
Perinteinen rouskukastike ja täyteläinen lihamureke on upea yhdistelmä. Lihamureke on mausteinen ja mehevä, kiitos raakamakkaroiden, juuston ja päälle kieritettyjen pekoniviipaleiden.
Tästä herkkumurekkeesta ei makua puutu. Jauheliha, raakamakkara, juusto ja kaiken kruunaava pekoni takaavat, että ruokapöydän valtaa tyytyväinen hiljaisuus.
Mureketaikina saa makua raakamakkarasta, yrteistä, valkosipulista ja sinapista. Jos saat käsiisi hirvenlihaa, kannattaa mureke tehdä siitä. Pekonista tehdään murekkeelle kuori. Pekonisiivut asetetaan pellille, ja mureke levitetään siihen päälle levyksi. Levyn keskelle laitetaan juustotäyte ja koko paketti rullataan tiiviiksi rullaksi.
Mureke kypsyy reilussa puolessa tunnissa, ja sen aikana valmistuu ihanan kermainen rouskukastike, joka sopii etenkin riistasta tehdyn murekkeen kanssa täydellisesti.
Juustolla täytetty lihamureke
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pankojauhot ja kerma kulhossa, anna turvota hetki. Kuori ja hienonna valkosipulit. Puristele raakamakkara kuorestaan kermapankoseokseen. Lisää valkosipuli, jauheliha, munat, sinappi ja mausteet. Kääntele nopeasti tasaiseksi.
-
Levitä pekonit leivinpaperin päälle limittäin suorakaiteen muotoon. Painele murekemassa levyksi pekonien päälle. Lisää keskelle levyä juustoraaste ja yrtit. Rullaa mureke leivinpaperin avulla ja kääri se folioon. Kypsennä mureketta uunin keskitasolla 40 minuuttia. Ota kypsennyksen loppuvaiheessa folio pois murekkeen päältä, jolloin pekonipinta saa väriä. Voit paistaa murekkeeseen lopuksi kauniin värin myös pannulla voi-öljyseoksessa.
-
Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen leikkaamista. Tarjoa rouskukastikkeen kanssa.
Vinkki Voit tarkistaa murekkeen kypsyyden lämpömittarilla: kun mittari osoittaa 70 astetta mureke on valmis. Varo työntämästä mittaria juustotäytteeseen.
Kermainen rouskukastike
Ainekset
Työvaiheet
-
Ryöppää sienet väljässä vedessä, ja huuhdo ne siivilässä kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
-
Hienonna sienet ja sipulit. Sulata voi kattilassa tai paistinpannussa. Kuullota sipulia ja sieniä kohtalaisella lämmöllä 5 minuuttia. Sekoittele välillä. Sipuli ei saa ruskistua, joten vähennä lämpöä tarpeen mukaan.
-
Siivilöi jauhot sieni-sipulisilpun joukkoon ja kuullota vielä pari minuuttia.
-
Kaada kylmä maito seokseen vähitellen, ja anna kiehua muutama minuutti ilman kantta välillä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää kerma ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 10–15 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Hienonna pinnalle lopuksi persiljaa.
Että ihan 1/2 tl mustapippuria, 1 tl suolaa ja vähän muitakin mausteita + 800 g jauhelihaa.
Mitäköhän klo 5:31 kommentoija ihmettelee? Onko suolaa liian vähän? Ota huomioon, että jauhelihan joukkoon sekoitetaan 2 raakamakkaraa, joiden suolapitoisuus on epäilemättä 2% ja 2rkl dijonsinappia, jossa on muistaakseni 5% suolaa. Tämän lisäksi tulee juustoa ja koko roska kääritään pekoniin. Eiköhän tuossa ole kolmen päivän suolatarpeet yhdessä annoksessa jo. Mustapippuria voisi toki olla enemmän, mutta sekin taas riippuu niistä makkaroista ja niiden mausteista...