Rouhean rustiikkinen ja pähkinäinen gluteeniton pataleipä on helppo leipoa, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata vaan ainekset sekoitetaan keskenään rennolla otteella ja jätetään kohoamaan yön yli huoneenlämpöön💚. Itse leivänkin voi muotoilla taikinakulhossa, joten ylimääräistä tiskiä ja sotkua ei keittöösi tule. Alkuperäinen resepti löytyy Bilberry Hill blogista.
Gluteenittomasta leivästä paistuu ihanan rapeakuorinen ja kuohkea sisältä. Pähkinäsattumat antavat pataleipään mukavaa purutuntua ja lisämakua. Voit käyttää leipoessa erilaisia pähkinäsekoituksia tai vain yhtä pähkinälaatua. Kuvan pataleipä sisältää manteleita ja erilaisia pähkinöitä. Pataleipäresepti on gluteenittomuuden lisäksi myös vegaaninen ja maidoton.
Ota tämä niksi apuun gluteenittoman taikinan käsittelyyn
Gluteenittoman leipätaikinan käsittely on haasteellista. Taikina on melko tahmeaa ja tarttuu helposti käsiin ja pöytään leipoessa. Kokeile tätä usein käyttämääni niksiä, jonka opin Pauliina Tervon gluteenittoman ruuanlaiton kurssilla: Käytä vettä jauhojen sijaan leivän muotoilussa. Kostuta kädet runsaalla vedellä ja ota leipätaikina kulhosta ja muotoile käsissäsi siitä leipä. Minulla on niin pienet kädet, että tämän kokoinen taikina ei pysy käsissäni, siksi muotoilen leivän märin käsin taikinakulhossa. Jos taikinaa uhkaa tarttua käsiin, kastelen välillä käsiä vuoron perään ihan reilusti juoksevassa vedessä. Vesitipat taikinassa ja kulhossa eivät haittaa lainkaan.
Kun olet muotoillut leivän, laita se joko leivinpaperilla suojattuun tai ruokaöljyllä voideltuun kuumaan pataan ja ripottele taikinan päälle loput (¼ dl) murskatuista pähkinöistä. Sulje pata lopuksi kannella. Jos sinulla ei ole sopivaa kantta, niin foliosta taitettu kansi sopii tehtäväänsä ihan yhtä hyvin.
Valitse sopiva pata paistamiseen
Viiden desin leipätaikina on aika iso, joten kannattaa varata vähän reilumpi pata leivän paistamiseen. Paistoin leivän padassa jonka pohjan halkaisja on 18 cm ja yläosa on 23 cm.
Gluteeniton pähkinäpataleipä
Ainekset
Työvaiheet
1. Liuota kädenlämpöiseen veteen suola ja hunaja ja vispilöi mukaan psylliumjauhe. Anna seoksen turvota 5 -10 minuuttia.
2. Sekoita keskenään omassa astiassaan ¾ dl pähkinöitä sekä kaikki loput ainekset (hiiva myös) ja lisää seos lämpimään veteen ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi (älä vaivaa). Lopputuloksen tulisi näyttää jähmeältä kaurapuurolta.
3. Kohota taikinaa peitettynä lämpimässä (huoneenlämmössä) reilusti yön yli, eli noin 12-14 tuntia.
4. Laita seuraavana aamuna uuni lämpiämään 250 C asteeseen. Laita kannellinen pata tai muu uunissa paistamiseen sopiva astia kylmään uuniin kuumenemaan.
5. Ota kuuma pata uunista ja voitele se ruokaöljyllä tai vuoraa leivnpaperilla, ettei paistaessa leipä tartu kiinni pataan. Laita hanasta kylmä vesi juoksemaan hiljalleen ja kastele kädet hyvin. Ota taikina märillä käsillä taikinakulhosta ja muotoile siitä pallomainen leipä (taikinakulhoa apuna käyttäen). Jos taikina uhkaa tarttua käsiin, kastele välillä käsiä vuoron perään ihan reilusti juoksevassa vedessä. Kun olet muotoillut leivän, laita se kuumaan pataan ja ripottele/painele taikinan päälle loput (¼ dl) murskatuista pähkinöistä. Sulje pata kannella tai foliolla.
6. Paista leipää 250 C asteessa hieman uunin keskikohtaa alemmalla tasolla, kansi päällä 55 minuuttia. Ota kansi pois ja paista leipää vielä noin 5 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja kauniin värinen.
Anna leivän jäätyä hyvin ritilän päällä, leikkaa viipaleita tarjolle ja nauti 😍!
Eikö tavalliset gluteenittomat kaurahiutaleet käy?