniin ja kypsennä noin 5 minuuttia.
-
Hienonna päälle kevätsipulit ja basilikaa. Tarjoa lisäksi leipää.
Piperade on kotoisin täältä Lounais-Ranskan nurkasta, baskimaasta. Se valmistetaan aina tuoreista vihanneksista, sipulista, paprikasta ja tomaatista, joiden annataan hiljalleen kypsyä pannulla (vähintään puoli tuntia) - ei uunia. Fenkolinsiemeniä ei siihen sotke kukaan. Sen sijaan piperade maustetaan seuraavilla, aina tuoreilla yrteillä : laakerinlehti ja timjaminoksia. Valkosipulia voi käyttää jos haluaa.
Kiitos kommentista Baskimaalta. Säilykkeet eivät kuulosta houkuttelevilta ja arvelinkin tuoreiden vihannesten olevan oikeampi vaihtoehto. Maustamisen viimeistely lienee kunkin kokin valinta, kunhan kuitenkin tuntee alkuperäisen reseptin.
Minulta myös kiitos Baskimaan kommentoijalle. Minulla ei ole uunin kestävää pannua, mutta kansi pannulle on; varmasti siinäkin kypsyy sopivaksi. Aion kokeilla tätä reseptiä.
Taas tuo uuni ihan turhaan 250 astetta lämpenemään, miksi tuhlataan sähköä soppa ??? Tähän ei tarvitse uunia, tehdään pannulla. Olkaa edelläkävijöitä ja korostakaa energian säästämistä ja järkevyyttä ruuan laitossa.
nyyh: Asia on juuri näin.