Leivänmuruissa pyöritelty karitsa pääsee loistamaan lempeän grillatun kurkun rinnalla. Kurkun parhaita makupareja ovat hapokas kermaviili ja aromikas minttu, joista tehdään lisuke annokselle. Kermaviilistä valutettua heraa ei tietenkään heitetä hukkaan. Siitä sekoitetaan aivan uudenlainen vinegretti.
Grillattu karitsa
Ainekset
Työvaiheet
- Laita kermaviili valumaan mielellään edellisenä päivänä.
- Tee mausteseos. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna timjami ja raasta puolet pestystä sitruunankuoresta. Sekoita valkosipuli, timjami, kuoriraaste ja suola kulhossa. Hiero seos paahtopaistien pintaan ja jätä liha huoneenlämpöön maustumaan vähintään 2 tunniksi.
- Valmista yrttikermaviili ja heravinegretti.
- Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen. Huuhtele mausteet lihan pinnalta ja kuivaa lihat. Kuumenna grilli tai grillipannu savuavan kuumaksi. Grillaa lihoihin kunnon väri, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Työnnä paistolämpömittari yhden paistin paksuimpaan kohtaan. Laita lihat uunivuokaan ja kypsennä uunissa, kunnes sisälämpötila on noin 50 astetta. Tähän kuluu noin 12 minuuttia. Paahda leipä uunissa samaan aikaan karitsan kanssa.
- Grillaa kurkut.
- Laita lihat ritilälle vetäytymään vähintään 10 minuutiksi. Hienonna yrtit ja murusta leipä. Voitele lihan pinta oliiviöljyllä ja mausta pippurilla ja sormisuolalla. Pyörittele lopuksi yrteissä ja leipämuruissa.
- Kokoa annokset. Leikkaa karitsa ja kurkut pariin palaan ja nosta lautasille. Lusikoi kermaviili nokareiksi lautasille. Viimeistele annokset vinegretillä ja yrteillä.
Grillissä paahdettu, yrteillä maustettu karitsa on kuin tehty viinille. Karitsa-viinissä saa mielellään olla luonnetta ja runsautta. Kypsien punaisten marjojen maustama täyteläinen Coma Vella, 30,90 e, Katalonian Prioraatista on runsaan rehevä valinta annokselle. Myös Pohjois-Amerikasta tulevan Chateau Ste Michelle Syrahin, 15,65 e, mausteinen tammisuus tukee annoksen leveää ja paahteista suutuntumaa. (JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)
Grillikurkku
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhtele ja kuivaa kurkut. Kuumenna grilli tai grillipannu savuavan kuumaksi. Grillaa kurkkuja 1 minuutti jokaiselta neljältä sivulta.
- Voitele pinta oliiviöljyllä ja mausta sormisuolalla.
Yrttikermaviili
Ainekset
Työvaiheet
- Valuta kermaviiliä mielellään yön yli esimerkiksi kahvinsuodatinpussissa. Voit jättää sen huoneen lämpöön, niin se hapantuu vielä lisää.
- Hienonna yrtit ja sekoita tiivistyneeseen kermaviiliin. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Laita jääkaappiin kylmenemään. Säästä kermaviilistä valunut hera vinegrettiä varten.
Heravinegretti
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita kaikki ainekset kulhossa, kunnes suola ja sokeri ovat sulaneet.