Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 110 keittokirjaan.
OHJE Manna Jäntti ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Klassisesti merimiehen tapaan valmistetut simpukat sopivat pieneksi illalliseksi tai alkuruoaksi. Varaa tarjoiluun mukaan rapeakuorista vaaleaa leipää.

Sinisimpukoiden valmistusta pidetään usein haastavana, mutta turhaan. Tärkein vaihe liittyy esivalmisteluun. Ennen keittämistä simpukat lasketaan runsaaseen kylmään veteen ja harjataan huolellisesti juuresharjalla. Vain elävät, eli kiinni olevat tai napauttamalla sulkeutuvat simpukat käytetään. Avonaiset simpukat poistetaan samoin kuin ne, joiden kuori on rikkinäinen.

Ennen keittämistä poistetaan simpukoiden kuorten välistä pilkottava parrantupsu terävällä veitsellä.

Klassisessa Moules Marinières -ohjeessa simpukat kypsennetään valkoviini-voiliemessä. Liesi saa olla kovalla lämmöllä. Viiden minuutin haudutus riittää: kun simpukat ovat avautuneet, on valmista. Avautumattomat simpukat poistetaan padasta ennen tarjoilua.

Kilo simpukoita riittää pieneksi illalliseksi kahdelle tai alkuruoaksi muutamalle. Varaa tarjoiluun rapeakuorista leipää, jolla simpukoiden liemen saa pyyhkäistyä lautaselta suuhun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Moules Marinières

Ainekset

1
kg
sinisimpukoita
2
salottisipulia
2
timjaminoksaa
50
g
voita
1
laakerinlehti
dl
kuivaa valkoviiniä
1
ruukku lehtipersiljaa
1
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kaada simpukat tiskialtaaseen ja laske niiden päälle runsaasti vettä. Harjaa simpukat esimerkiksi juuresharjalla ja poista parrantupsu terävällä veitsellä. Napauta avonaisia simpukoita ja poista ne, jotka eivät sulkeudu tai joiden kuori on rikki.

  2. Hienonna sipulit ja nypi timjamista lehdet. Sulata voi laakeassa paistokasarissa. Lisää sipulit, timjami ja laakerinlehti. Kuullota muutama minuutti. Lisää viini ja kuumenna kiehuvaksi.

  3. Lisää simpukat kasariin. Älä pienennä lieden tehoa. Keitä kannella suljettuna voimakkaasti noin 5 minuuttia ja ravistele kasaria välillä. Kun simpukat ovat avautuneet, ruoka on valmista.

  4. Nosta simpukat kulhoon reikäkauhan avulla. Heitä pois simpukat, jotka eivät auenneet keittämisen aikana. Hienonna persilja.

  5. Lisää kerma ja mausteet kasariin jääneen liemen joukkoon. Kiehauta, kaada liemi simpukoille ja ripottele persilja päälle.

Kommentit (3)

Vierailija

Ovatko  sinisimpukat kotimaisia ? Jos eivät niin  ohje on kerrassaan edesvastuuton nykyisen hiili hysterian  johdosta.

Vierailija

Täällä Ruotsissa sinisimpukka on erittäin ympäristöystävällinen valinta. Hyvä juttu koska tämä on eräs lempiruokiani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Katkarapujen tilalle voi lohkoa lisää avokadoa tai kuutioida marinoitua tofua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset katkarapukääröt

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
riisipaperia (esim. Blue Dragon)
1
ps (200 g)
isoja pakaste-katkarapuja
2–3
porkkanaa
½
kurkkua
1–2
avokadoa
1
ps jääsalaattia
2
chilipalkoa
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Pese ja halkaise kurkku. Koverra teelusikalla siemenet pois ja viipaloi kurkku. Halkaise avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmä. Revi jääsalaatti pienemmiksi paloiksi. Viipaloi chilit. Riivi yrteistä lehdet ja hennoimmat varret.
  2. Laita isoon kulhoon lämmintä vettä. Kasta riisipaperit yksitellen veteen noin 10 sekunniksi. Nosta paperi leikkuulaudalle. Taputtele ylimääräinen vesi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
  3. Nosta riisipaperin keskelle täytteitä. Taita riisipaperi paketissa olevan kuvan mukaisesti täytteen päälle. Kääri rullalle.
  4. Täytä kaikki rullat samalla tavalla. Leikkaa ne puoliksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Rullat sopivat vegaaneille, kun jätät katkaravut pois. Pilko silloin täytteeseen reilummin avokadoa tai käytä marinoitua tofua.

Inkiväärikastike

Ainekset

2
limettiä
2
rkl
inkivääriä silputtuna
1
chili
2
dl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Purista limeteistä mehu. Silppua inkivääri ja chili.
  2. Yhdistä kastikkeen ainekset.

Maapähkinäkastike

Ainekset

2
dl
maapähkinätahnaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Tonnikalapastan ohje on niin helppo, että koululainenkin osaa sen itse tehdä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalapasta

Ainekset

400
g
pastaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
prk
tonnikalapaloja öljyssä
1
prk
tomaattimurskaa
vettä
1
tl
kuivattua basilikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippurirouhetta

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan pussin ohjeen mukaan.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli.
  3. Kaada paistinpannulle loraus öljyä tonnikalapurkista. Kuullota sipuleita pari minuuttia.
  4. Lisää tonnikala. Paloittele tonnikala kauhalla pienemmiksi paloiksi.
  5. Kaada joukkoon tomaattimurska. Huuhtele tölkki vedellä ja lisää vesi kastikkeeseen.
  6. Mausta kastike basilikalla, suolalla ja pippurilla.
  7. Hauduta 10 minuuttia ja kaada kastike pastan joukkoon.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Helpot kalapihvit maistuvat lapsillekin. Maku on lempeä, eikä yhden yhtä ruotoa löydy.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pihviä
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohipihvit

Ainekset

1
pkt (280 g)
kirjolohen jauhelihaa (Saimaan tuore)
1
dl
kermaviiliä
rkl
korppujauhoja
1
muna
1
pieni sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
½
dl
tilliä silputtuna
2
tl
sitruunan kuoriraastetta
½
tl
suolaa
valkopippuria rouhittuna
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Yhdistä kalaan kermaviili, korppujauho ja muna.
  2. Pilko sipuli. Kuullota öljyssä.
  3. Silppua tilli. Raasta sitruunankuori. Sekoita kaikki ainekset.
  4. Kuumenna voita pannulla. Nosta lusikalla murekkeesta nokareita pannulle ja painele pihveiksi. Paista muutama minuutti per puoli. Tarjoa kalapihvit uusien perunoiden tai muusin kanssa. Rouskuva lisuke tulee naposteluporkkanoista.