Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Tarjoa savuteellä graavattu lohi haudutetun fenkolin ja manteli-perunalaatikon kanssa. Raikas hernepesto täydentää annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t + 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Savuteellä graavattu merilohi

Ainekset

1
rkl
sormisuolaa
1
rkl
sokeria
1-2
tl
savuteelehtiä (esim. Lapsang Souchong)
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Pane teelehdet pieneen kulhoon ja kaada tilkka kiehuvaa vettä päälle. Anna seistä pari minuuttia. Valuta vesi pois.
  2. Leikkaa lohi kookkaiksi kuutioiksi. Kääntele kuutiot kulhossa suolan, sokerin, valkopippurin ja valutettujen teelehtien seoksessa. Nosta kuutiot kulhossa peitettynä jääkaappiin maustumaan noin 2–3 tunniksi.
  3. Pyyhi mausteseos kalakuutioiden pinnasta mahdollisimman tarkkaan. Paista palat kuumassa paistinpannussa öljyssä: ensin 1 minuutti toiselta puolelta, käännä palat ja jatka paistamista 30 sekuntia. Kala saa jäädä keskeltä punertavaksi. 

Manteli-perunalaatikko (8 annosta)

Ainekset

1
kg
kiinteitä perunoita (esim. Siikli)
2
dl
mantelimaitoa (esim. Alpro)
1/2
pkt
mascarponejuustoa (á 250g)
3-5
rkl
mantelitahnaa (esim. Rapunzel)
2
kananmunan keltuaista
1,5
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi, koosta riippuen 15–25 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori kuumat perunat ja viipaloi ne uunivuokaan.
  2. Yhdistä mantelitahna, mantelimaito mascarpone, keltuaiset ja suola kuumentamalla niitä hetken ajan. Valuta seos vuokaan.
  3. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes neste on hyytynyt. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Mantelitahnaa myy esimerkiksi Ruohonjuuri.

Hernepesto (8 annosta)

Ainekset

200
g
pakasteherneitä
2
rkl
pinjansiemeniä
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
raastettua parmesaania
1
tl
suolaa
1/3
dl
oliiviöljyä
1
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Siisti ja huuhtele fenkolit. Leikkaa ne pituussuunnassa ohuehkoiksi viipaleiksi. Keitä fenkolia hiljalleen maidossa 5–7 minuuttia, kunnes palat ovat napakan pehmeitä.
  2. Valuta maito kattilasta ja lisää öljy, sitruunan mehu ja suola. Pidä lämpimänä tarjoamiseen saakka.

Vinkki! Voit käyttää yli jäävän maidon vaikka sämpylätaikinaan.

Haudutettu fenkoli

Ainekset

300
g
fenkolia
2
dl
maitoa
1
rkl
oliiviöljyä
1,5-2
rkl
sitruunamehua
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sulata herneet. Paahda pinjansiemenet kuivassa paistinpannussa kauniin ruskeiksi.
  2. Pane kaikki ainekset öljyä ja vettä lukuun ottamatta monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä ja ohenna pesto vedellä sopivan juoksevaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Arto Vuohelainen
Vartissa valmis kalahampurilainen päästää kokin mahtavan helpolla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapurilaiset

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
1
pkt
järvikalapihvejä (Apetit)
1
rkl
rypsiöljyä
1
pihvitomaatti
1
avokado
salaattia tai basilikaa
4
cheddarjuustoviipaletta
Kastike
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Paista jäiset pihvit molemmin puolin kypsiksi öljyssä pannulla miedolla lämmöllä.
  2. Siivuta tomaatti ja avokado.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sekoita jugurtti ja ketsuppi.
  4. Laita sämpylöiden väliin kastiketta, salaattia, cheddarsiivu, kalapihvit, tomaatit ja avokado.