Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 110 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Perinteinen rouskukastike ja täyteläinen lihamureke on upea yhdistelmä. Lihamureke on mausteinen ja mehevä, kiitos raakamakkaroiden, juuston ja päälle kieritettyjen pekoniviipaleiden.

Tästä herkkumurekkeesta ei makua puutu. Jauheliha, raakamakkara, juusto ja kaiken kruunaava pekoni takaavat, että ruokapöydän valtaa tyytyväinen hiljaisuus.

Mureketaikina saa makua raakamakkarasta, yrteistä, valkosipulista ja sinapista. Jos saat käsiisi hirvenlihaa, kannattaa mureke tehdä siitä. Pekonista tehdään murekkeelle kuori. Pekonisiivut asetetaan pellille, ja mureke levitetään siihen päälle levyksi. Levyn keskelle laitetaan juustotäyte ja koko paketti rullataan tiiviiksi rullaksi.

Mureke kypsyy reilussa puolessa tunnissa, ja sen aikana valmistuu ihanan kermainen rouskukastike, joka sopii etenkin riistasta tehdyn murekkeen kanssa täydellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Juustolla täytetty lihamureke

Ainekset

¾
dl
pankojauhoja
1
dl
kermaa
2
valkosipulinkynttä
2
mausteista raakamakkaraa
800
g
jauhelihaa (hirvi tai nauta)
2
kananmunaa
2
rkl
dijoninsinappia
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
kuivattua timjamia
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
2
dl
maukasta juustoa raastettuna
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
PÄÄLLE
1
pkt (140 g)
pekonia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pankojauhot ja kerma kulhossa, anna turvota hetki. Kuori ja hienonna valkosipulit. Puristele raakamakkara kuorestaan kermapankoseokseen. Lisää valkosipuli, jauheliha, munat, sinappi ja mausteet. Kääntele nopeasti tasaiseksi.

  2. Levitä pekonit leivinpaperin päälle limittäin suorakaiteen muotoon. Painele murekemassa levyksi pekonien päälle. Lisää keskelle levyä juustoraaste ja yrtit. Rullaa mureke leivinpaperin avulla ja kääri se folioon. Kypsennä mureketta uunin keskitasolla 40 minuuttia. Ota kypsennyksen loppuvaiheessa folio pois murekkeen päältä, jolloin pekonipinta saa väriä. Voit paistaa murekkeeseen lopuksi kauniin värin myös pannulla voi-öljyseoksessa.

  3. Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen leikkaamista. Tarjoa rouskukastikkeen kanssa.

Vinkki Voit tarkistaa murekkeen kypsyyden lämpömittarilla: kun mittari osoittaa 70 astetta mureke on valmis. Varo työntämästä mittaria juustotäytteeseen.

Kermainen rouskukastike

Ainekset

2½–3
dl
ryöpättyjä, valutettuja rouskuja (tuoreena noin 1 l )
2
pientä sipulia
30
g
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
maitoa
2
dl
kermaa
½
tl
suolaa
ripaus valkopippuria
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Ryöppää sienet väljässä vedessä, ja huuhdo ne siivilässä kylmällä vedellä. Valuta hyvin.

  2. Hienonna sienet ja sipulit. Sulata voi kattilassa tai paistinpannussa. Kuullota sipulia ja sieniä kohtalaisella lämmöllä 5 minuuttia. Sekoittele välillä. Sipuli ei saa ruskistua, joten vähennä lämpöä tarpeen mukaan.

  3. Siivilöi jauhot sieni-sipulisilpun joukkoon ja kuullota vielä pari minuuttia.

  4. Kaada kylmä maito seokseen vähitellen, ja anna kiehua muutama minuutti ilman kantta välillä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää kerma ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 10–15 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Hienonna pinnalle lopuksi persiljaa.

 

Kommentit (2)

Vierailija

Että ihan 1/2 tl mustapippuria, 1 tl suolaa ja vähän muitakin mausteita + 800 g jauhelihaa.

Hypersaukko

Mitäköhän klo 5:31 kommentoija ihmettelee? Onko suolaa liian vähän? Ota huomioon, että jauhelihan joukkoon sekoitetaan 2 raakamakkaraa, joiden suolapitoisuus on epäilemättä 2% ja 2rkl dijonsinappia, jossa on muistaakseni 5% suolaa. Tämän lisäksi tulee juustoa ja koko roska kääritään pekoniin. Eiköhän tuossa ole kolmen päivän suolatarpeet yhdessä annoksessa jo. Mustapippuria voisi toki olla enemmän, mutta sekin taas riippuu niistä makkaroista ja niiden mausteista...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.