
Sitruunalla, valkosipulilla ja meiramilla maustettu liemi antaa syksyn ihanille sienille tilaa loistaa. Kirkas sienikeitto onnistuu niin kantarelleista, kehnäsienistä kuin orakkaistakin. Myöhemmin syksyllä soppaan sopivat myös suppikset.
Kantarellit, kehnäsienet, tatit ja orakkaat ovat loppukesän ja alkusyksyn herkullisimpia sieniä.
Niistä syntyy herkullinen ja kevyt kirkas sienikeitto, jossa sienten maut pääsevät valloilleen. Sienten lisäksi keittoon kannattaa käyttää satokauden kasvisherkkuja, kuten kesäkurpitsaa. Raastettuna se antaa keitolle miellyttävää rakennetta. Keiton liemi maustetaan muun muassa valkosipulilla, sitruunalla ja meiramilla.
Sienikeitto valmistuu tuoreista sienistä hetkessä, sillä pilkottuna ja pikaisesti paistettuna niitä ei tarvitse keittää kuin kymmenisen minuuttia. Keiton kanssa kannattaa tarjota paahdettua leipää, jonka voi upottaa lautaselle keittoa sakeuttamaan.
Kirkas sienikeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Puhdista ja viipaloi sienet. Raasta kurpitsa isolla terällä. Kuori ja hienonna valkosipulit. Pese ja raasta sitruunan kuori ja purista mehu pieneen kulhoon.
- Kuullota sieniä ja valkosipulia öljyssä kattilassa 3–5 minuuttia. Ota muutama sieni sivuun annosten koristeeksi. Lisää kurpitsaraaste, sitruunankuori ja vesi. Lisää fondi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
- Lisää sitruunamehu ja yrtit keittoon. Mausta pippurilla ja suolalla.
- Paahda leivät rapeiksi. Hiero ne halkaistulla valkosipulinkynnellä. Laita leivät keittolautasille ja kauho soppa päälle. Lisää paistetut sienet ja tarjoa heti.
Vinkki! Hummerifondi on keitossa piste iin päälle, mutta voit käyttää myös kasvisfondia. Tällöin soppa on vegaaninen.
Ei minun mieluinen sienisoppa minttu ja valkosipulin,hummerifondin maut ei nappaa!varmaankin joku tykkää🤔