
Tee se itse -chiliöljy valmistuu käden käänteessä ja vie nuudelit suoraan makutaivaaseen. Valise öljyksi hyvin kuumennusta kestävä maapähkinäöljy tai rypsiöljy ja malta kuumentaa öljy tarpeeksi kuumaksi.
Nuudelipussit kuuluvat monen kuivakaapin vakiovarusteisiin, mutta usein niiden mausteseokset ovat turhankin suolaisia ja voimakkaita. Seuraavalla kerralla kannattaa niiden sijaan maustaa nuudelit itse.
Parasta itse tehdyssä chiliöljyssä on se, että sen makua voi helposti säätää. Oheisesta reseptistä kannattaa aloittaa, ja muokata makua mausteita lisäämällä ja vähentämällä itselle sopivaksi.
Chiliöljy syntyy parissa minuutissa. Öljy laitetaan kuumenemaan pieneen kattilaan. Sillä välin kuumuutta kestävään kulhoon lisätään hienonnettua valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja kevätsipulia. Niiden lisäksi mausteina käytetään muun muassa seesaminsiemeniä ja -öljyä ja tähtianista.
Kattilassa kuumennut öljy kaadetaan mausteiden päälle mahtavan sihinän saattelemana ja ihana tuoksu valtaa aistit. Kun kuplinta lakkaa, öljyä voi lusikoida kypsien nuudeleiden - tai minkä tahansa muunkin ruoan - päälle.
Broccolininuudelit ja chiliöljy
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja hienonna inkivääri ja valkosipulinkynnet. Hienonna myös chilit ja kevätsipulit. Laita hienonnetut ainekset kuumuutta kestävään kulhoon. Lisää seesaminsiemenet, chilihiutaleet, tähtianikset ja suola. Kuumenna rypsi- ja seesamiöljy pienessä kattilassa tulikuumaksi. Kaada kuuma öljyseos heti kulhoon mausteiden päälle. Sekoita ja jätä tekeytymään muiden valmistelujen ajaksi.
-
Keitä nuudelit napakan kypsiksi runsaassa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Katkaise varsiparsakaalit 2–3 osaan ja lisää ne kattilaan nuudeleiden joukkoon, kun keittoaikaa on jäljellä 3–4 minuuttia. Valuta huolellisesti.
-
Paista kananmunat yhdeltä puolen tilkassa öljyä, noin 2 minuuttia. Mausta suolalla.
-
Poimi tähtianikset pois chiliöljystä. Kaada puolet chiliöljystä vokkipannuun tai isoon paistinpannuun, lisää nuudeli-varsiparsakaaliseos ja kuu-menna nopeasti sekoitellen, niin että maut tasoittuvat. Kaada soijakastike ja riisiviinietikka pannulle ja kuumenna vielä noin 30 sekuntia.
-
Jaa nuudelit lautasille, nosta kananmunat annosten pinnalle ja hienonna kevätsipulia päälle. Tarjoa loppu chiliöljy erikseen, jolloin jokainen voi lisätä sitä annokseen oman maun mukaan.
Voi olla maistuva, mutta ei helppo ja nopea. Kastikkeeseen tulee 10 ainesosaa ja nuudeliosuuteen 8, niin kyllä tuossa värkkäämistä riittää.