
Jos haluat ottaa lounaan matkaan, pyöräytä evääksi kreikkalainen kasvispatonki. Nerokas tapa leipoa täytteet patongin sisään vähentää sotkua!
Täytetyt leivät ja patongit ovat monen suosimia eväitä ja lounasruokia. Usein ongelmana on kuitenkin haukatessa patongin toisesta päästä syliin putoavat täytteet. Tähän on kuitenkin helppo ja nerokas ratkaisu.
Tekemällä patongin alusta asti itse, voit välttää sotkun ja harmituksen. Niksi on leipoa täytteet jo ennen uunia patongin sisään.
Tämä onnistuu niin, että taikinasta leivotaan ohut levy, kuin korvapuusteja tehdessä. Tälle levylle sitten levitetään täytteet kerroksittain, jonka jälkeen kieritetään se tiukaksi rullaksi. Täytteet jäävät taikinan sisään. Rulla leikataan kahtia ja täytetyt patongit paistetaan uunissa kypsäksi.
Tässä ohjeessa patonkeihin on laitettu kreikasta muistuttavia makuja, kuten oliivia, aurinkoivattua tomaattia sekä keitettyjä kananmunia. Kokeile omia lempitäytteitäsi, mutta pidä mielessä, että salaatti ja kurkku tuskin ovat parhaimmillaan uunissa paistettuna.
Kreikkalaiset rullapatongit
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä jogurtti 42 asteiseksi tai hieman viileämmäksi, jos käytät tuorehiivaa. Sekoita kuivahiiva 1 dl:aan jauhoja ja sekoita jogurttiin. Tuorehiivan voit sekoittaa suoraan jogurttiin. Lisää suola ja loput jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää öljy taikinaan loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota liinan alla 30 minuuttia.
- Keitä kananmunat kypsiksi, 8–10 minuuttia, ja jäähdytä ne kylmässä vedessä.
- Hienonna sipuli ja kuullota sitä paistinpannussa voissa 5 minuuttia. Viipaloi tomaatit ja oliivit. Hienonna persilja. Kuori ja viipaloi munat munaleikkurilla.
- Kauli taikina suorakaiteen (30 x 45 cm) muotoiseksi levyksi jauhotetulla työpöydällä. Levitä täytteen ainekset kerroksittain taikinalle. Mausta oreganolla ja suolalla. Rullaa levy kääretorttumaiseksi rullaksi ja leikkaa 2 osaan patongeiksi. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna kohota 15 minuuttia liinan alla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Voitele patongit jogurtilla ja ripottele siemensekoitus pinnalle. Paista leipiä uunissa 25–30 minuuttia. Patongit maistuvat parhaalta lämpiminä pelkän voin kanssa.