Savolainen perinneruoka hurmaa yksinkertaisuudellaan. Älä aliarvioi särkien tai muiden pikkukalojen makua tässä rantakallion nuotiolla valmistuvassa ruoassa.
Nouseeko rantakalliolta paljon pieniä särkiä tai ahvenia? Tai ehkä verkoissa on muutamia muikkuja? Pikkukalojen syömistä ei kannata arastella, vaan valmistaa ne entisajan tapaan maukkaassa liemessä leivänpäälliseksi.
Rantakala on perinteisesti ollut kalastajien kirjaimellisesti rannalla nuotiolla valmistamaa ruokaa. Ruoka on hyvin yksinkertainen, sillä peratut pikkukalat keitetään hiljalleen kiehuvassa vedessä, joka on maustettu suolalla, pippurilla, sipulilla, voilla ja tillillä. Keitos saa kypsyä omissa oloissaan sillä pikkukalat hajoavat, jos niitä sekoittaa jatkuvasti.
Parhaimmillaan rantakala on ruisleivän kanssa tarjottuna. Extraherkullista siitä saa, kun pienittyä ruisleipää paistaa voissa rapeaksi.
Rantakala
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhtele kalat kylmällä vedellä ja hiero samalla suomut pois veden alla. Valuta kalat siivilässä.
- Kuori sipuli ja leikkaa se renkaiksi. Sulata 50 g voita paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota sipulia voissa alhaisella lämmöllä vähintään 10 minuuttia, jotta sen makeus tulee esiin.
- Lado kalat tasaisesti sipulin päälle, lisää pippurit ja suola ja sen verran vettä, että kalat juuri ja juuri peittyvät. Peitä kattila kannella ja anna kiehua alhaisella lämmöllä 20 minuuttia. Kuori vaahtoa välillä pois, mutta älä sekoita kaloja, koska ne hajoavat helposti.
- Kuutioi ruisleipä. Sulata 50 g voita pannussa. Kun voi vaahtoaa, lisää leivät ja paista rapeaksi.
- Tarkista kalan maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele ruoka hienonnetulla tillillä ja laita tarjolle kattilassa. Nauti ruisleipäkuutioiden kera.
"Huuhtele kalat kylmällä vedellä ja hiero samalla suomut pois veden alla."
Siinäpä sitä saa hieroskella kun onkiahvenesta suomuja koettaa poistaa.
siis ei perata/puhkota ollenkaan, pelkkä huuhtelu? no varmasti herkullista
Etta ymmärrä muikunpaistosta mitään.