Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 182 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Jos kaipaat hieman raikkaampaa kakkua juhlapöytään, on tämä appelsiinilla ja piimällä piristetty juustokakku sinua varten. Kirkkaan oranssin kiilteen varmistat elintarvikevärin avulla.

Ihanan oranssit appelsiinit piristävät talven keskellä muutoin niin suppeaa kasvisten sesonkia. Niitä kannattaa hyödyntää monenlaisessa ruoanlaitossa, ja nauttia osa niiden sisältämästä c-vitamiinista myös herkkujen muodossa.

Tämä juustokakku on herkullinen yhdistelmä makeaa ja happamankirpeää. Appelsiini maistuu tässä kakussa monessa eri muodossa: appelsiinituorejuustona, appelsiinimehuna, sokeroituina appelsiininkuorina sekä tuoreina viipaleina. Lisäksi kakun täytteessä on piimää, jonka ansiosta kakku ei ole liian makea.

Kauniin oranssi kiille kakulle tehdään appelsiinimehusta, mutta sen kirkas väri kannattaa varmistaa lisäämällä joukkoon muutama tippa elintarvikeväriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
45 min + kakun hyytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-piimä-juustokakku

Ainekset

Pohja
175
g
kaurakeksejä
75
g
voita
Täyte
5
liivatelehteä
2
dl
vispikermaa
200
g
appelsiinituorejuustoa
1
dl
sokeria
2
dl
piimää
1
dl
appelsiinimehua
½
dl
kandeerattuja appelsiininkuoripaloja
Kiille
2
dl
appelsiinimehua
1
rkl
sitruunamehua
3
liivatelehteä
(muutama tippa oranssia elintarvikeväriä)
Koristeluun
appelsiiniviipaleita
kandeerattuja appelsiininkuoripaloja

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus pingottamalla leivinpaperi halkaisijaltaan 20–22 cm:n irtopohjavuoan pohjalle. Leikkaa leivinpaperista suikaleet myös vuoan reunoille.
  2. Valmista kakun keksipohja murentamalla kaurakeksit esimerkiksi tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon. Sekoita hyvin ja painele keksimassa tiiviisti vuoan pohjalle.

  3. Laita liivatteet likoamaan kulhoon, jossa on kylmää vettä.

  4. Vispaa toisessa kulhossa kerma löysähköksi vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan.

  5. Sekoita appelsiinituorejuusto ja sokeri keskenään kulhossa esimerkiksi sähkövatkaimella. Lisää piimä ja puolet appelsiinimehusta joukkoon ja sekoita.

  6. Kuumenna toinen puoli appelsiinimehusta kattilassa. Lisää joukkoon liotetut liivatteet, joista olet puristellut ylimääräiset vedet pois. Voit tässä vaiheessa kaataa kulhossa olevan veden pois, et tarvitse sitä enää. Sekoita liivatteita appelsiinimehussa, kunnes ne ovat kokonaan sulaneet.

  7. Kaada appelsiinimehu-liivateseos ohuena nauhana tuorejuusto-piimäseoksen joukkoon samalla koko ajan vatkaten.

  8. Lisää joukkoon vaahdotettu kerma nuolijalla kevyesti sekoittaen.

  9. Kaada seos keksimurujen päälle vuokaan.

  10. Ripottele päälle vielä kandeerattuja appelsiinikuoren palasia ja tasoita pinta esimerkiksi lusikalla.

  11. Peitä vuoka tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.

  12. Kun kakku on hyytynyt, valmista kiille. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

  13. Lämmitä puolet appelsiinimehusta kuumaksi ja lisää kuumaan appelsiinimehuun liotetut liivatteet, joista enin vesi on puristeltu pois. Sekoita, kunnes liivatteet ovat kokonaan sulaneet.

  14. Lisää joukkoon loput appelsiinimehusta sekä sitruunamehu. Sekoita. Voit halutessasi lisätä mukaan muutaman tipan oranssia elintarvikeväriä.

  15. Anna kiilteen jäähtyä hetki ja lusikoi se sitten kakun päälle.

  16. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi.

  17. Kun kiille on asettunut, irrota kakku varoen vuoasta, ja koristele se ohuilla appelsiiniviipaleilla ja kandeeratuilla appelsiininkuoripaloilla.

Kommentit (6)

Vierailija

Voiko piimän korvata jollain muulla nesteellä? Meillä ei käytetä piimää koska se ei meille maistu, mutta kaikkia muita maitotuotteita voimme käyttää tähän kakkuun. Mikä rasvapitoisuus pitäisi maitotuotteella olla? Käyvätkö kasvipohjaiset maidot tähän ohjeeseen?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! Parhaiten piimän tilalla toimisi tässä reseptissä varmaankin tavallinen maustamaton jogurtti (rasvaa n. 2 %). Myös soijajogurttia voisi kokeilla. Kerrothan täällä, mikäli päädyt kokeilemaan!

TittaO

Hei,
Olen tehnyt vastaavanlaisia kakkuja käyttäen piimän tilalta soijajojurttia. Se toimii hyvin kaikessa leivonnassa maitopohjaisten hapantuotteiden korvaajana. Tässä voi korvata vaikka molemmat jollain soijajogurtilla. Siitä löytyy myös maustettuja versioita, ainakin Alprolta.
Uunissa paistettaviin kakkuihin se käy pelkästään eikä joukkoon tarvita munia. Kakun pitää vain antaa jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista, että se asettuu. Jos sinne lisää esim säilykehedelmiä, tai appelsiinia yms nestepitoisia juttuja, joukkoon voi lisätä vähän tärkkelystä.
Terveisin
Titta

Vierailija

Kiitos vihjeistä kasvipohjaisten maitotuotteiden suhteen sanoo asiasta kysellyt Vierailija

Vierailija

Voiko appelssiinituorejuuston korvata jollain muulla tuotteela?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei, appelsiinituoterjuuston voi korvata maustamattomalla tuorejuustolla ja raastaa täytteen joukkoon appelsiininkuorta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.