Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Albert Franch Sunyer KUVA Tuomas Kolehmainen

Parsasalsa on herkullista seuraa hauelle. Salsan ainekset kypsennetään kokonaisena, jolloin tuoreet leikkauspinnat saavat kasvikset näyttämään raikkailta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t + yrttiöljyn valutus ja jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistettu hauki, paahdettu roomansalaatti, parsasalsa ja kermainen yrttikastike

Ainekset

1
(noin 600 g)
haukifilee (ruodottomaksi leikattu)
suolaa
valkopippuria
paistinarua sitomiseen
rypsiöljyä ja voita paistamiseen
YRTTIÖLJY
2–3
ruukkua (saksittuna 75 g) tuoreita yrttejä: persiljaa, basilikaa, korianteria, tilliä, lipstikkaa tai ruohosipulia
4
dl
rypsiöljyä
KERMAINEN YRTTIKASTIKE
1
dl (75 g)
aquafabaa (kikherneiden säilöntälientä)
3
dl (225 g)
yrttiöljyä (resepti yllä)
1
rkl
viinietikkaa
1
rkl
kylmää vettä
suolaa
PARSASALSA
1
nippu (450 g)
vihreää parsaa
1
ps (100 g)
lehtikaalia
paistamiseen 2
rkl
rypsiöljyä
1
pieni punasipuli
1
ruukku persiljaa
1
ruukku korianteria
1
sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
suolaa
PAAHDETTU ROOMANSALAATTI
2
roomansalaattia tai sydänsalaattia
rypsiöljyä
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista yrttiöljy pari tuntia ennen ruoanvalmistusta. Pilko yrtit karkeasti ja laita tehosekoittimeen. Lisää rypsiöljy ja sekoita noin 5 minuuttia, kunnes seos on sileää. Astian reunojen tulee tuntua lämpimältä: lämpötilan nousu “kypsentää” yrtit, mikä estää niiden hapettumisen ja kastikkeen muuttumisen rusehtavaksi.

  2. Vuoraa siivilä puhtaalla harsokankaalla tai asettele siihen suodatinpussi niin, että se pysyy pystyssä. Valuta yrttiöljy suodattimen läpi kulhoon. Varaa valutukseen aikaa, varsinkin, jos käytät suodatinpussia.

  3. Valmista yrttikastike. Kaada aquafaba eli kikherneliemi sauvasekoittimen mentävään astiaan. Käynnistä sauvasekoitin niin, että pidät sitä astian pohjassa. Kaada hiljalleen joukkoon tarvittava määrä yrttiöljyä. Voit nostaa sauvasekoitinta muutaman kerran rauhallisesti sekoittamisen aikana. Lisää lopuksi viinietikka, vesi ja ripaus suolaa. Sekoita. Lopputuloksen tulisi muistuttaa löysää majoneesia.

  4. Valmista parsasalsa. Leikkaa parsojen puumaiset tyvet pois. Paista parsoja ja kokonaisia lehtikaalin lehtiä kuumalla pannulla öljyssä 2–3 minuuttia, kunnes ne saavat syvemmän vihreän värin ja ruskistuvat hieman. Siirrä ainekset pois pannulta. Pilko parsat pieniksi paloiksi niin, että ne säilyttävät pyöreän muotonsa. Silppua lehtikaalit (ruoteja ei tarvitse poistaa). Kuori ja hienonna punasipulit. Hienonna yrtit. Pese sitruuna, raasta sen kuori ja purista mehu. Yhdistä pilkotut kasvikset, öljy, sitruunan kuori ja mehu keskenään. Mausta suolalla ja tarkista maku.

  5. Valmista hauki. Kuumenna uuni 160 asteeseen. Levitä haukifilee työlaudalle ja ripottele sen päälle suolaa ja hieman valkopippuria. Leikkaa paistinarusta muutama pätkä valmiiksi. Rullaa haukifilee pitkittäin niin, että aloitat ohuemmalta puolelta, jossa ruodot olivat. Rullaa tiiviisti kohti toista ulkosyrjää. Lopuksi sido rullat muutamalla narunpätkällä, etteivät ne aukea paistaessa.

  6. Kuumenna paistinpannu ja lisää muutama lusikallinen rypsiöljyä pannulle. Paista haukikääröä käännellen muutama minuutti, jotta se saa väriä joka puolelle. Lisää kaksi ruokalusikallista voita pannulle, jatka paistamista 1–2 minuuttia ja valele haukikääröä samalla voisulalla.

  7. Siirrä haukikäärö uunivuokaan ja kypsennä uunissa 4–5 minuuttia. Poista naru ja leikkaa hauki annospaloiksi. Hauen tulisi olla kypsää, mutta keskeltä läpikuultavan ja mehukkaan näköistä.

  8. Leikkaa salaattikerät kahtia. Kuumenna pannu oikein kuumaksi ja lisää öljy. Asettele salaatit pannulle leikkuupinta alaspäin. Anna salaattien karamellisoitua. Tähän kuluu noin minuutti: tarkoitus on antaa salaatille väriä, mutta säilyttää rapean raikas tekstuuri. Nosta salaatit pannulta, käännä leikkuupinta ylös, leikkaa salaatit kahtia ja ripottele päälle hieman suolaa.

  9. Kokoa annokset. Lämmitä kermaista yrttikastiketta pienessä kattilassa, mutta älä anna kastikkeen kuumentua, jottei se juoksetu. Laita kaksi lusikallista kastiketta kullekin lautaselle. Nosta paahdettu salaatti toiselle puolelle lautasta ja lusikoi sen päälle reilusti parsasalsaa. Nosta haukipala viereen ja ripauta päälle vähän suolaa.

Vinkki Säilytä yli jäänyt yrttiöljy jääkaapissa ja käytä se erikseen salaatinkastikkeena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Apposkeitossa on kesäherneitä kolmella tavalla. Annoksen kruunaavat rapeiksi paistetut ahvenet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Apposkeitto

Ainekset

300
g
uusia perunoita
nippu (200 g) uusia porkkanoita
2
kesäsipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
pieni parsakaali
2
l
toriherneenpalkoja (riivittäviksi)
½
l
sokeriherneenpalkoja
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
luomusitruunan kuorta raastettuna
n. 1
l
kasvislientä
1
tl
maustepippureita
2
laakerinlehteä
2
tl
kuivattua rakuunaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
500
g
ahvenfileitä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
kesäsipulin varsia
tuoretta rakuunaa

Työvaiheet

  1. Pese ja pilko perunat ja porkkanat.Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Irrottele kukkakaali ja parsakaali kukinnoiksi ja paloittele varret. Riivi toriherneet paloistaan. Huuhdo sokeriherneet.
  2. Paahda perunat, porkkanat ja sipulit sekä kukka- ja parsakaalin varret sitruunankuoriraasteella maustetussa öljyssä ison kattilan pohjalla reippaasti käännellen. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Paista ahvenfileet nopeasti rapeiksi muurikalla tai paistinpannulla voi-öljyseoksessa.
  4. Lisää keittoon herneet ja herneenpalot sekä kukka- ja parsakaalin kukinnot. Keitä kannen alla 5 minuuttia. Viimeistele kesäsipulin varsilla ja tuoreella rakuunalla.
  5. Nostele ahvenia ja nokare hernehummusta keittoannosten päälle.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.