Ihanan uunijuurespadan juju on makupohja, jonka maut yhdistyvät täyteläisiksi pikkuhiljaa. Uunissa paahdetut juurekset lisätään vasta aivan lopuksi.
Uunijuurespata
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese juurekset hyvin, mutta älä kuori niitä. Levitä kilo suolaa pieneen vuokaan ja upota juurekset siihen. Ripota loppu suola juuresten päälle. Paahda uunissa 1½ tuntia.
- Valuta aurinkokuivatut tomaatit. Viipaloi sienet ja kuutioi munakoiso suupaloiksi. Kuori ja halkaise sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulit.
- Kuumenna 2 rkl öljyä padassa. Ruskista aurinkokuivatut tomaatit molemmin puolin ja siirrä sivuun. Ruskista sienet ja siirrä nekin sivuun. Lisää öljyä ja paista munakoisoa 3–5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulit ja paista 1–2 minuuttia. Laita sienet ja tomaatit takaisin pataan. Lisää viini ja kiehauta. Sekoita miso ja tomaattipyree liemeen. Lisää vesi ja liemikuutio, salvia ja pippurit. Hauduta pataa uunissa 40 minuuttia.
- Kaiva kypsät juurekset suolasta, raaputa ylimääräinen suola pois ja paloittele juurekset pataan. Viimeistele ruoka hienonnetulla kevätsipulilla ja halutessasi myös lipstikalla.
Kasvisliemikuutio=suolaa
Misokeitto = suolaa
Suolajuurekset = sikana suolaa
Tuloksena ylisuolainen ruoka
Onkohan suolan määrässä tullut "pieni" lipsahdus?!
1 5kg suolaa...
Kiitos kommentista. Merisuolaa tosiaan tulee 1,5 kiloa, sillä juurekset kypsennetään paksussa suolakerroksessa. Lopuksi juurekset kaivetaan ylös suolapedistä ja ylimääräinen suola rapsutellaan pois. Merisuolan voi ottaa talteen paahtamisen jälkeen myöhempää käyttöä varten!
Tehtiin ohjeen mukaan ja lopputulos oli ihan järkyttävän suolainen. Etenkin juurekset olivat suolaiset, eli ne olisi ehdottomasti pitänyt kuoria ennen pataan laittamista. Padan pohja sinänsä ei ollut liian mahdottoman suolainen mutta ei se myöskään mitenkään tasannut juuresten tönkkösuolaa. Ensi kerralaa paahdetaan juurekset ilman mitään suolaa ja vähennetään vielä varmuuden vuoksi misotahnan määrää. Ide on kyllä kiva eli menee kokeiluun uudelleen.