Klassisesti merimiehen tapaan valmistetut simpukat sopivat pieneksi illalliseksi tai alkuruoaksi. Varaa tarjoiluun mukaan rapeakuorista vaaleaa leipää.
Sinisimpukoiden valmistusta pidetään usein haastavana, mutta turhaan. Tärkein vaihe liittyy esivalmisteluun. Ennen keittämistä simpukat lasketaan runsaaseen kylmään veteen ja harjataan huolellisesti juuresharjalla. Vain elävät, eli kiinni olevat tai napauttamalla sulkeutuvat simpukat käytetään. Avonaiset simpukat poistetaan samoin kuin ne, joiden kuori on rikkinäinen.
Ennen keittämistä poistetaan simpukoiden kuorten välistä pilkottava parrantupsu terävällä veitsellä.
Klassisessa Moules Marinières -ohjeessa simpukat kypsennetään valkoviini-voiliemessä. Liesi saa olla kovalla lämmöllä. Viiden minuutin haudutus riittää: kun simpukat ovat avautuneet, on valmista. Avautumattomat simpukat poistetaan padasta ennen tarjoilua.
Kilo simpukoita riittää pieneksi illalliseksi kahdelle tai alkuruoaksi muutamalle. Varaa tarjoiluun rapeakuorista leipää, jolla simpukoiden liemen saa pyyhkäistyä lautaselta suuhun.
Moules Marinières
Ainekset
Työvaiheet
-
Kaada simpukat tiskialtaaseen ja laske niiden päälle runsaasti vettä. Harjaa simpukat esimerkiksi juuresharjalla ja poista parrantupsu terävällä veitsellä. Napauta avonaisia simpukoita ja poista ne, jotka eivät sulkeudu tai joiden kuori on rikki.
-
Hienonna sipulit ja nypi timjamista lehdet. Sulata voi laakeassa paistokasarissa. Lisää sipulit, timjami ja laakerinlehti. Kuullota muutama minuutti. Lisää viini ja kuumenna kiehuvaksi.
-
Lisää simpukat kasariin. Älä pienennä lieden tehoa. Keitä kannella suljettuna voimakkaasti noin 5 minuuttia ja ravistele kasaria välillä. Kun simpukat ovat avautuneet, ruoka on valmista.
-
Nosta simpukat kulhoon reikäkauhan avulla. Heitä pois simpukat, jotka eivät auenneet keittämisen aikana. Hienonna persilja.
-
Lisää kerma ja mausteet kasariin jääneen liemen joukkoon. Kiehauta, kaada liemi simpukoille ja ripottele persilja päälle.
Ovatko sinisimpukat kotimaisia ? Jos eivät niin ohje on kerrassaan edesvastuuton nykyisen hiili hysterian johdosta.
Suomen vesissä ei elä sinisimpukoita.
Täällä Ruotsissa sinisimpukka on erittäin ympäristöystävällinen valinta. Hyvä juttu koska tämä on eräs lempiruokiani.